Reklama

Reklama

Černé zrcadlo

(seriál)
Trailer 2
Veľká Británia, (2011–2025), 32 h 45 min (Minutáž: 41–90 min)

Tvorcovia:

Charlie Brooker

Hrajú:

Rory Kinnear, Daniel Kaluuya, Julia Davis, Isabella Laughland, Colin Michael Carmichael, Jessica Brown Findlay, Lindsay Duncan, Rupert Everett (viac)
(ďalšie profesie)

Série(7) / Epizódy(33)

Obsahy(1)

Projekt britského Channel 4 Černé zrcadlo je antologií samostatných televizních povídek, zasazených do blízké budoucnosti. Tak blízké, že se v mnoha ohledech prolíná s dobou, kterou právě prožíváme. Mrazivě černohumorná série se prostřednictvím technologicko-paranoidního podobenství zamýšlí nad nečekanými a často nezamýšlenými důsledky prudkého rozvoje technologií a velmi trefně zachycuje těkavý neklid současného moderního světa. Jejím duchovním otcem a autorem je proslulý enfant terrible britské televizní tvorby Charlie Brooker (*1971), pro jehož tvorbu je charakteristický vždy přítomný prvek kontroverze. Brooker však rozhodně není žádný bezduchý prvoplánový provokatér a jeho promyšlené a inteligentní scénáře prozrazují bystrého pozorovatele, který vždy přesně ví, co chce k současnému světu říci. A že to zpravidla nebývá nic lichotivého, již patří k Brookerově naturelu. (Česká televize)

(viac)

Recenzie používateľa PeteBuck k tomuto seriálu (19)

Národní hymna (2011) (S01E01) 

Moje zoznámenie so seriálom Black Mirror. A zápletka bola teda riadna. Magor unesie princeznú a vyhráža sa, že jej neublíži, pokiaľ nebude splnený jeho požiadavok - ministerský predseda musí v určitú hodinu vytrtkať prasa. Teda neviem, že by šlo o teroristu, lebo tí šíria strach. Tu bude mať dilemu iba politik, ktorému toto skrz na skrz obráti život naruby. A ešte sú tu sociálne médiá, ktoré prilievajú olej do ohňa. Hneď na začiatok šialená zápletka, pasuje neskutočne do súčasnej doby. Stať sa to u nás, politik určite radšej nechá chcípnuť kohokoľve, len aby to nemusel urobiť a zvyšok národa na to urobí tristo vtípkov na sociálnych sieťach. ()

Patnáct milionů meritů (2011) (S01E02) 

Kedysi som ten príbeh príliš nemusel. Trvalo mi hodne dlho, než som ten príbeh zopakoval. Ale po čase som musel oceniť hĺbku tohto počinu. Banda ľudí šliape na bicykloch, aby zásobovalo podzemný komplex energiou, keďže ľudstvo sa muselo stiahnuť do podzemia. Toto zásobuje energiou všetko, od výroby potravín, po lacnú zábavu až po vrstvu ľudí, kam sa môžete dostať až vy. Ľudí, ktorí tvoria zábavný komplex, ktorý drží všetku tú podzemnú šialenú budúcnosť na uzde. A cesta hore môže byť tŕnistá a nie všetci, čo sa tam dostanú, skončia tak, ako si to predstavovali. Nemôžem ináč, neskutočná haluz, ale stojí za zamyslenie. Dajte ľuďom chlieb a hry, inak bude zle-nedobre. ()

Celá tvá minulost (2011) (S01E03) 

O tom, kam môže dôjsť posadnutosť. A hlavne keď Vám k tomu dopomáha technológia, ktorej dôsledky si nevieme predstaviť. Inak povedané, keď vývoj technológií napreduje rýchlejšie než ľudské uvedomenie a schopnosť sa s ňou vysporiadať, aby naše problémy neboli znásobené technickými hračičkami. Toby Kebbell je týpek. Videl som ho v Rock n Rolle a teraz tu. Vždy zaválel. Výborná časť. Pozrel som si ju znovu po nejakých 8 či 9 rokoch a stále to je pecka. ()

Přijdu hned (2013) (S02E01) 

Keď som to videl prvýkrát, asi by som dal 5, ale teraz sú to 4. Prvá polovica smutná, potom haluz a na konci úplne ujeté. Berme to tak, každý by reagoval po svojom, ale technika asi ťažko nahradí človeka a duplom, že AI nevycucne podstatu človeka len preto, lebo má prístup k sociálnym sieťam a výplodom toho, koho napodobňuje. Takže je jasné, že kočka musela čakať, že nedostane zrovna to, čo chce. Ale keď je človek v prdeli a zúfalý, upne sa k čomukoľvek. Ja na jej mieste by som ho nejebol tam, kde skončil. Evidentne minimálne v posteli bol lepší než originál. ()

Lovná zvěř (2013) (S02E02) 

K tomuto pasuje starý známy výrok, že spoločnosť možnosť súdiť aj podľa toho, ako sa správa k svojim väzňom. Ak niekomu, kto je magor a urobí to, čo urobí, sa rozhodnete niečo podobné zopakovať do nemoty, tak ste rovnaký úchyl, bez debaty. A urobiť z toho ešte aj zábavu pre masy, tak ste král psychošov. Keďže sa to už zopárkrát stalo (gladiátorské zápasy a predhadzovanie väzňov v koloseu v starom Ríme), tak v budúcnosti sa to môže ľahko zopakovať. Desivá predstava. Strach, zúfalstvo, poníženie, vina. Všetko toto sa premieta v každej sekunde tejto časti. Niekedy mám dojem, že Brooker to tiež nemá v hlave všetko v poriadku, alebo je proste dobrý spisovateľ, ktorý dokáže udrieť kliniec po hlavičke takým štýlom ako málokto. Bláznivá časť, dynamická, každú minútu sa niečo deje, minutáž akurát. Komparz to teda malo riadny, to sa musí nechať. Nemám čo vytknúť. ()

Medvídek Waldo (2013) (S02E03) 

Tak trochu frankensteinovský príbeh. Stvoríte niečo, čo sa Vám vymkne spod kontroly, aby Vás to nakoniec otrepalo o dno, lebo dostanete záchvat svedomia. Potom už len vršíte jedno blbé rozhodnutie na druhé a ide to riadne z kopca. Varovanie aj od toho, ako nejaký nástroj v zábave, sa môže stať hnusným nástrojom v politike. Zasa taký priemer to nie je, ale svoju pointu to má. ()

Bílé Vánoce (2014) (S02E04) 

Sám doma na štýl Charlieho Brookera. Silný námet, zaujímavé príbehy, prepojené dokopy a šialený koniec, kedy si poviete, že v hlave tohto scenáristu čosi nie je v poriadku. Ďalšie varovanie pred novými technológiami spolu s faktom, že krutosť ľudí sa snúbi s ich jebnutosťou. Dokáže byť totiž nekonečná. A opäť asi treba zacitovať jedného sociológa, ktorý povedal, že civilizovanosť spoločnosti sa dá merať podľa toho, ako zaobchádza so svojimi väzňami (doplním, aj imaginárnymi, hoci sú kópiami, ale zároveň cítiacimi). Čo sa mňa týka, bolo mi od polovice jasné, kto z koho tu páči priznanie, ale celkovo musím povedať, že som na konči zostal stáť s otvorenou hubou. Táto časť je teda riadna pecka. ()

Pád střemhlav (2016) (S03E01) 

Ako povedali starí známi klasici, Lasica, Satisnký a Filip: Do batôžku si nalož, pretvárku lož a faloš. O tom, ako treba sa tváriť šťastne, vyrovnane, byť skvelý na všetkých, aj keď by ste ich najradšej poslali do riti. Založme systém, kde ľudia nebudú slušní, iba sa tváriť slušne, veď to stačí. A všetko bude aj naďalej vypočítavosť a pretvárka. Počúvať hodinu výskajúce ženské bolo niečo strašné. Hlavne všetky tie otrasné úsmevy. Ale za ten koniec to stálo za to. Pripomína mi to, ako mi v práci nefungovala jedna databáza a neustále sa mi tam vyhadzovalo okno, kde som mal napísať kód chyby. Nešlo to, lebo žiadny kód mi to nevyhadzovalo. Vlastne tam nešiel napísať text, číslo, nič. Helpdesk nezdvíhal, okno blikalo. Snažil som sa tam napísať vysvetlenie, nič nešlo. Až som tam napísal FUCK YOU. Nuž to prešlo. Urazený Ind, ktorý zrovna robil s tou databázou, dal vedieť svojmu nadriadenému, ktorý si podal šéfa mojej firmy. Moje dve slová preleteli systémom späť ku mne cez môjho nadriadeného rýchlo ako hovno záchodovou misou. Nikoho nezaujímalo, že robíme so zasranými blbými systémami, ktoré nefungujú, každý sa šiel posrať nabonzovať ma. Dostal som písomne pokarhanie, kde bol môj prehrešok FUCK YOU napísaný veľkými písmenami. Doteraz to mám odložené a kedykoľvek sa na to pozriem, tak sa smejem, lebo to bola jedna z najúprimnejších vecí, ktoré som v tej práci urobil. Už tam nepracujem, mimochodom. O to viac mi tentokrát dala táto epizódka zmysel. Občas to proste pomôže, tak ako hlavná protagonistka povedala na konci, jednoducho vykríknuť: FUCK YOU. Jebať celú tú pretvárku. P.S.: Doporučujem pozrieť v anglickom originále, o to viac vyniknú české nápisy v tom aute, ktoré Bryce šoférovala. Dokonca aj Kutil Tim bol nadabovaný týpkom, čo ho normálne daboval a hlas počítača v aute tiež v češtine. Byť Čech, tak sa naseriem, že auto s českým softvérom, je prezentovaný ako odpad. ()

Zkušební verze (2016) (S03E02) 

Jeden zo slabších dielov. Hlavný predstaviteľ mi neskutočne liezol na nervy, predstavoval prototyp otravného Amíka, dej nebol najhorší, zaujímavý pohľad na alternatívnu realitu, ale dom hrôzy zasa až taký hrozný nebol a lež sa niečo začalo diať, ubehla pol hodina celkom nudnej zápletky, ktorá ma veľmi nezaujímala, ale asi bola potrebná hlavne k záveru. Tento diel ma nejako extra nebral. ()

Sklapni a tancuj (2016) (S03E03) 

Túto časť radím k najlepším z Black Mirror. Námet je klasika, banda neznámych sa upne na týpkov, na ktorých majú niečo, čo nechcú, aby niekto vedel, a tak ich, de facto, vlastnia. Prinútia ich hrať na prvý pohľad nevinnú hru, nikto z nich nevidí celok a každý je do hry zapojený podľa svojho druhu previnenia. A na koniec sa dostane iba Kenny, ktorého osud sledujeme a ešte jeden týpek, o ktorom nevieme nič, proste sa zjaví iba vo finále. Táto časť využíva súčasné technológie, nie je tam žiadne sci-fi, žiadna blízka budúcnosť. Proste a jednoducho slušný dej, koniec pecka, klesla mi pri ňom sánka, lebo to, čím sa Kenny previnil, som absolútne netušil (teda okrem tej masturbácie, ale to by nás asi naháňali všetkých). Herci slušní a Kennyho zúfalstvo je cítiť na každej minúte. Neviem, ako ostatní, ale nevedel som, či som niektorých z tých "vinníkov" mal ľutovať, alebo im proste povedať: "tak ti treba". Teraz si človek predstaví, že do pozície sudcu, poroty a kata, sa takto môže pasovať kde aký slušný hacker. Ale na niečo také musíte byť tiež dobrý úchyl. ()

San Junipero (2016) (S03E04) 

Romantika a la Matrix. Prvých 40 minút mi bolo jasné, o čo asi ide a bol som zvedavý, čo sa za skrýva starším ja hlavných postáv. Bolo treba rozohrať a roztiahnuť príbeh, aby zvyšných 20 minút prešlo do veľmi pekného finále. Pekný príbeh, plný dojákov, emócií a vlastne skončil "dobre". Pobavila hlavne neskutočná nálož 80s, more ťažkých hitov z tejto doby (mal som spolužiaka na strednej, ktorý bol veľký fanúšik a staršieho brata, ktorý tú éru zažil). Takže to bolo veľmi pekne spravené retro. Nápad fajn, príbeh pekný, dávam plnú palbu. Black Mirror s dobrým koncom. To sa často nevidí. ()

Muži pod palbou (2016) (S03E05) 

Priemer. Asi to bude tým, že tento námet som videl v jednej časti Krajných medzí, kde na oblbovanie vojakov a ovplyvňovanie ich vnímania nepoužívali sofistikovaný softvér a systém vpravený do mozgu, ale drogu. Výsledok bol ten istý. Zlikvidovať druhú stranu a nemať z toho výčitky. Pretože, čo si budeme nahovárať, dejiny sú samé my a oni a sem-tam nás napadnú, alebo sem-tam my niekoho napadneme, však? Asi práve preto som z toho nebol nejaký na vetvi, lebo od začiatku som tušil, o čom to bude. Black Mirror bol pre mňa vždy príbehom, ktorý zaujme, je plný zvratov, originálneho nápadu, alebo aspoň lepšie spracovaného prevzatého nápadu. Toto bolo už niekoľkokrát omieľané a ešte k tomu dosť natiahnuté. Dalo sa to urobiť aj rýchlejšie. ()

USS Callister (2017) (S04E01) 

Nápad s kópiami, ktoré bude trápiť nejaký vyšinutý mozog, tu v Black Mirror bol - epizódka White Christmas. Samozrejme tým pádom aj úvaha, či umelo vytvorené vedomia je vôbec humánne trápiť a v podstate si s nimi robiť, čo chceme. Ale aspoň to bolo spracované zaujímavým spôsobom. Jednoznačná kópia Star Treku s akýmsi pomrkávaním na Galaxy Quest. Som fanúšikom oboch. Takže ma táto epizódka celkom pobavila. Na druhej strane pozerať na magora, ktorý trápi iných, to už tu bolo a nemám náladu si to zopakovať. Ale musím uznať, že príbeh bol veľmi dobrý a je to rozhodne nadpriemerná časť. ()

Arkangel (2017) (S04E02) 

Štandardná epizóda Black Mirror. Matka sa nechá ovplyvniť jednou negatívnou skúsenosťou, zakecá sa a dcérenka sa jej na chvíľu stratí, a už aj sa rozhodne vybaviť potomka najmodernejšou technológiou, nechá jej vraziť do mozgu počítač s kamerou a indikátorom biofunkcií, aby ju mohla riadne sledovať. Napriek tomu, že zistí, že to dcérenku emočne ovplyvňuje a že je to kontroverzná technológia, vypne aspoň filter, ale naďalej ju špehuje. A keď začne dcérenka dospievať, rozhodne sa pripraviť ju o frajera a zahladzovať všetky možné prehrešky a a začne s ňou nechutne manipulovať. Čo je od zamestnanca zdravotníctva riadny prehrešok, keďže existuje etika a podobne a to by mala vedieť. Ale matka si to ospravedlní tým, že predsa chce pre dcérenku to najlepšie. Čo sa asi stane? Nuž čo? To čo sa má aj stať, všetko sa to poserie. Štandardná epizódka Black Mirror, kde som dokázal celkom slušne predvídať, čo sa asi stane. Dosť ma štvalo skratkovité a dosť nechutné správanie matky, ale čo si budeme nahovárať, rodičia dokážu byť riadne neobjektívni, sprostí a vďaka strachu o dieťa skĺznuť kamkoľvek. Na druhej strane sa dcérenka tiež správala ako koza, ale tak nečudo, keď mala iba 15. Rovnako koniec bol akoby utnutý, dosť by ma zaujímalo, ako by to pokračovalo ďalej, priestor tam bol. Minimálne tri postavy by potrebovali dotiahnuť. Vcelku pohoda, prekvapilo ma, že to režírovala Jodie Foster. Ale stále nadpriemer a svoj spád a posolstvo to má. ()

Krokodýl (2017) (S04E03) 

Zápletka je celkom zaujímavá. Ale štyri dávam skôr za príbeh, než za sci-fi nádych ohľadom akéhosi mapovania spomienok. Chlapík, čo ide s kamoškou zo žúrky, zrazí cyklistu, jeho kamoška mu pomôže odpratať mŕtvolu. Po 15 rokoch výčitiek sa rozhodne šofér napísať pozostalej list, lebo na obeť neustále čaká (ach tá láska, áno aj to sa deje) a jeho kumpánka zaprotestuje, nesúhlasí a z nesúhlasenia je ďalšia vražda, tentokrát v réžii bývalej spolucestujúcej a obeťou je šofér. Problémom je, že sa pri zabití svojho kamoša stala svedkom nehody a musí vypovedať novým spôsobom, prostredníctvom mapovania spomienok. Vydáva sa teda na vražednú misiu a mŕtvych bude musieť byť omnoho viac. Námet mrazivý, koniec zabijácky, ale motív mapovania spomienok, poprípade ich kopírovania, alebo prenosu vedomia tu už bol a Charlie Brooker sa začína opakovať. Až tak veľmi to ale nevadí, lebo vie prísť so zaujímavou zápletkou. Možno, keby to dali trochu rýchlejšie, ale bolo to stále celkom dynamické, neustále sa niečo dialo, malo to patrične ťažkú atmosféru a ten koniec bol fakt drsný. Len mi tam zarezonovalo, že sa tam tvrdí, že mapovanie nemusí byť presné, že polícia od toho upustila a pozrime že, na konci sa stane, že si pri čítaní podajú aj... ale nebudem prezrádzať, občas mi tam v logike niečo zaškrípalo, akoby to bolo napísané trochu horúcejšou ihlou, ale nechcem zasa až tak rýpať. Za mňa dobrá epizódka. Za zamyslenie stálo, kto bol asi väčší zloduch, či šofér, alebo spolujazdkyňa, poprípade, keď už sa niekto dá na vraždenie, ľahko je skĺznuť do opakovačky a už duplom, keď nám tá zasraná technika ešte takto komplikuje život. Viacero vecí na zamyslenie. ()

Černé muzeum (2017) (S04E06) 

Celkom fajn epizódka. Ale zakladá sa v mnohom na už predchádzajúcich príbehoch, z ktorých si veľa berie a dosť to pripomína White Christmas. Čo myslím v dobrom. Zopár príbehov, ktorých spája jeden biely kretén, ktoré sa nakoniec spoja v jedno. Nemôžem si ale pomôcť, je vidieť, že to kúpil Netflix. Neporovnateľne väčší percentuálny podiel u úchylákov, hajzlov a sadistov je na strane belochov a naopak najviac obetí je na strane Afroameričanov. Netflix ako vyšitý. Škoda, že to Brooker predal tomuto pošahanému gigantu. Verím, že zrovna táto časť mohla byť za 5. Ale stále more skvelých nápadov, zaujímavý príbeh a zopár prekvapení na koniec. ()

Joan je hrozná (2023) (S06E01) 

Jedného dňa som videl časť South Parku, kde si Kyle neprečítal podmienky zmluvy (tentokrát Applu) a vlastne odsúhlasil, že mu Jobs môže prišiť ústa k prdeli niekoho iného a jeho riť zasa k ústam inej osoby. Neskutočná časť, riadne som sa zasmial a potom som s hrôzou zistil, že vlastne ani ja všetky tieto sračky nečítam a pred nedávnom som si musel založiť Apple ID, lebo moja bláznivá firma preferuje iPhony. Čuduj sa svete, nikto mi zatiaľ ústa k riti cudzieho človeka neprišil. Ale keď som videl túto časť, čo je vlastne variácia na vyššie spomenutú časť South Parku, začínam o tom uvažovať, že si to vždy aspoň preletím. Mám ten dojem, že toto všetko sa na nás chystá. Ešte duplom to podchytila tá stávka hercov v Hollywoode, kde štúdiá si chcú urobiť scan ksichtu a tiel hercov a používať to prakticky zadarmo, dokedy a kde sa im zachce. Kam to, do prdele, smerujeme? Časť to bola celkom dobrá, ale nie veľmi originálna a extrémne tu vidieť vplyv Netflixu. Nič proti gayom, iným rasám, medzirasovým vzťahom a podobným veciam, ale tu je to na silu a akoby nič iného ani neexistovalo - klasický Netflix. Neviem o tom, že by to takto fungovalo a začína to pripomínať najnovší Star Trek, kde sú herci vybratí kvôli ich orientácii či rase a nie preto, lebo vedia hrať. Tiež si táto časť akosi nevie vybrať, čo je. Či dráma, alebo odľahčený Matrix s prvkami humoru. Ale stále to bolo celkom dobré. Ale akosi mi chýbajú staré série. ()

Loch Henry (2023) (S06E02) 

Je mi ľúto, ale toto nebol ani priemer. Čo ma dosť šokuje na tento seriál. Akoby táto časť sem ani nepatrila. Posun proste niekam k hororu? Neviem. Do dvoch tretín nuda a už v polovici som začal tušiť, že sa to zvrtne v štýle, tak teda nemáte evidentne všetkých a stále Vám tam pobehujú nejakí cvoci. Koniec nenadchol a je mi jasné, že keďže sa synáčikovi dvoch úchylákov postavil vták, keď zrovna objímal svoju kočku v posteli a rozprával o otcovej smrti, tak bude asi v diele svojich rodičov pokračovať. Predvívateľné a nudné. Toto sa mi v tejto sérii ešte nestalo. ()

Beyond the Sea (2023) (S06E03) 

Drsná epizódka. Pre mňa ale nie až taká prekvapujúca a predpokladal som, že sa to poriadne poserie. Moja predtucha bola založená na experimente, ktorý robila NASA, kde zatvorili pár chlapov a jednu ženu a skúmali vystavenie ľudí dlhodobej izolácii (v prípade cesty na Mars). Zvrtlo sa to. A riadne. Chlapi sa po pár mesiacov dostali do riadnej hádky, ženská ich musela od seba odtrhnúť, inak by sa asi pozabíjali, potom obrátili svoju frustráciu na ženskú a takmer ju znásilnili. Čumel som na ten článok s otvorenou hubou. Bolo z toho fiasco, odvtedy sa ale urobilo viacero testov, kde sa simulovala izolácia astronautov a takto sa to neposralo, ale hodiť niekoho do vesmíru a na niekoľko rokov, aby boli vystavení šialenej izolácii a ešte k tomu stresovým situáciám, je niečo, čo si nikto nevie ani predstaviť. A na tom je založená celá premisa. Aj keď tu mali chlapci možnosť si odskočiť za svojimi polovičkami a deťmi, ale čo ak jeden z nich prežije osobnú tragédiu a rodinu stratí, čo sa môže stať? Všeličo. Celkom zaujímavý príbeh, za mňa pohoda. Ale tento mindfuck už asi nechcem vidieť. ()

Súvisiace novinky

Jak to vypadá s filmovým Star Trekem?

Jak to vypadá s filmovým Star Trekem?

12.01.2024

Je tomu už téměř osm let, co do kin dorazil zatím poslední filmový Star Trek s podtitulem Do neznáma. A zatímco o přímém pokračování série v hlavních rolích s Chrisem Pinem, Zacharym Quintem a Zoe… (viac)

Netflix chystá další interaktivní seriál

Netflix chystá další interaktivní seriál

17.09.2021

Streamovací služba Netflix v roce 2018 nabídla divákům svůj první interaktivní zážitek pomocí epizody Black Mirror s názvem Bandersnatch. V té si lidé mohli na obrazovce sami vybírat, jak má hlavní… (viac)

Tvůrci Cesty a Drive chystají spolupráci

Tvůrci Cesty a Drive chystají spolupráci

19.05.2019

Dva oceňovaní filmoví tvůrci John Hillcoat (Cesta, Triple 9) a Nicolas Winding Refn (Drive, Neon Demon) oznámili spolupráci, které by teď měl věnovat pozornost nejspíš každý hororový fanoušek. Natočí… (viac)

Netflix nabídne interaktivní zážitek

Netflix nabídne interaktivní zážitek

03.10.2018

V nové řadě netflixovského seriálu Černé zrcadlo se diváci dočkají speciální interaktivní epizody. Tzv. „choose-your-own-adventure“ typ vyprávění spočívá v tom, že tvůrci natočí několik… (viac)

Reklama

Reklama