Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Strhujúci príbeh plný lásky, túžby a intríg rozpráva o vzťahu dvoch sestier Anny a Mary Boleynových, ktoré bojujú o priazeň kráľa Henricha VIII. Jediné, čo sa môže postaviť medzi dve sestry je kráľovstvo. Historická výpravná dráma Kráľova priazeň sa odohráva na dvore Henricha VIII. Zrada i milostné vzťahy sa odohrávajú na pozadí udalostí, ktoré odštartovali anglickú reformáciu. Strhujúci príbeh plný lásky, túžby a intríg rozpráva o vzťahu dvoch sestier Anny a Mary Boleynových, ktoré bojujú o priazeň kráľa Henricha VIII. Život mladučkej Mary je lemovaný rozhodnutiami jej otca a strýka. Vo chvíli, kedy sa kráľ začne obzerať po milenke, majú Boleynovci v ohni hneď dve želiezka. Ich cestu hore, po spoločenskom rebríčku nesmie totiž nič ohroziť. V dobách, keď o osude žien rozhodovala rodina, Mary nasledovala pravidlá a Anna sa rozhodla vzoprieť. Túži zvíťaziť nielen nad svojou sestrou, ale aj nad samotnou Katarínou Aragonskou. Chce sa stať anglickou kráľovnou... (TV Wau)

(viac)

Zaujímavosti (41)

  • Vo filme kráľ Henry (Eric Bana) spomína, že pozná, čo je to byť druhým v poradí medzi súrodencami, no nie je to dovysvetlené. Jeho prvá manželka, Katarína Aragónska (Ana Torrent), bola pôvodne zasnúbená s jeho starším bratom Arthurom, vydala sa za neho v roku 1501, no o pár mesiacov Arthur zomrel a Katarína sa vydala za Henryho. To sa stalo potom aj sporným ohľadom budúceho anulovania manželstva, keďže Henry chcel využiť starozákonný text, podľa ktorého by bola Katarína sobášom s jeho bratom jeho sestrou a tak by bolo manželstvo nezákonné. (Arsenal83)
  • Náhrdelník, ktorý mala na sebe Anne (šnúra perál s písmenom B a tromi slznými kvapkami), je ten istý náhrdelník ako v seriáli Škaredá Betty (od r. 2006). (Arsenal83)
  • Ako sa stručne spomína v tomto filme, Alžbeta I. bola pomenovaná po svojej starej mame z otcovej strany, Alžbete z Yorku. Nie je to však úplne stopercentné, pretože aj babička od Boleynovcov sa volala Alžbeta (Howard) Boleyn. (Arsenal83)
  • Film, rovnako ako väčšina filmových a televíznych adaptácií o Henrichovi VIII. (Eric Bana), zobrazuje kráľa s tmavohnedými vlasmi. V skutočnosti mal Henry ryšavé vlasy. (Arsenal83)
  • Aj keď to vo filme nie je zobrazené, v skutočnom živote napísala Anne Boleynová (Natalie Portman) posledný list Henrichovi VIII (Eric Bana) pred svojou popravou. List mal vzdorovitú povahu. V liste povedala svojmu manželovi, že neuzná nič zlé, čo neurobila a čo ju doviedlo k tejto situácii, vrátane akejkoľvek zlej veci, ktorá sa stala počas ich manželstva. Ďalej uviedla, že si uvedomila, že ich vzťah a manželstvo neboli skutočne postavené na láske a že bola pre neho len pobláznením. (Arsenal83)
  • Hoci to vo filme nie je presne ukázané, v skutočnosti bola Anne (Natalie Portman) počas manželstva s Henrym (Eric Bana) neustále tehotná v snahe priviesť na svet mužského dediča. Výsledkom bola dcéra Alžbeta, mŕtve dieťa a niekoľko potratov, z ktorých jeden bol spôsobený stresom spôsobený strachom o Henryho, ktorý utrpel na turnaji nehodu, ktorá mu spôsobila ťažké a trvalé zranenia hlavy a tela. (Arsenal83)
  • Film zobrazuje Katarínu Aragónsku (Ana Torrent) s tmavými vlasmi a olivovou pokožkou. V skutočnosti mala Katarína gaštanové červené vlasy a svetlú pleť. (Arsenal83)
  • Natalie Portman (Anna) a Scarlett Johansson (Mary) uviedli, že ich kostýmy boli životne dôležité pre rozpoznanie ich charakteru. Ich šaty im dodávali dobré držanie tela a farby pomáhali reprezentovať ich osobnosť. Annine výrazné a jednoduché farby ukazujú, že chce dosiahnuť svoj hlavný cieľ. Jemnejší a oveľa komplikovanejší dizajn šiat Mary ukazuje, že je skromnejší človek a snaží sa byť sama sebou. (Arsenal83)
  • V milostnom liste, ktorý si Mary (Scarlett Johansson) od kráľa (Eric Bana) číta, stojí: "Moje srdce a ja sa odovzdávame do tvojich rúk." Toto je skutočný citát zo skutočného listu, ale list bol adresovaný Anne (Natalie Portman), nie Mary. (Arsenal83)
  • V skutočnosti Anne (Natalie Portman) mala 25 rokov, keď sa s Henrym (Eric Bana) prvýkrát stretli. Keď ju popravili, mala 35 rokov. Medzitým ona a Henry strávili sedem rokov flirtovaním, zbližovaním sa a písaním milostných listov. Potom strávili tri roky v manželstve až do jej popravy. (Arsenal83)
  • Mesiac pred začiatkom natáčania začala Natalie Portman navštevovať hodiny anglického prízvuku pod vedením trénerky dialektu Jill McCullough, aby lepšie zapadla do role. (Arsenal83)
  • Podrobnosti o niektorých historických postavách a udalostiach boli značne pozmenené, aby lepšie zapadali do dramatického príbehu. To vyústilo v mnoho historických nepresností, na čo sa počas natáčania mimoriadne sťažoval hlavne Mark Rylance (Sir Thomas Boleyn). (Arsenal83)
  • Veľká časť natáčania sa odohrala v Kente v Anglicku, hoci hrad Hever sa nepoužil, napriek tomu, že bol pôvodnou domácnosťou Thomasa Boleyna (Mark Rylance) a rodiny v rokoch 1505 až 1539. Namiesto reálneho Toweru bol použitý hrad Dover, Penshurst Place zas zastupoval londýnsky Whitehall. Domov Boleynovcov predstavoval Great Chalfield Manor vo Wiltshire. Ďalšie scény sa natočili aj v Derbyshire (Cave Dale, Haddon Hall, Dovedale). Film sa natáčal od septembra do 13. decembra 2006, no z dôvodu nutných opráv bolo od 30. augusta do 22. septembra 2007 dokrútených niekoľko scén. (Arsenal83)
  • Po poprave Anny Boleynovej za ňou smútil len málokto. Pre väčšinu ľudí zostala len uzurpátorkou, ktorá vyhnala zákonitú kráľovnú a dostala za to spravodlivý trest. Nakoniec ale Anna predsa len všetky ostatné manželky Henricha VIII. (spolu ich bolo až 6) "tromfla", keďže jej dcéra Alžbeta sa stala ako Alžbeta I. najslávnejšou a najobľúbenejšou panovníčkou, akú kedy Anglicko malo. (PinkButterfl)
  • Celosvětová premiéra proběhla 15. února 2008 na filmovém festivalu v Berlíně. (ČSFD)
  • Náhrdelník s perličkami ve tvaru "B" skutečně dle dobových portrétů Anna (Natalie Portman) nosila. (Kikimora2001)
  • Král Henry se ve skutečnosti dočkal legitimního - myšleno porozeného manželkou - mužského potomka Edwarda VI. až od své třetí ženy Jane Seymour. (Kikimora2001)
  • Pro setnutí Anne B. byl povolán z Francie specialista a Anne byla setnuta mečem místo tradiční běžné popravčí sekyry. Její sňatek s králem byl anulován krátce před její popravou. Byla pohřbena do prostého hrobu bez označení. Její ostatky byly identifikovány až za vlády královny Viktorie, nyní je místo jejího odpočinku vyznačeno v podlaze. (Kikimora2001)
  • Jane Parkerová a George Boleyn nebyli manželé až po narození Alžběty, ale už kolem roku 1525, Jane byla navíc dvorní dámou Kateřiny a podle historiků musela být hezká, jelikož byla vybrána spolu s Annou a Marií na divadelní hru. (ČSFD)

Súvisiace novinky

Nového Spider-Mana si zahraje... Garfield?

Nového Spider-Mana si zahraje... Garfield?

03.07.2010

Žádný strach, nebude to ten, který nesnáší pavouky a pondělky, tudíž nevznikne bizarní komiksový crossover. Ale jak to vlastně bylo? Kandidátů byly davy. Od Josepha Gordona-Levitta (protože hrál v… (viac)

Holky a tradiční britská romantika

Holky a tradiční britská romantika

13.05.2008

Ellen Page může zapomenout na volné, pohodlné ošacení, které nosila jako těhotná Juno. Brzy si navleče těsný korzet. Vydá se totiž do viktoriánského 19. století a stane se Janou Eyrovou, mladou… (viac)

Scarlett přijde o hlavu

Scarlett přijde o hlavu

12.01.2008

Když chcete hezkou mladou herečku, která dobře vypadá v historickém kostýmu, zavoláte Keiru Knightley (viz trailer na její novinku The Duchess)... anebo Scarlett Johansson. Ta se brzy ukáže v… (viac)

Reklama

Reklama