Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Plukovník William Ludlow (Anthony Hopkins) opustil armádu Spojených štátov, pretože nesúhlasil s genocídou indiánskych kmeňov, a so svojimi tromi synmi Alfredom (Aidan Quinn), Samuelom (Henry Thomas) a Tristanom (Brad Pitt) sa usadil na farme v Montane. Keď si v roku 1913 Samuel priviedol na usadlosť krásnu snúbenicu Susannah (Julia Ormond), nikto netušil, akým významným spôsobom ovplyvní život rodiny. Zatiaľ však v Európe vypukla vojna a všetci bratia sa proti vôli otca dobrovoľne prihlásia do armády. Krvavé jatky vojnového besnenia si zakrátko vyberú krutú daň - Alfred je ťažko ranený a Samuel umiera... Tristan pomstí smrť svojho brata a po skončení vojny odchádza na more. Keď sa po čase vracia do Montany, netuší, že ho čaká vášnivý milostný vzťah s osamelou Susannah, že sa jeho brat Alfred stane kongresmanom a že on sám bude kvôli záchrane rodinnej farmy musieť pašovať alkohol a bojovať s bezohľadnou zákernou konkurenciou... (TV Markíza)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (444)

Marius 

všetky recenzie používateľa

Pre mňa osobne veľmi obohacujúci film o tom, že ženu môžete oblbnúť postavením, peniazmi alebo peknou tvárou, avšak po čase bude tak či tak rozmýšľať srdcom a..... inými orgánmi. Takisto ma naučil to, že mám žiť tak ako chcem ja a nie tak ako chcú iní. Všetci zúčastnení podávajú skvelé herecké výkony, pričom by som vypichol Hopkinsa a samozrejme Pitta. Miernou vadou je dlhá stopáž ale tú vynahradí nádherná kamera. ()

kingik 

všetky recenzie používateľa

Je to zvláštní, ale je to asi jediný film s Pittem ve kterém mu role seděla jako ulitá. I režisér Edward Zwick se vybičoval ke skvělému výkonu a už nic lepšího od té doby nenatočil. Nedílnou součástí je i nádherná hudba Jamese Hornera. Výsledkem je poutavý, dobrodružně - romantický snímek o nenaplněné lásce, naději a smrti. ()

Reklama

Gemini 

všetky recenzie používateľa

Je červená knihovna, pak je epická červená knihovna, a pak je něco tak rozmáchlého, výpravného, okázalého, skvělými herci natřískaného, že to dokáže natočit jen Edward Zwick. Bohužel se na tento film nedokážu dívat s vážnou tváří více než deset minut v kuse:) Ty dějové kličky a krucánky, prokládané osudovými deklamacemi, vyznáními a trpitelstvím, jsou na mě zkrátka moc, i když samozřejmě kamera Johna Tolla a hudba Jamese Hornera dělají vše pro to, abyste byli "jen" ohromeni ságou rodiny, jejíž muže zasáhly láska, válka, politika, a další podobné spinpointy. Legenda O Vášni zkrátka není film pro mě. 60% ()

tron 

všetky recenzie používateľa

„Ak muž a zviera spoja svoju krv, navždy ich to spojí.“ Rozprávka, ku ktorej som si nikdy nenašiel vzťah, hoci sa to X rokov pri reprízach snažím zmeniť. Zwick bol vždy zvláštny režisér: spolupracoval s hviezdnymi hercami a jeho príbehy boli plné cti, chlapskosti a hrdosti, lež scenáre boli rozvláčne, povrchné, plytké a zjednodušujúce. Veľakrát chcel povedať tak veľa vecí naraz, až sa začal zajakávať. Epická LEGENDA O VÁŠNI je film s dych vyrážajúcimi prírodnými scenériami a povznášajúcou hudbou, ale celé je to na môj vkus azda až smiešne hrdinské, heroické a patetické a to sa pokladám za patetického diváka, ktorý u TITANICU plače tri hodiny v kuse. Herecké výkony sú slabé (Aidan Quinn, Julia Ormond, Henry Thomas), stopáž nadmerná a líčiť vojnu ako lyrickú vecičku, kde občas niekomu odkvapne krv, by som moralisticky odsúdil ako neveľmi šťastný nápad. Anthony Hopkins je (v prvej polovici) skvelý, Bart tiež, atmosféra príjemná, ale to je všetko. Predchádzajúci Pittov film, podobná nostalgická historická rodinná sága A RIEKA TEČIE, vo mne zanechal hlbšiu stopu. Prekvapivé je, že tento druh povedzme pomalšieho, melodramatickejšieho filmu (s rozpočtom 30 miliónov dolárov) na celom svete zarobil fajnových 160. ()

Madison 

všetky recenzie používateľa

Musím priznať, že som túto pomerne zložitú rodinnú ságu plne docenila až po treťom zhliadnutí a hĺbala nad všetkými filmovými zložkami, ktorými disponuje od klasického príbehu podtrhnutého vášňou, túžbou a žiarlivosťou cez krásnu kameru, úchvatné prírodné prostredie Montany, nadčasovú hudbu Jamesa Hornera až po znamenité herecké výkony, z ktorých mi najviac imponoval nenápadný Aidan Quinn. Nedá sa povedať, že ide o bežný romantický film napriek pomerne známej dejovej línii. Vďaka širokému obsahovému spektru, vzájomne prepleteným ľudským osudom, pohotovému strihu či neustálym záberom na pokoj vyžarujúce scenérie divej prírody, ide o neuveriteľne emocionálny film, nie patetický. Verím tomu, že keď si dám štvrtú, piatu projekciu, tak sa dopracujem už aj k slzám. Nenápadný filmový drahokam, ktorý v mojich myšlienkach naberá na stále väčšej dôležitosti a spolu s Posledným samurajom patria od Zwicka k mojim malým pokladom, ktoré by som si dokázala púšťať na potešenie zmyslov i vnútra od rána do večera. ()

Galéria (87)

Zaujímavosti (25)

  • Brad Pitt povedal, že mu skúšali naniesť make-up, aby mohol hrať Tristana ako starého muža v epilógu, ale výsledky neboli presvedčivé. Starého Tristana nakoniec hral Doug Seus, tréner medveďa Barta, jediný muž, ktorý mohol bezpečne zápasiť s Bartom pred kamerou. (Arsenal83)
  • Plyn, s ktorým sa Samuel (Henry Thomas) stretáva, je plynný chlór. Je známy podľa svetlozelenej farby, pričom v pľúcach, očiach a na koži sa spája s vodou a vytvára kyselinu chlorovodíkovú, ktorá ničí pľúcne tkanivo a spôsobuje slepotu. Vôňa bola opísaná ako kombinácia ananásu a korenia. (Arsenal83)
  • Natáčení přineslo řadu komplikací, a to na rozlehlých pláních v západní Kanadě. Produkci postihly průtrže mračen a povodně, které Tolla nutily k různým technický opatřením ve snaze zachovat kontinuitu mezi záběry natočenými za různé oblačnosti. (ČSFD)

Reklama

Reklama