Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Plukovník William Ludlow (Anthony Hopkins) opustil armádu Spojených štátov, pretože nesúhlasil s genocídou indiánskych kmeňov, a so svojimi tromi synmi Alfredom (Aidan Quinn), Samuelom (Henry Thomas) a Tristanom (Brad Pitt) sa usadil na farme v Montane. Keď si v roku 1913 Samuel priviedol na usadlosť krásnu snúbenicu Susannah (Julia Ormond), nikto netušil, akým významným spôsobom ovplyvní život rodiny. Zatiaľ však v Európe vypukla vojna a všetci bratia sa proti vôli otca dobrovoľne prihlásia do armády. Krvavé jatky vojnového besnenia si zakrátko vyberú krutú daň - Alfred je ťažko ranený a Samuel umiera... Tristan pomstí smrť svojho brata a po skončení vojny odchádza na more. Keď sa po čase vracia do Montany, netuší, že ho čaká vášnivý milostný vzťah s osamelou Susannah, že sa jeho brat Alfred stane kongresmanom a že on sám bude kvôli záchrane rodinnej farmy musieť pašovať alkohol a bojovať s bezohľadnou zákernou konkurenciou... (TV Markíza)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (444)

dopitak 

všetky recenzie používateľa

Bylo toho asi o polovinu víc, než být mělo. Krásné silné příběhy - to je moje. Jenomže pan Zwick do filmu nacpal i to, co tam nepatřilo. Ne zamotané, ale přeplácané. Představa zákopů první světové války a hlavně ta scéna se Samuelem v ostnáči - toť přímo výsměch divákovi. A pan Herec Hopkins po mrtvičce (ještě k tomu pár dní po tom, co jsem viděl Hannibala)? Nechutnost. ()

B!shop 

všetky recenzie používateľa

Naprosto perfektni romanticko dobrodruznej film. Pribeh sice kdovijak originalni neni, ale jelikoz se odehrava behem spousty let, tak se toho stane hodne zajimavyho. Mezi nejlepsi cast filmu patri urcite valecna asi dvacetiminutovka, ktera je naprosto dokonala. Naopak Pittovo cestovani kolem sveta mohlo bejt vyuzity daleko lip. Trochu mi prislo, ze v druhy pulce filmu misty lehce dochazi dech, ale Zwick to vzdycky nakopnul nejakou silnou scenou. Ono v podstate cely to je natoceny dost pusobive a obcas jako slusnej dojak. Navic tu jsou paradni herci, nejlepsi je Hopkins, na kterym je perfektne udelano starnuti a pak perfektni a pekna Julia Ormond. Co se tyce Pitta, ten je misty nic moc a misty perfektni a navic nejaky starnuti na nem vubec maskeri neudelali, ale jakmile je zarostlej, jakoby dostal minimalne kybl charismatu a nastesti je zarostlej hodne casto. No a jeste staci zminit paradni hudba a perfektni kamera a je to jasnejch 5*. ()

Reklama

salahadin 

všetky recenzie používateľa

Epos o jedné rodině je natočen takovým stylem, že mu bez okolků odpustíte i ten rozmáchlý a přeromantický děj. Mládě Pitt, charismák Hopkins, krásná Karina Lombard a bohužel opět nehezká Julia Ormond, která se v jednom kuse tváří jako hrouda neštěstí. James Horner si opět vybral silnější chvilku...i díky němu jsou ty obrázky tak hezký. Z pohledu Julie to je film o jedné ženštině mezi třemi chlapáky, z nichž dva chce, ale je nucena vdát se za třetího. Proč ale sáhne po alternativním odchodu, mi zůstalo pocitově utajeno (ten důvod mi moc neseděl). Z pohledu Hopkinse film o tom, že zkrátka existují rodiny, kde se ženy moc dlouho nezdrží...Isherwood: nulový děj?????? Tos mě rozesmál, nedovedu si představit, jak by podle tebe vypadal epický film. ()

ScarPoul 

všetky recenzie používateľa

Filmová balada. Príbeh jednej rodiny, ku ktorej bol osud nemilosrdný a predsa ich obohacoval o tie najkrajšie dary. Ťažko by som hľadal vhodný ekvivalent k tomuto filmu. Takéto niečo už dnes v kinách neuvidíte. Horner tlačí na city ako ešte nikdy netlačil, ale funguje mu to. Zwick je totiž režisér, ktorý vie zvládnuť pátos. Je ho tam veľa a každú chvíľu môže skĺznuť do samoúčelnosti, ale nestane sa tak. Zwick totiž nechce dojímať. Chce byť len romantický. Neštíti sa ale krutosti, alebo drsnosti. Uvedomuje si akú hodnotu má vojna a tragédia a ako znázorniť lásku v jej najčistejšej podobe. Dejové zvraty sa jednoducho stanú. Nemá tendenciu sa v nich pyplať a práve preto ho považujem za jedného z výborných amerických režisérov. Ktorý by ale mohol točiť viac filmov s historickým podtextom. Tie mu totiž fungujú dokonale. Legenda o vášni, ale nie je dokonalá. Je to príbeh malých víťazstiev a veľkých prehier. Je podaný z citom a doplnení o fantastické výkony Brada Pitta, Anthonyho Hopkinsa a Aidana Quinna. Filmárčina v tej najlepšej podobe. ()

tron 

všetky recenzie používateľa

„Ak muž a zviera spoja svoju krv, navždy ich to spojí.“ Rozprávka, ku ktorej som si nikdy nenašiel vzťah, hoci sa to X rokov pri reprízach snažím zmeniť. Zwick bol vždy zvláštny režisér: spolupracoval s hviezdnymi hercami a jeho príbehy boli plné cti, chlapskosti a hrdosti, lež scenáre boli rozvláčne, povrchné, plytké a zjednodušujúce. Veľakrát chcel povedať tak veľa vecí naraz, až sa začal zajakávať. Epická LEGENDA O VÁŠNI je film s dych vyrážajúcimi prírodnými scenériami a povznášajúcou hudbou, ale celé je to na môj vkus azda až smiešne hrdinské, heroické a patetické a to sa pokladám za patetického diváka, ktorý u TITANICU plače tri hodiny v kuse. Herecké výkony sú slabé (Aidan Quinn, Julia Ormond, Henry Thomas), stopáž nadmerná a líčiť vojnu ako lyrickú vecičku, kde občas niekomu odkvapne krv, by som moralisticky odsúdil ako neveľmi šťastný nápad. Anthony Hopkins je (v prvej polovici) skvelý, Bart tiež, atmosféra príjemná, ale to je všetko. Predchádzajúci Pittov film, podobná nostalgická historická rodinná sága A RIEKA TEČIE, vo mne zanechal hlbšiu stopu. Prekvapivé je, že tento druh povedzme pomalšieho, melodramatickejšieho filmu (s rozpočtom 30 miliónov dolárov) na celom svete zarobil fajnových 160. ()

Galéria (87)

Zaujímavosti (25)

  • Prvním promítacím víkendem film vydělal 14 milionů dolarů, celkově pak 66 milionů dolarů. (PußyMagnet)
  • Calgary bylo vybráno pro filmování hlavně kvůli suchému podnebí. Jakmile se začalo filmovat, tak štáb zažíval rekordní srážky. (PußyMagnet)

Reklama

Reklama