Reklama

Reklama

Prison Break: Útek z väzenia

(seriál)
  • Česko Útěk z vězení (viac)
Trailer 2
USA, (2005–2017), 63 h 43 min (Minutáž: 42–55 min)

Tvorcovia:

Paul Scheuring

Hudba:

Ramin Djawadi

Hrajú:

Dominic Purcell, Wentworth Miller, Robert Knepper, Amaury Nolasco, Sarah Wayne Callies, William Fichtner, Wade Williams, Peter Stormare, Rockmond Dunbar (viac)
(ďalšie profesie)

Série(5) / Epizódy(90)

Obsahy(1)

Proč Michael Scofield, mladý, vzdělaný, vysoce inteligentní a finančně zajištěný muž, přepadne banku? Proč při soudním jednání přistoupí na všechny podmínky a bez odvolání přijímá pětiletý trest ve vězení Fox River? Protože v tomto vězení čeká na popravu jeho bratr Lincoln Burrows. Michael věří v jeho nevinu a tak s dokonale promyšleným plánem útěku přichází, aby jej zachránil. Ve vězení se však věci nemají úplně tak, jak si představoval a tak musí krom všudypřítomnosti bachařů věnovat pozornost i zvídavému postoji některých spoluvězňů, kteří by rádi utekli též. Navíc se v nebezpečí ocitá i Lincolnova rodina, protože někdo vysoce postavený tahá za nitky a jeho poprava je pro něj velmi důležitá. (Isherwood)

(viac)

Recenzie používateľa Arkanoid k tomuto seriálu (7)

Prison Break: Útek z väzenia (2005) 

Všetko je plán. Tomuto heslu je všetko v seriáli podriadené, motivácie postáv, vzťahy medzi nimi. Je fajn, že si postavy nevydýchnu, no scenáristi nedokázali vyjadriť ich charakter v niečom, čo by nemalo nejaký vyšší účel. Každý sa len sústredí na cieľ a nekoná prirodzene. Táto zápletka sa prejavuje v každej sérii, aj keď skoro bezchybne funguje len v tej prvej. Seriál, ktorý napätie nepoužíva len ako nástroj na udržiavanie diváka v napätí, ale napätím žije, čomu je prispôsobený celý dej a postavy tak nerozvíja, ale len posúva z bodu A do bodu B, pričom ich ohrozuje na živote. Bez spoilerov to nejde. 1. séria zvýšila adrenalín snáď všetkým fanúšikom thrillerov. Michael Scofield vyčerpal všetky právne cesty, ako zachrániť svojho krivo obvineného brata pred trestom smrti. Zostalo mu jediné - stať sa jeho spoluväzňom a pokúsiť sa utiecť. Jeho zdanlivo nepriestrelný plán však komplikujú ľudia vnútri aj vonku väznice, s ktorými nerátal, no ako majster improvizácie si s tým dokáže skoro vždy poradiť. Sebaobetavému inteligentovi nešlo nefandiť a stal sa stredobodom deja. Vzťahy medzi postavami sa odvíjajú od toho, čo daný človek pre toho druhého ponúka. Krehké prímeria sa môžu veľmi ľahko narušiť a to vytvára neustále napätie. 2. séria - Podarilo sa. Každý musí ísť vlastnou cestou, no nie každý z osmičky má rovnako zaujímavý a intenzívny príbeh ako bratia. Scény už nie vždy ostávajú na pokračovanie na ďalší diel, no napätie sa zachovať podarilo. Spoločnosť sa konečne prejavila naplno. Najpozoruhodnejší z nových postáv je drogovo závislý agent FBI Mahone, ktorý má chytiť osmičku a zodpovedne plní funkciu kata. 3. séria - Iné väzenie, iné pravidlá. Treba uskutočniť ďalší útek. Nepripravenému Michaelovi neostáva nič iné, len čistá improvizácia. 13 dielov nestačilo na dostatočný rozvoj všetkých postáv, niektoré poslúžili len ako barličky tým dôležitejším. Séria mala stále atmosféru a logické vyústenie. Seriál mohol kľudne skončiť aj s nezodpovedanými otázkami. 4. séria - Žeby sa našiel niekto morálne čistý, kto vyvedie zblúdilé ovečky na správnu cestu? Zjednotiť skupinu vyvrheľov, ktorí sú v hľadáčiku nebezpečnej organizácie, aby konečne mohli rozložiť tých, ktorí ich prenasledujú sa zdal byť rozumný ťah. Predtým dlhodobo pripravované plány s dierami nahradili krátkodobé stopercentne fungujúce, čo tiež prispelo k povrchnému vyzneniu ako telenovelové diely v druhej polovici série, ktoré okrem nikam nevedúceho deja ponúkli aj niekoľko zmŕtvychvstaní, z ktorých jedno pomohlo ukončiť už zbytočne naťahovaný seriál. Z nových postáv tretej série tu bol využitý len zlomok a postavy pridané v štvrtej sérii nestáli za veľa, no môžme vidieť postupný prerod postáv Mahonea a Bellicka. Prison Break ponúka neustále napätie, dej, ktorý sa skladá z inteligentných plánov a improvizácie, ale aj sklamanie z úbytku kvality. ()

Návrat (2017) (S05) 

Jemen atraktívny, no nie naplno využitý, nemám totiž pocit, žeby krajina postavy pohltila, skôr vďaka Michaelovi oni krajinu len využívajú. Útek z väzenia príliš jednoduchý, útek z krajiny príliš nudný. Po skončení časti ju môžete označiť len za presun z bodu A do bodu B bez zastávok rozvíjania postáv. Agenti sa javia na prvý pohľad ako charizmatické postavy, no na druhý už nie a pod pozláteným obalom nemajú čo ponúknuť. Najväčším nositeľom kvality je Robert Kneeper v roli T-Baga, ktorého každá scéna je udalosťou. Len on jediný dosiahol herecky aj postavou charizmu prvej série. Prvá polovica série využíva exotiku krajiny, atraktívne nové prostredie a tajomno Michaelovho správania, plánu a záhadných záporných hrdinov v rukách neznámej postavy ťahajúcej za nitky. V druhej polovici toto všetko omrzí, prvotné nadšenie vyprchá a odhalí priemernú dejovú zápletku bez vývoja postáv naplnenú nudným klišé. ()

Ogygia (2017) (S05E01) 

Linc ako vždy po uši v problémoch, džihádista C-Note, premotivovaný Sucre, zvedavý T-Bag a noví tajní agenti. Záverečná scéna s nostalgiou spomína na záverečnú scénu prvej časti seriálu. Nástup do starých koľají sa podaril, každému fanúšikovi musí efektne zahrať na city. Z atmosféry výbušného arabského mesta sa dá dosť vyťažiť. Úvodná epizóda navnadila potenciálom, ktorý zatiaľ nenaplnila, ale je na čom stavať. ()

Kaniel Outis (2017) (S05E02) 

Minimálne 4x Chekhov's gun (začiatok epizódy, pravý hráč, mobil, gay), zdá sa tak, že všetko dokonale zapadá do plánu, ktorého celú šírku pozná opäť len Michael. Záchranná akcia v meste má slušný priestor, aj zabaví, ale nedokázal som sa o postavy báť, veď je predsa len 2. epizóda. Všetkými postavami sa priveľmi šetrilo a zaobchádzalo sa s nimi v rukavičkách, každopádne ale tempo šlape ako za starých čias a napätie visí vo vzduchu. ()

Klamár (2017) (S05E03) 

San'á má atmosféru, no stále svoj potenciál toto mesto nenaplnilo. Tempo šlape, ale máte pocit, že ste niečo podobné v seriáli už videli. Linc nesklamal, len ho uzavreli do dejovo slepej uličky, ktorá zbytočne zdržiava, C-Note je do počtu, jeho činnosť v tejto epizóde by mohol vykonať hocikto a ako charakter ostáva nevyužitý, T-Bag vládne, Michael vraví, že každý z jeho poskokov má svoj význam, no diváka zatiaľ žiaden nemohol dostatočne zaujať charakterom, aj keď Kórejec je fajn. Natiahnuť časti o 10 minút s cieľom prehĺbiť postavy by nebol zlý nápad, no už je neskoro. Pri 42 minútach mám pocit, že to dosť rýchlo končí. Stále čakám na epizódu tejto série, čo ma priklincuje o stoličku. ()

Cesta do Phaecie (2017) (S05E06) 

Časti bez chodiacej charizmy Roberta Kneepera a jeho postavy značne strácajú. Variácia na predošlé časti, kde sa riešil problém, ako sa v poriadku dostať z bodu A do bodu B. ()

Vínové moře (2017) (S05E07) 

Predvídateľnosť, klišé. Prison Break nemá čím prekvapiť, na atmosféru Jemenu sa už nemôže spoliehať, ani ťažného koňa postáv T-Baga nevyužíva, len prázdne torzá kedysi plnohodnotných (aspoň to zdanie tam bolo) postáv. Útek z väzení bol vždy prepracovaný, útek z krajiny bol postavený na pár šťastných náhodách a zázrakoch, ako je tomu aj tu, čím vytvára hlúpy nudný stereotyp bez pamätnej scény. ()

Súvisiace novinky

Další tajemný thriller od režiséra Oldboye

Další tajemný thriller od režiséra Oldboye

13.06.2011

Je to zajímavá kombinace jmen. Kultovní korejský tvůrce Chan-wook Park na postu režiséra, Tony a Ridley Scottovi jako producenti a... hvězda seriálu Prison Break Wentworth Miller jako autor scénáře.… (viac)

Návrat akčních bouchačů

Návrat akčních bouchačů

28.02.2008

Dva Jasonové, ačkoli každý z úplně jiného soudku, se setkali v této novince, která k vám přijíždí za kvílení pneumatik a skřípotu drceného plechu ;-). Především je tu Jason Statham, který dostal… (viac)

Steve McQueen neřekl své poslední slovo

Steve McQueen neřekl své poslední slovo

05.08.2007

Přesněji řečeno, on to poslední slovo napsal a taky k tomu něco nakreslil. Jeho poznámky a storyboardy k nikdy nenatočenému dobrodružnému filmu Yucatan byly nalezeny už před nějakým časem a ve studiu… (viac)

Edward Norton bude naštvaný a zelený

Edward Norton bude naštvaný a zelený

19.04.2007

Edward Norton a comics? Zní vám to jako nesmysl? Inu, filmová branže občas přináší opravdová překvapení, nejen remaky starých hororů a adaptace dětských fantasy bestsellerů. Když se studio Universal… (viac)

Reklama

Reklama