Reklama

Reklama

Cirkus

  • Česko Cirkus (viac)
TV spot

VOD (1)

Obsahy(1)

Zbesilá nahánačka s policajtami zavedie tuláka Charlieho (Charlie Chaplin) do cirkusového šapitó zrovna počas predstavenia. Jeho nápaditý útek má u nič netušiacich divákov taký úspech, že si Charlie vyslúži okamžité angažmá. Jeho cirkusová kariéra sa ale zďaleka nevyvíja podľa predstáv prísneho principála. Všetko navyše skomplikuje Charlieho citové vzplanutie ku akrobatke Merne. Boj o svoje miesto na svete, v cirkuse a v srdci milovanej ženy ale tulák nikdy nevzdá! Nadčasová groteska Cirkus se radí medzi najúspešnejšie filmy nemej éry a klenoty kinematografie. (ASFK)

(viac)

Videá (1)

TV spot

Recenzie (106)

Radko 

všetky recenzie používateľa

Večný tulák náhodou, spojenou s nespravodlivým podozrením z krádeže peňaženky, dostane zamestnanie v cirkuse. Takisto náhodou sa stane hlavnou komickou hviezdou predstavení. No ako to tak býva, jeho postavenie sa nezlepšuje, pretože riaditeľ mu namiesto kráľovského honorára, za to, že opäť pritiahol davy divákov do upadajúcej , málo navštevovanej show, vypláca rovnakú almužnu, ako keď mu s ťažkosťami, po prvom vykopnutí, ponúkol miesto kulisáka.  A tak Tulák stráda. V práci i v citoch. Pretože, aj keď si získa kamarátstvo fešnej mladej cirkusantky, jej láskyplné srdce mu ostane uzamknuté. Skvele zrežírované cirkusové podobenstvo, s choreograficky takmer dokonale naservírovanými gagmi, premiešanými s melodramatickým príbehom nenaplnenej lásky by si hádam zaslúžilo aj hodnotiace asolutórium. Od neho ma však odrádza samotné prostredie cirkusu a všetkého čo za ním stojí. Pretože jednak toto umenie považujem hádam za najbiednejšie zo všetkých a za druhé: dodnes mám v pamäti početné detské návštevy cirkusových zvieracích zoo, ktoré z rôznych kútov republiky i krajín socialistického tábora navštevovali pomerne často moje rodné Piešťany. Takú koncentráciu smutnej úbohosti som odvtedy nezažil. Zámerne vyrazené zuby medveďov, minimálne klietky s výkalmi a močou na podlahe, chatrná podstielka v nich. Smútok v očiach takmer každého zvieraťa, kovové kruhy v nozdrách šeliem a spomenuté hororové chuťofky mi natrvalo odpudili cirkus ako taký. A tak ani ten Chaplinov, hoci výborný nemôže získať 100% - koniec koncov, spomeňte si v filme na malinké výbehy leva a tigra, ktoré radšej chrápali, aby sa v tak úbohom priestore pohybovali spôsobom štyri kroky tam- obrat- štyri kroky nazad. ()

mortak 

všetky recenzie používateľa

Intimní Chaplinova úvaha o smíchu. Klauni Tulákovi ukazují mnoho století neměnné gagy, ten se směje, ale nesmějí se diváci. Pak je vyzván, aby udělal scénku přesně podle vzoru, jenže Chaplin všechno "zkazí" - ředitel cirkusu zuří a diváci se smějí. Nádherné scény se zvířaty - lev či opice. Neopětovaná láska, která bere, ale na druhé straně obohacuje. Film byl ale přijat špatně a Chaplin se o něm ve své autobiografii ani nezmiňuje - tolik osobní zpovědi a svět zůstal chladný. Díky za něj Charlie. ()

Reklama

Jara.Cimrman.jr 

všetky recenzie používateľa

"Je senzační, ale neví o tom." Nemotorný rekvizitář byl nevědomky vynikající při útěcích před poníkem, při machrování ve lví kleci, při šviháckém přitahování hůlkou, při skládání sebe sama do sudu a zejména při skvělém provazochodeckém čísle. Já jsem se u toho pobavil velmi dobře a taky mi celkem spadla brada z triku, ve kterém z Tuláka vylezlo jeho druhé já a nakoplo soka v lásce do zadnice. To bylo velmi povedené. Němé filmy v takto svižném rytmu mne zkrátka baví. ()

classic 

všetky recenzie používateľa

Všetko,čo som videl od Charlieho Chaplina sú 5 hviezdičkové maximálne hodnotenia,a Cirkus je tým,ktorý má ambície baviť,zabávať,excelovať v číslach pána s paličkou,ktorý sa stal nesmrteľný v dokonale stvárnených postavách,ktoré bavia a bavia,mňa nadchýnajú preto,lebo osobnosť,ktorú vytvoril je extrémne výrazná,zapamätania hodná v brilantných štúdiach vzťahov jeho osoby okoliu,kde prichádza sa stávajú nekontrolované,čo nastane po jeho príchode na nové miesto. Dokonalý komik,ktorý svojou chôdzou,kostýmom,knírkom,paličkou a klobúkom je tým človekom,kde si každý povie: Charlie Chaplin... Najzábavnejší cirkus,kde návštevníci sa smejú až plačú od smiechu,a to je hlavná pointa snímku. ()

ledzepfan 

všetky recenzie používateľa

Krása. Chaplin prostě ví která bije, chápe jak funguje lidské (a asi i to zvířecí) srdce a bez toho aby zbytečně tlačil na pilu, jemně, pomocí úsměvu a nesobeckých gest setřásá ze svého diváka brnění cynismu aby jej pak jako šaman stříbrného plátna mohl léčit od všech těch parazitů pesimismu a bujení úzkostí... Navíc(jako bonus) zde je -asi více než jindy- zjevné to jeho (do očí bijící) mistrovství v práci s tělem. Perfektní kontrola každého pohybu, s naprostou suverenitou a lehkostí podané i složité choreografie a evidentní jistota ve vědomí toho jak bude každá jednotlivá, scéna, póza či gesto vypadat ve výsledku na plátně. Bezkonkurenční. ()

Galéria (34)

Zaujímavosti (12)

  • 28. 9. 1926 pohltil Chaplinové štúdio požiar a zničil scénu a kulisy cirkusu. Charlie Chaplin nemohol pokračovať v natáčaní cirkusových scén a tak začal pracovať na novej scéne, v ktorej tulák pozve Mernu (Merna Kennedy) do reštaurácie. Trvá iba 10 minút a natáčal ju takmer šesť týždňov. Mala byť umiestnená pred scénou, v ktorej tulák spolu s dotieravými opicami chodí po lane. Nakoniec sa Chaplin rozhodol ju do filmu nezaradiť. (Diazbros)
  • Krásnou akrobatku hraje herečka Merna Kennedy. S Charliem Chaplinem se seznámila prostřednictvím své přítelkyně Lity Grey, která byla od roku 1924 Chaplinovou druhou manželkou. Chaplin poté zhlédl představení muzikálu „All for You“, v němž účinkovala, a její výkon ho zaujal natolik, že jí nabídl jednu z hlavních rolí ve filmu Cirkus. (Fumak)

Reklama

Reklama