Reklama

Reklama

Smrť čaká všade

  • Slovensko Smrť číha všade (viac)
Trailer 1

Obsahy(1)

Ak je vojna peklo, prečo sa toľko mužov hlási do armády? V čase, keď armády netvoria regrúti ale dobrovoľníci a muži sa hlásia do vojenskej služby dobrovoľne, je adrenalínové prostredie bojiska silným a neodolateľným lákadlom, často priamo závislosťou. Napínavý príbeh elitných vojakov, ktorí majú jedno z najnebezpečnejších povolaní na svete - uprostred bojov deaktivujú bomby. Keď sa velenia špičkového pyrotechnického tímu ujme nový seržant James (Jeremy Renner), prekvapí svojich dvoch podriadených, Sanborna (Anthony Mackie) a Eldridgea (Brian Geraghty), a priamo uprostred bojov v uliciach mesta ich vtiahne do smrteľnej hry. James sa chová tak, akoby si neuvedomoval, že môže zomrieť. Kým sa obaja muži snažia svojho nového veliteľa udržať pod kontrolou, v meste okolo nich sa rozpúta absolútny zmätok a Jamesova skutočná povaha sa ukáže spôsobom, ktorý všetkých z nich navždy poznamená. (TV JOJ)

(viac)

Zaujímavosti (46)

  • Po filmoch Casablanca (1942) a Crash (2004) ide o tretí film, čo vyhral cenu za Najlepší film a ktorý mal premiéru už rok predtým, ako bol kvalifikovaný na Oscarov. (Astonko)
  • Na Oscaroch v roku 2010 boli dvomi najväčšími favoritmi v kategórii Najlepší film Avatar (2009) a Smrť čaká všade. Režisérmi týchto dvoch filmov sú bývalí manželia James Cameron a Kathryn Bigelow, ktorí v tom istom roku proti sebe súťažili aj v kategórii Najlepší réžia. V oboch prípadoch vyhrala Bigelow. (Astonko)
  • Z dôvodu obmedzenia dovozu vojenských rekvizít používal štáb na strelný prach čínsky ohňostroj. Jedného dňa zapríčinilo teplo samovoľné vznietenie ohňostroja, ktoré spôsobilo supervízorovi špeciálnych efektov Richardovi Stutsmanovi menšie popáleniny. O dva dni sa vrátil k práci. (Greenpeacak)
  • Na tvorcov filmu podal žalobu armádny pyrotechnik Jeffrey Sarver, ktorý tvrdil, že na vytvorenie hlavnej postavy im poslúžila jeho podoba, a že ho ohovára. Súd tejto žalobe vyhovel a nariadil tvorcom zaplatiť odškodné viac než 180 tisíc amerických dolárov. (Greenpeacak)
  • Nikto z prítomných ľudí, ktorí pracovali na filme, nemali k dispozícii príves s klimatizáciou ani vlastnú kúpeľňu ako býva zvykom. (Greenpeacak)
  • Väčšina záberov bola natáčaná štyrmi alebo viac kamerami súčasne, čo malo za následok viac ako 200 hodín záznamu. Film sa strihal prvých osem týždňov v Jordánsku a neskôr v Los Angeles. Celý proces strihania trval viac ako osem mesiacov. (Greenpeacak)
  • Tvorcovia filmu hľadali miesto natáčania aj v Maroku, avšak režisérka Kathryn Bigelow zastávala názor, že film by nemal to nezameniteľné tempo Blízkeho východu a celkovo Maroko nevyzeralo ako Bagdad. Režisérka chcela predovšetkým točiť film čo najbližšie k vojnovej zóne ako to bolo len možné. Niektoré scény sa natáčali len tri míle od irackých hraníc. (Greenpeacak)
  • V rámci príprav na film strávil Jeremy Renner (William James) týždeň vo Fort Irwin, kde sídli americká vojenská rezervácia. (Greenpeacak)
  • Pôvodný názov filmu znel The Something Jacket. (Greenpeacak)
  • Scénarista a novinár Mark Boal (súčasný partner režisérky filmu Kathryn Bigelow) pred nakrúcaním filmu odišiel do Bagdadu s jednotkou, ktorá mala na starosti zneškodňovanie bômb. (Blackberry)
  • Protibombový oblek, ktorý mal počas nakrúcania na sebe Jeremy Renner (William James), váži viac ako 50 kg. (Blackberry)
  • Jen málo herců se může stejně jako Ralph Fiennes (velitel jednotky) pochlubit účinkováním ve třech filmech, které získaly Oscara v hlavní kategorii Nejlepší film. Fiennes se vedle tohoto oscarového snímku objevil také v oscarových filmech Schindlerův seznam (1994) a Anglický pacient (1996). (castor)
  • Skutečný pyrotechnik sloužící v Iráku k filmu poznamenal, že speciální protibombový oblek nenosí, protože by ho příliš omezoval svou velkou vahou (47 kg), sníženou pohyblivostí, zúženým vnímáním, a to vše v neúnosném horku. Prý by v něm dokázal za den odstranit jenom jednu bombu či minu a byl by úplně vyčerpaný. Bez obleku jich dokáže odstranit několik za den. (Hawaj)
  • Film byl natočen na 16mm filmovou kameru Arriflex SR3. (Hawaj)
  • Owen Eldridge (Brian Geraghty) hraje na základně první level videohry "Gears of War" na Xboxu 360. (Raziel811)
  • Český distributor do filmu nevkládal příliš velké finanční naděje, a tak ho zpočátku nenasadil do kin. Film se objevil v českých kinech až po té, co získal šest Oscarů. (karlik4801)
  • Jeremy Renner (William James) při udílení cen Zlatých glóbů 2013 ironicky řekl o režisérce Kathryn Bigelow, že si umí vybrat prostředí k natáčení. Při natáčení filmu hrozilo hercům přepadení a v nedalekém okolí byla válka. (karlik4801)
  • Celá jednotka používá brýle značky Oakley, model M Frame. (Jizni Tlapa)
  • První válečný film od Anglického pacienta (1996), který získal Oscara v kategorii Nejlepší film, a také první válečný film úspěšný v kategorii Nejlepší režie od roku 2002, kdy cenu vyhrál Roman Polanski za Pianistu (2002). (SydneyB)
  • První celovečerní film o válce v Iráku, který získal Oscara, a také první válečný film, který získal Oscara, aniž by se zabýval vietnamskou válkou nebo první či druhou světovou válkou. (SydneyB)

Súvisiace novinky

100 nejlepších filmů režírovaných ženami

100 nejlepších filmů režírovaných ženami

28.11.2019

Redakce BBC Culture nedávno požádala 368 filmových expertů z 84 různých zemí, aby jí pomohli vybrat 100 nejlepších snímků všech dob režírovaných exkluzivně ženami. Anketa probíhala tak, že každý… (viac)

Uncharted má oscarového scenáristu

Uncharted má oscarového scenáristu

17.11.2014

Sepsat celovečerní adaptaci videohry Uncharted není legrace. Na tomhle úkolu si vylámalo zuby už několik lidí, a to včetně Davida O. Russella (Terapie láskou), Thomase Deana Donnellyho a Joshuy… (viac)

Alexander Skarsgård jako vikingský mstitel

Alexander Skarsgård jako vikingský mstitel

15.07.2011

Byl by asi hřích, kdyby mu dříve nebo později taková role nespadla do klína. Stellanův syn a hvězda seriálu Pravá krev se ze všech sil snaží rozběhnout filmovou kariéru. Po Melancholii, remaku Straw… (viac)

Bin Ládin zemře koncem příštího roku

Bin Ládin zemře koncem příštího roku

26.05.2011

Aby pak za to mohl dostat Oscara na jaře 2013. Samozřejmě mluvíme o projektu původně nazvaném Killing Bin Laden, který bude pravděpodobně přejmenován. Nic se ale nemění na tom, že půjde o další… (viac)

Reklama

Reklama