Reklama

Reklama

Pacho, hybský zbojník

  • angličtina Pacho, the Thief of Hybe
Československo, 1975, 85 min

Réžia:

Martin Ťapák

Predloha:

Peter Jaroš (poviedka)

Hrajú:

Jozef Kroner, Dušan Blaškovič, Karol Čálik, Slávo Záhradník, Július Vašek, Peter Debnár, František Velecký, Milan Fiabáne, Ivan Palúch, Juraj Kováč (viac)
(ďalšie profesie)

Obsahy(1)

Pacho Matrtaj (Jozef Kroner)  z horskej dediny Hybe je takmer v každom ohľade opakom legendárneho Jánošíka - je malý a slabý, nemá rád veľké slová ani veľké činy. Arogancia miestnej šľachty ho však donúti, aby sa zastal poddaných. Vyzbrojený podrezaným jazykom, poriadnou dávkou drzosti, prefíkanosti a smrteľne silnou pálenkou frndžalicou, Pacho vyhrá súboj o miesto zbojníckeho vodcu. Napokon, nebolo až také ťažké poraziť skupinu neohrabaných konkurentov. Pod jeho vedením sa zbojníci okamžite preslávia. Chýr o Pachovi sa dostane až do Viedne k samotnej Márii Terézii (Slávka Budínová), ktorá - podobne ako grófka Erdödyová (Ida Rapaičová) - považuje zbojníkov za veľmi príťažlivých chlapov. Preto vyšle do Pachovej skrýše v horách svoju armádu, aby zbojníkov priviedla na viedenský dvor. (TV JOJ)

(viac)

Recenzie (172)

David.Darco 

všetky recenzie používateľa

Pacho, Er ist ein Özrutá, Einen Herkulés. Tak som dobehol jednu zo zanedbaných slovenských klasík. A že mi veru dlho utekala, ako Pacho pánom. Našťastie som ju však polapil, obesiť či zakopať sa ju však nechystám, práve naopak, oné, tam na tú pomyselnú policu si ju vystavím. Základná chyba je pozerať Pacha osamote. Vtipné sa stáva úsmevným a úsmevné bežným. Keď sa však zamyslím, nájdem na mape samého seba a opäť sa oné, zamyslím. Tak v dnešnom mori sociálnych drám a v kontexte histórie slovenských komédii (toho mála čo som videl) je Pacho zrejme tým najvtipnejšim a najvydarenejším kúskom. Má pomerne zbesilé tempo rozprávania, ktoré umožňuje scenáristovi vykonávať rýchle zmeny a obraty v deji, pričom s komediálnou nadsázkou fungujú tieto kotrmelce perfektne. Prihoďte k tomu pár legendárnych, dedinských nostalgických hlášok od rodičov či babičky a máte o zábavu postarané. Pacho prekvapí aj zopár brechotvskými efektmi a tak si môžete v závere pri troche ľahkého rozmýšľania odniesť so sebou aj posolstvo. Veľmi silné 4*, obávam sa však že keď raz nájdem v jednote regál s Frndžalicou, zárubem aj vyššie. ()

Pitryx 

všetky recenzie používateľa

Nepouštím si to tak často jako jiné komedie, ale je to velmi dobrý film. Pan Kroner tu má roli přímo na tělo. Vždy se u toho zasměji a to několikrát, ale při tom mám takový divný pocit. Netuším co mi na snímku nesedí, ale něco tam je. Proto také nehodnotím nějak moc vysoko, ale nadprůměrný snímek to určitě je.  70 %  ()

Reklama

Marius_ss 

všetky recenzie používateľa

Skvelá zábava. Legendárny Kroner. Musím sa však pozastaviť na hodnoteniami niektorých uživateľov. Sklamal ma najme jeden nemenovaný golfový fanúšik, ktorý k filmu "Marečku. podejte mi pero povedal, že kto dá menej ako tri ***, nevie čo je to zábava. A tomuto filmu dal za dve ** ?! Tak to už je čo za znalca ? ()

FandaF 

všetky recenzie používateľa

Jsem Valach a možná proto je mi blízká zbojnická tématika (Portáši, Odráš, atd.), na Slovensko to mám kousek a Slovenské hory mám velmi rád. Když k tomu přidám, že rád sleduji výkony geniálního Jozefa Kronera a mám taky rád folklór, pak mé hodnocení nemůže být menší, než 4*. Jo a všimli jste si, že v Manínske Tiesňave je natočeno několik nezávislých scén z tohoto filmu? Až mě to překvapilo, kolikrát režisér použil stejnou lokalitu (samozřejmě v různých částech). Pár záběrů je tam i ze Sulovských skal, tak zřejmě proto, aby filmový štáb neměl velké přejezdy ;-) ()

odvedle 

všetky recenzie používateľa

"Ach Bože môj, čože nás to len čaká!"... musím si film pridať k obľúbeným, inak bude kuca-paca, pretože ani sté opakovanie nenudí a rozchechtá do popukania. Film obsahuje toľko nezabudnuteľných hlášok ako máloktorý iný, a zbojník, ktorý kýchnutím váľa stromy a vyvoláva hromy, porúča spevu vtákom, ktorý na domácu pálenú odpovie "a mocnejšiu nemáte" si musí získať každého. Nezabudnuteľný Ján Kroner, Labuda a ďalší! oné! ... "- Nááa-kóóó-neee - A kde by sme ich vzali? - No tak utekajme!" (obávam sa, že väčšina súčasných Čechov film nedocení práve kvôli jazyku, čo je škoda) ()

Galéria (8)

Zaujímavosti (19)

  • Natáčalo sa aj v rímsko-katolickom kostole v obci Brezovica, ktorý je maľbami najviac vyzdobený artikulárny kostol na Slovensku a je zapísaný medzi pamiatkami UNESCO. (Raccoon.city)
  • Eva Máziková (Hanka) povedala, že podľa režiséra musela mať jedna slovenská baba veľké kozy, preto si vybral do úlohy ju. Aj tak jej však ešte výstrih vypchával pančuškami a ponožkami. (Zdroj: topky.sk) (Raccoon.city)
  • Filmovalo sa za horúčav, teplomer dosahoval hodnoty 32 až 35 stupňov Celzia, čo hercov riadne unavovalo. (Zdroj: sme.sk) (Raccoon.city)

Reklama

Reklama