Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Velký malý film o středoškolském učiteli hudby, jeho ambicích, kariéře a rodině. Glenn Holland (Richard Dreyfuss) je ambiciózní hudební skladatel a středoškolský učitel hudby, ale není to žádný světec. Touží po uznání a slávě a je cynický ke svému okolí. Když v roce 1964 poprvé přichází na střední školu, nemá o učení velký zájem. Je především skladatel, ale musí živit rodinu, a tak přijme místo učitele, protože si myslí, že to bude nenáročná práce. Místo toho se na něj sesypou hodiny obrovské dřiny při vzdělávání většinou nevděčných a zoufale podprůměrných studentů. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Recenzie (74)

waska 

všetky recenzie používateľa

Životní pouť hudebního skladatele pana Hollanda, který došel k poznání, že jeho největší láskou není skládání hudby, ale učení studentů, ke kterému měl z počátku odpor. Příběh se odehrává na pozadí událostí ( válka ve Vietnamu, nástup Rock´n Rollu, smrt Johna Lennona ...) které více nebo méně ovlivnily jeho život....Už už jsem chtěl dát 3*, ale úplně mě dostala písnička Johna Lennona, kterou Richard Dreyfuss sám zazpíval a emocionální závěr tak tlačí na slzy diváka, že nelze dát méně než 4*....A za co se krucinál dávají Oskary, když ne za tenhle geniální herecký výkon?! ...."Dělali jsme co jsme mohli. - Tak na svojí práci nestačíte"... Tohle není fráze jen tohoto filmu.. ()

markotter 

všetky recenzie používateľa

Přeslazená patetická americká slátanina, kde nebyl jedinej krizovej moment, všechno klouzalo po povrchu a všichni (až na pár vzácnejch vyjímek) se chovali, jak v nějaký červený knihovně. a korunu tomu nasadil naprosto neskutečnej, dlouho neviděnej happyend. Hvězdy dávám jen proto, že Richard Dreyfuss opravdu hrál dobře a jedině on mě udržel u filmu až do konce. ()

Reklama

Anderton 

všetky recenzie používateľa

Konvenčný hollywoodsky film o človeku, ktorý proti klasickým americkým spoločenským konvenciám, respektíve predstavám o správnosti, bojoval. Opus pána Hollanda však dokáže presvedčiť o správnosti zvolenej formy, pretože Holland v podaní typologicky presne zvoleného Richarda Dreyfussa je uveriteľná postava. Samozrejme v mantineloch prístupného filmu, nejaké výraznejšie náznaky sexuálnej žiadostivosti k mladej študentke tu nezaznamenávame, ale vieme si predstaviť, čo by prežívala pri takom pokušení reálna postava. Lenže toto je životopis o obyčajnom človeku, ukazujúci nám, že práve takýto ľudia nám dokážu dať do života najviac a často krát to bývajú popri rodičoch aj učitelia. Je záhadou, prečo nebol do tejto vďačnej úlohy obsadený v tom čase veľmi v kurze Robin Williams, každopádne toto je Dreyfussov film a správnosť tohto rozhodnutia je myslím doložená aj vo fakte, že nikdy nepochybujeme o jeho veku v priebehu 30 rokov, herec sa s touto nástrahou vyrovnal dokonale. A nemá to až tak veľa spoločné s prácou maskérov, ako by sa zdalo. ()

sovereign 

všetky recenzie používateľa

Mozno trosku pateticky, ale inak vynikajuci film, ktory reflektuje zivotnu drahu ucitela hudby na jednej americkej strednej skole. Zaroven iba potvrdzuje, ake dolezite miesto v zivote kazdeho mladeho cloveka zohrava chapavy, trpezlivy a najme ludsky pedagog a ze tato zivotna draha je o drine ktora je casto (v nasich pomeroch) nedocenena. Necele ****. ()

nascendi 

všetky recenzie používateľa

Videl príliš veľa filmov, ktoré sa takmer rozprávkovým príbehom snažia inšpirovať turistov stojacich na úpätí nejakého kopca nádejou "že to dajú". Pravidelne sa pokúšam ich podľa nejakých znakov odlíšiť od seba a pravidelne sa mi to nedarí. Takže som zmierený s myšlienkou, že z Opusu mi ostane v pamäti iba veľmi slušný herecký výkon Richarda Dreyfussa. ()

Galéria (11)

Zaujímavosti (9)

  • Každý, kdo hrál v příběhu hluchého, byl hluchý i ve skutečnosti. (Terva)
  • Natáčení probíhalo v Portlandu ve státě Oregon. (Terva)

Reklama

Reklama