Reklama

Reklama

Najsledovanejšie žánre / typy / pôvody

  • Dráma
  • Komédia
  • Akčný
  • Dobrodružný
  • Krimi

Obľúbené filmy (10)

My Fair Lady

My Fair Lady (1964)

To je pre mňa najlepší muzikál všetkých čias. Očarujúca Audrey Hepburn, charizmatický Rex Harrison v úlohe intelektuálneho snoba, komický Stanley Holloway ako predstaviteľ "robotníckej triedy". Jedna pieseň lepšia ako druhá, inteligentný humor a od G.B. Shawa prebraté pointy. Film môžem pozrieť aj stokrát, vždy v ňom nájdem niečo nové a zaujímavé. "The rain in Spain stays mainly on the plains".

Tri oriešky pre Popolušku

Tri oriešky pre Popolušku (1973)

Najlepšia československá a vôbec celosvetová filmová rozprávka. Ľahko feministická Popoluška v podaní mladučkej Libuše Šafránkovej. Vtipné, civilné, vynikajúca hudba, kamera, český humor.

Stratené v preklade

Stratené v preklade (2003)

Toto je film pre muža v kríze stredného veku. Citlivá réžia Sofie Coppolovej, presvedčivé výkony Billa Murrayho a Scarlett Johansson. Prekrásne zobrazená atmosféra súčasného Japonska. Naznačený ľúbostný príbeh, ktorý je dokonale civilne zobrazený, ale preto nie menej emocionálne. Film sa dá opakovane vychutnávať ako zákusok, ktorý sa nikdy nepreje.

West Side Story

West Side Story (1961)

Fenomenálny muzikál s nádhernými piesňami a tanečnými scénami. Romeo a Júlia prenesení do dnešného New Yorku so všetkou láskou aj nenávisťou.

Volver

Volver (2006)

Pochúťka pre milovníkov Pedra Almodóvara. Ženy ako milujúce, krásne, veľkodušné, ale aj zranené a potom schopné zabiť. Ženy pragmatické aj romantické, tie obdivuhodné beštie. Pedrova obľúbená červená farba, vynikajúca hudba, hlavne vložená pieseň Volver.

Vicky Cristina Barcelona

Vicky Cristina Barcelona (2008)

Pre mňa najlepší film Woodyho Allena, keďže sa tak nešpára vo vlastnej neuróze a mikrokozme newyorských židovských intelektuálov ako v jeho dávnejších filmov. Citlivo vykreslený trojuholník až štvoruholník citlivých a excentrických ľúdí. Almodóvarovská farebnosť, vynikajúce využitie hudby. Okrem zdôrazňovaných fantastických výkonov Penelope Cruzovej, Javiera Bardema, Scarlett Johanssonovej na mňa v tomto filme najviac zapôsobila Rebecca Hallová, ako herečka aj postava, ktorú stvárnila. Erotika v tomto filme je naozaj erotická a nie "neurotická". Bravo Woody, čím starší, tým lepší.

Hovor s ňou

Hovor s ňou (2002)

Pre mňa zatiaľ najpôsobivejší Almodóvarov film. Tento raz sa zaobišiel bez bizarných postavičiek transvestitov a vykreslil zvláštne príbehy lások mužov k ženám a priateľstva medzi mužmi. Úžasná nálada filmu, farby, hudba a ešte niečo navyše ťažko definovateľné, čo odlišuje režisérskeho génia od ostatných. Film som videl niekoľkokrát a emocionálny dojem neslabne. Veľmi sa mi páčili výkony Cámara a Grandinettiho a scéna v záhrade mala neskutočnú poetiku.

Opus pána Hollanda

Opus pána Hollanda (1995)

Život učiteľa hudobnej výchovy, ktorý chcel byť pôvodne profesionálnym hudobníkom. Ale prišla rodina a s ňou spojené povinnosti, a tak pán Holland žije svoj život a popri tom píše svoj opus. Alebo jeho život je opusom? Z ktorejsi básne mi utkvel v pamäti verš: "Hraj dobre svoju rolu, v tom je celá česť". A o tom je tento film. Pán Holland (vo fenomenálnom podaní Richarda Dreyfussa) hrá dobre svoju životnú úlohu, aj keď sa mu jeho sny z mladosti nesplnili. Pôvabne vykreslený príbeh platonickej lásky medzi učiteľom a študentkou a vynikajúce hudobné vsuvky z muzikálov bratov Gershwinovcov, hlavne precítene zaspievané vtedy mladučkou Jeane Louisou Kellyovou.

Tanec s vlkmi

Tanec s vlkmi (1990)

Netradičná indiánka so životným výkonom Kevina Kostnera. Ktosi povedal: Kde sa cítiš dobre, je tvoj domov. Približne o tom je tento film.

Hriešny tanec

Hriešny tanec (1987)

Keby som mal byť "filmovokriticky" prísny, tento film nemôže dostať viac ako 3*. Ale tento film ma jednoducho dostal, už pri prvom pozretí a odvtedy som ho videl možno tridsaťkrát. Príbeh je jednoduchý, ale atmosféra filmu je jedinečná, človek prežíva príbeh od prvej do poslednej sekundy. Životný herecký výkon Jennifer Grayovej, ktorá sa nikdy k nemu už ani len nepriblížila. Triedne rozdiely, prvá láska, sklamanie rodičov deťmi a detí rodičmi. Aké banálne, ale v tomto filme geniálne.