Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Skúseného vedca a vulkanológa Harryho Daltona (Pierce Brosnan) vyšlú, aby preskúmal nezvyčajnú aktivitu sopky. Rozhodol sa pre spoluprácu s očarujúcou Rachel Wandoovou (Linda Hamiltonová). Je mu jasné, že so sopkou nie je čosi v poriadku a snaží sa presvedčiť svojho šéfa, aby odsúhlasil evakuáciu Dantes Peak. Ale proti ľudskému životu stoja aj ekonomické záujmy. Prístroje nezaznamenávajú nič mimoriadne a nikto nechce riskovať veľké finančné straty. Bezmocnému Harrymu uverí len starostka mesta, ale napriek tomu nestihne podniknúť nevyhnutné kroky, potrebné pre záchranu ohrozeného obyvateľstva. Zemetrasenie spôsobí náhlu erupciu, sprevádzanú prúdmi nebezpečnej horúcej lávy a množstvom horúceho popolu. Obyvatelia Dantes Peak sa nachádzajú v smrteľnom nebezpečenstve. Harrymu a Rachel sa celkom náhodou podarí ukryť v podzemí. Príde však záchrana včas? Vyslobodí ich zo starého dolu, ktorý je teraz zatavený do lávového obalu skôr, ako sa im minú zásoby jedla a vzduchu? (TV Markíza)

(viac)

Zaujímavosti (63)

  • Okno na strane spolujazdca je úplne zlomené, keď auto narazí do Harryho (Pierce Brosnan) nákladiaku v rieke, no vo všetkých nasledujúcich scénach je tam opäť, celkom neporušené (čas 1 h 3 min). (Pat.Ko)
  • Keď je Terry (Kirk Trutner) v nemocnici so zlomenou nohou, Greg (Grant Heslov) niečo kreslí na jeho sadru. V neskoršom zábere je Terryho sadra čistá (čas 45 minút). (Pat.Ko)
  • Keď príde Národná garda a šerif Turner hovorí s poručíkom, ten má na prilbe okuliare; v ďalšom zábere okuliare už nemá (čas cca 1 h 16 min). (Pat.Ko)
  • Teplota z lávového prúdu, cez ktorý prejdú, by zapálila palivo v aute a iné veci (čas cca 1 h a 24 minút). (Pat.Ko)
  • Samotný Dante's Peak v niektorých záberoch vôbec nie je. (Pat.Ko)
  • Niektoré budovy v meste, ktoré boli zničené zemetraseniami počas pôvodnej erupcie, stále stáli a neskôr boli zničené, keď ich zasiahol pyroklastický oblak. (Pat.Ko)
  • Harryho (Pierce Brosnan) nákladné auto vyjde z rieky úplne suché (čas cca 1 h 3 min). (Pat.Ko)
  • Malý rybársky čln, ktorý Harry (Pierce Brosnan) použije na únik pred erupciou, ako aj rodina Rachel (Linda Hamilton), vidíme na nej registračnú značku štátu WA, no plavidlá registrované v štáte Washington používajú skratku WN (čas cca 1 h 11 minút). (Pat.Ko)
  • Po erupcii (po stretnutí v škole) vidíme, že okolo padá veľa elektrických káblov (čas cca 58 minút). V skutočnosti by to spôsobilo skrat v mestskom elektrickom systéme a celé mesto by bolo v tme. (Pat.Ko)
  • V úvode filmu Marianne (Walker Brandt) zomrela tak, keď padajúca lávová bomba prenikne cez strechu nákladného vozidla a skončí na jej hlave. Vidíme, že má jednoduché poranenie hlavy. V skutočnosti, ak by projektil padal dostatočne rýchlo a tvrdo na to, aby prenikol cez kovovú strechu pickupu, jej hlava by bola úplne rozdrvená. (Pat.Ko)
  • Pyroklastický popol sa skladá z drobných čiastočiek vulkanického skla. V skutočnosti by to pri zapnutých stieračoch poškriabalo čelné sklo pick-upu. (Pat.Ko)
  • Motor člna bol chladený vodou tak, že sa čerpala voda z jazera a prechádzala cez motor. Kyselina v jazere by spôsobila veľmi rýchle znefunkčnenie motora. (Pat.Ko)
  • Aj keď je pravda, že sopečná činnosť môže ovplyvniť kyslosť jazier a iných vodných plôch okolo sopky, ale kyselina by neprepálila loď tak rýchlo, ako je to znázornené vo filme. (Pat.Ko)
  • Sopky v pohorí Cascade Range zvyčajne nevybuchujú prúdiacou bazaltnou (voľne prúdiacou) lávou. Určite nevybuchujú súčasne pyroklastickými a bazaltnými prúdmi, ako je to zobrazované. (Pat.Ko)
  • Doktor Dalton (Pierce Brosnan) uvádza (čas cca 19 minút), že z pôdy sa uvoľňuje dostatok oxidu uhličitého na to, aby usmrtil stromy a živočíchy. Zatiaľ čo to platí pre živočíchy (ktoré by udusili), stromy a iné rastliny by sa rozvíjali pri zvýšenom množstve oxidu uhličitého. Myslí tým oxid siričitý, ktorý je toxický pre rastliny aj živočíchy a vysvetľuje zvýšenú kyslosť vody. Oxid uhličitý je smrteľný pre stromy a iné rastliny v dostatočne veľkom množstve. (Pat.Ko)
  • V jednej zo scén sa pick-up snažil predbehnúť pyroklastický oblak (čas cca 1 h 28 min). Pyroklastický oblak sa pohybuje rýchlosťou až 700 km/h a pick-up bez pneumatík by ho v žiadnom prípade nemohol predbehnúť. (Pat.Ko)
  • Keď časť diaľnice spadne, autá na časti, ktorá stále stojí, sa nepohybujú, bez zjavného dôvodu (čas cca 59 minút). (Pat.Ko)
  • Zemetrasenia boli dostatočne silné k zničeniu budov, ale stromy pozdĺž chodníka zostali neporušené. (Pat.Ko)
  • Po zasadnutí mestského zastupiteľstva bežia ľudia okolo vitríny s trofejmi, keď začne zemetrasenie. Všetko sa triaslo a padalo, okrem trofejí, ktoré ostali úplne neporušené vo vitríne (čas cca 56 minút). (Pat.Ko)
  • Dizajn robota nedáva zmysel, pretože je zrejmé, že je navrhnutý len na prevádzku na rovnom povrchu. Vertikálna orientácia nôh a skutočnosť, že nohy pracujú vo zvážených pároch, robia robota nevhodným pre nerovný / strmý terén. Nie je možné, aby USGS disponovalo takýmto zariadením. (Pat.Ko)

Reklama

Reklama