Reklama

Reklama

VOD (1)

Tento švihácky príbeh z „Tisíc a jednej noci“ bol obľúbeným projektom hollywoodskej megahviezdy a producenta Douglasa Fairbanksa a po predchádzajúcich kostýmových úspechoch Troch mušketierov, Zorrovho znamenia a Robina Hooda upevnil Fairbanksovu pozíciu hlavnej hviezdy akčných dobrodružných filmov svojej doby a jedného z prvých "multihyperhviezd" v tomto odvetví. Herec si zahral bezbožného zlodeja Ahmeda, ktorý si získal povesť hlavného lupiča Bagdadu. Keď sa zaľúbi do krásnej princeznej a obaja sa rozhodnú vziať, zasiahne jej otec kalif a zväzok zakáže. Tak sa spustí reťaz okolností, do ktorej sa zapletie krištáľová guľa, čarovné jablko, pegas, neviditeľný plášť... a, samozrejme, lietajúci koberec. Na filme Zlodej z Bagdadu sa nešetrilo: Bola to jedna z najnákladnejších snímok vyrobených v Hollywoode v ére nemého filmu, o čom svedčia úžasné kulisy Williama Camerona Menziesa aj prelomové špeciálne efekty, ktoré sa prelínajú celým filmom. Film Zlodej z Bagdadu, ktorý majstrovsky zrežíroval Raoul Walsh, ktorý sa neskôr stal jedným z najvýznamnejších amerických filmových tvorcov a tvorcom takých klasík, ako sú The Bowery, High Sierra a White Heat, zostáva trvalou fantasy pre všetky vekové kategórie. (Film Europe)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (38)

Flego 

všetky recenzie používateľa

Veľkoryso spracovaná orientálna rozprávka, kde hrajú prím luxusná výprava a slušné triky. Na dobu vzniku veľká úroveň, v tej dobe však nebol problém točiť monumentálne filmy. Film však trpí aj klasickou detskou chorobou kinematografie a to je teatrálnosť pohybov, hlavne pohybové kreácie Douglasa Fairbanksa sú až komické. ()

Anderton 

všetky recenzie používateľa

Zlodej z Bagdadu je dosť možno najkúzelnejšia fantasy v histórii kinematografie. Úžasné bagdadské predimenzované interiéry, geniálna práca s mierkou a miniatúrami, ani neviem koľkokrát ma napadol počas filmu Jackson a jeho komentáre k natáčaniu Pána prsteňov. Neuveriteľná gradácia deja, keď po návštevách bájnych svetov plných fantazijných príšer a morských pavúkov nás čaká stotisícová armáda, snažiaca sa oslobodiť Bagdad od mongolských votrelcov. Zlodej z Bagdadu je ale predovšetkým rozprávka s myšlienkou a so srdcom, na čo sme u nás na Slovensku a v Čechách zvyknutí, takže by si ju každý tunajší divák mal veľmi rýchlo nie obľúbiť, ale zamilovať. To by sa ale musel o tomto filme najskôr dozvedieť. Ten dobový, americký, sa musel cítiť v kine ako v siedmom nebi. Možno podobne, ako my pred dekádou pri Pánovi prsteňov, lenže tam už bolo kúzlo trochu devalvované CGI fenoménom. Walshov štýl nedovolí divákovi počas dve a pol hodiny trvajúceho filmu ani na minútu vydýchnuť. Krásna rozprávka v kúzelnom a zároveň megalomanskom šate pre deti každého veku. ()

Reklama

corpsy 

všetky recenzie používateľa

Hmm, neskutočne úžasná dobrodružná lahôdka, ktorá sa môže pýšiť jednými z najlepších trikov nemej éry. Spektakulárna výprava musela ľudí tej doby nadchýnať. A v tom všetkom nám baletí skvelý Douglas Fairbanks so svojím mladickým rozkekešeným správaním. Myslím, že je to jeden z tých filmov nemej éry, ktoré zaujmú aj dnešných laických filmových konzumentov. ()

Ilicka 

všetky recenzie používateľa

Podmanivá pohádka o tom, jak rozverný zloděj Doug Fairbanks ke štěstí a k rozumu přiše, s princeznou se oženil a zachránil zemi před zlým mongolským dobyvatelem. Trikově velice chytré dílko, některé postupy dlouho fungovaly anebo fungují dodnes - létající koberec, neviditelný plášť, loutkové příšer(k)y, výprava je megalomanská - obrovské kulisy a pod nimi se hemžící malinkatí lidičkové, věřím, že ve své době Zloděj musel ohromit každého návštěvníka kina. ()

Radko 

všetky recenzie používateľa

Orientálnou exotikou voňajúci Bagdad. V ňom polonahý sympatický zlodej s náušnicami. V rámci výkonu svojho remesla sa zabuchne do princezky. Vďaka láske zažije také dobrodružstvá, až sa divákovi pretáčajú dve a pol hodiny oči. Lietajúce koberce, zvieratá ako z jurského parku, podmorský megapavúk. Údolie ohňov, neviditeľný plášť a skrinka plná akýchkoľvek prianí. Inšpirácia pre tisíce ďalších rozprávkovo - dobrodružných filmových dobrodružstiev. Len zriedka prekonaná. Poznámka: Environmentálne absolútne mimo bolo zo strany svalnatého zlodeja Douglasa Fairbanksa pozabíjanie všetkých tých výnimočných a raritných tvorov. Najviac mi bolo ľúto podmorského "pavúčika", ktorého telo skleslo ležalo na morskom dne, pozerajúce smutne vychladnutým okom na svet, kde už nikdy nikoho neuloví. ()

Galéria (43)

Zaujímavosti (6)

  • Perský princ je hrán Mathildou Comont, ženou. V titulcích je dokonce uvedena jen jako M. Comont, aby bylo její pohlaví skryto. (Kulmon)
  • Douglas Fairbanks byl inspirován pro tento film epizodou z filmu Das Wachsfigurenkabinett (1924). (Kulmon)
  • Filmový plakát se umístil na 9. místě v žebříčku 25 nejlepších filmových plakátů časopisu Magazine. (orkadimenza)

Reklama

Reklama