Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Plukovník William Ludlow (Anthony Hopkins) opustil armádu Spojených štátov, pretože nesúhlasil s genocídou indiánskych kmeňov, a so svojimi tromi synmi Alfredom (Aidan Quinn), Samuelom (Henry Thomas) a Tristanom (Brad Pitt) sa usadil na farme v Montane. Keď si v roku 1913 Samuel priviedol na usadlosť krásnu snúbenicu Susannah (Julia Ormond), nikto netušil, akým významným spôsobom ovplyvní život rodiny. Zatiaľ však v Európe vypukla vojna a všetci bratia sa proti vôli otca dobrovoľne prihlásia do armády. Krvavé jatky vojnového besnenia si zakrátko vyberú krutú daň - Alfred je ťažko ranený a Samuel umiera... Tristan pomstí smrť svojho brata a po skončení vojny odchádza na more. Keď sa po čase vracia do Montany, netuší, že ho čaká vášnivý milostný vzťah s osamelou Susannah, že sa jeho brat Alfred stane kongresmanom a že on sám bude kvôli záchrane rodinnej farmy musieť pašovať alkohol a bojovať s bezohľadnou zákernou konkurenciou... (TV Markíza)

(viac)

Zaujímavosti (25)

  • Plyn, s ktorým sa Samuel (Henry Thomas) stretáva, je plynný chlór. Je známy podľa svetlozelenej farby, pričom v pľúcach, očiach a na koži sa spája s vodou a vytvára kyselinu chlorovodíkovú, ktorá ničí pľúcne tkanivo a spôsobuje slepotu. Vôňa bola opísaná ako kombinácia ananásu a korenia. (Arsenal83)
  • Brad Pitt povedal, že mu skúšali naniesť make-up, aby mohol hrať Tristana ako starého muža v epilógu, ale výsledky neboli presvedčivé. Starého Tristana nakoniec hral Doug Seus, tréner medveďa Barta, jediný muž, ktorý mohol bezpečne zápasiť s Bartom pred kamerou. (Arsenal83)
  • Originálny názov Legends of the Fall neodkazuje na jeseň, ale na biblický pád z nevinnosti. Avšak názvy filmov vo Švédsku, Francúzsku, Rumunsku i Južnej Kórei názov priamo preložili ako "Legendy jesene". (Arsenal83)
  • Natáčanie scén z bojiska prvej svetovej vojny trvalo dva týždne a boli natočené neďaleko Morley v Alberte, pričom ako komparzisti boli naverbovaní stovky miestnych obyvateľov a niekoľko vojakov kanadských síl. (Arsenal83)
  • Film aj kniha obsahujú príležitostné výrazy v cornwallskom dialekte pričom Ludlovci majú byť imigrantskou rodinou s cornwallskými koreňmi (etnická skupina britských Keltov). (Arsenal83)
  • Natáčení přineslo řadu komplikací, a to na rozlehlých pláních v západní Kanadě. Produkci postihly průtrže mračen a povodně, které Tolla nutily k různým technický opatřením ve snaze zachovat kontinuitu mezi záběry natočenými za různé oblačnosti. (ČSFD)
  • Prvním promítacím víkendem film vydělal 14 milionů dolarů, celkově pak 66 milionů dolarů. (PußyMagnet)
  • Calgary bylo vybráno pro filmování hlavně kvůli suchému podnebí. Jakmile se začalo filmovat, tak štáb zažíval rekordní srážky. (PußyMagnet)
  • Přesun filmování z Montany do Kanady ušetřil produkci celkem 2 miliony amerických dolarů. (PußyMagnet)
  • Příběh, který čte plukovník Ludlow chlapcům před spaním, je "Rikki-Tikki-Tavi" z knihy Rudyarda Kiplinga "The Jungle Book". (PußyMagnet)
  • Film se měl původně natáčet ve Winnipegu v Manitobě (Kanada), ale město natáčení odmítlo kvůli žádosti na odstranění několika stromů. (PußyMagnet)

Reklama

Reklama