Reklama

Reklama

Epizódy(8)

Obsahy(1)

Seriál Čas nádejí mapuje osudy troch generácii jednej slovenskej živnostníckej rodiny, v priebehu rokov 1914 až 1951. V dramatickom deji, plnom emócií a napínavých zvratov má divák možnosť pútavou formou hraného príbehu sledovať najvýznamnejšie historické míľniky nášho národa: prvú svetovú vojnu a rozpad Rakúsko -Uhorska, vznik Československej republiky, druhú svetovú vojnu, Slovenské národné povstanie, Február 1948. (RTVS)

(viac)

Recenzie (15)

Ahsoka 

všetky recenzie používateľa (k tomuto seriálu)

Príbeh tejto rodiny nebol až tak neobyčajný alebo mimoriadny, navzdory tomu bola táto všednosť celkom pútavá. Avšak aj napriek sympatickosti hercov, aj ich výkonov, krásnym dobovým interiérom, hudbe a seriálovému intru (priam lyrické), kamere, akčným bojovým scénam (hoci by ich bolo treba lupou hľadať, boli kvalitné) a očividnej snahe urobiť kvalitný (možno pre Slovensko aj kultový) dobový seriál, si myslím, že tu bol potenciál pre emocionálnejšie silnejší zážitok. A to, prečo k tomu u mňa nedošlo je extrémne frustrujúci príliš RÝCHLY a SKÁKAVÝ dej a príliš málo epizód na časové obdobie 1914-1951 v živote jednej rodiny. Máme tu veľa postáv, o ktorých nevieme dokopy nič, tým pádom ani nie je vytvorené žiadne cítenie s nimi, a keď umierajú, je mi to ako divákovi v podstate úplne jedno. Akoby si namiesto 3-hodinového finále Wimbledonu pozriem 10 minútový zostrih. S takým víťazom, či porazeným predsa vôbec necítim tak, ako keď vidím celú ich cestu. Okrem toho tiež mohla byť odvedená trošku lepšia práca na ostaršovaní postáv počas celého seriálu, veď predsa je to takmer 40 rokov a minimálna zmena. I tak by som odporučila vzhliadnutie seriálu svojim známym ako príjemne strávený čas, no asi by som si ho už druhýkrát nepustila. 70% ()

Johnny.ARN 

všetky recenzie používateľa

Po hodnotení každej epizódy mi priemer vyšiel na 3 z 5, čo by tak nejak objektívne aj sedelo. Pocitovo ale musím dať celému seriálu 4, lebo to bol kurva dobrý historický seriál, bavil ma, skvelé obsadenie, dobré scény, dejové zápletky a hlavne v každej epizóde bolo vidno tonu poctivej roboty. Úplne v pohode by som si vedel predstaviť spin-off, či už o Irene, šéfovi polície, železničiarovi a mrte ďalších postáv. RTVS, skvelá práca a ďakujeme! 4 z 5 ()

Reklama

ChrisBa 

všetky recenzie používateľa

Toto mohla a mala byť trefa do čierneho. Výborná výprava, neopozeraní herci s kvalitnými výkonmi a príbehy hrdinov v tých asi najťažších(ale aj najzaujímavejších z pohľadu diváka) časoch.. Ale nechytili za srdce tak ako mali.. presne preto, čo tu píše väčšina. Toto boli námety na minimálne 3 série.. Už v prvej časti sa udeje toľko(mobilizácia, svadba, front, smrť atď), že si nestihnete k ničomu urobiť vzťah.. nakoniec počas 8 častí si ho síce vytvoríte, ale emócie nie sú také ako by mohli. Bolo to veľmi zaujímavé, ale veľmi skratkovité.. vojnami sme tu len tak prebehli.. a pritom aké silné príbehy v nich postavy prežívali? Vojna, odlúčenie od novorodenca, smrť, komunizmus, zhabanie majetku, transport..atď.. Prečo nás nepustili do hĺbky? Kľudne by mohli dať osudy hlavných hrdinov v 1.svetovej vojne na celú 1 sériu. Ich deti sme mohli sledovať napr. v 2.svetovej.. veľká škoda.. pretože inak to bol skvelý počin.. ak by to roztiahli na 3 série a pustili nás do hĺbky, bol by to najlepší slovenský seriál široko ďaleko.. aj tak 4*.. u nás málo vídaný jav ()

Arsenal83 

všetky recenzie používateľa (k tomuto seriálu)

Seriál je výborným nápadom, pretože obdobie od 1914-1951, to je toľko dejinných zvratov a výmena stráži jednotlivých ideológií, že to musí ponúknuť atraktívny materiál. Čo však z toho, keď tvorcovia prechádzajú dejinami tak rýchlo a skáču zo scény na scénu aj o 6 či 8 rokov, že oni sami nestíhajú niektoré postavy ani nechať zostarnúť. V niektorých prípadoch už syn začal vyzerať staršie ako otec, lebo mu zabudli dať sivý vlas a domaľovali mu ho až v ďalšej časti. Niektoré postavy ani neukážu zomrieť, len to oznámia. Tým pádom sa stráca vzťah diváka s postavami, vlastne s drvivou väčšinou si nejaký vzťah ani nestihnú vytvoriť. Takéto seriály sa majú točiť na niekoľko sérií, aby každá doba, ale aj každá postava bola ukázaná do hĺbky. Vyššie parametre spĺňajú len posledné tri časti, ktoré ponúkajú aj napínavé scény, ale tiež len tak voľne skákali v čase, takže kým povstalec vchádzal pred pár sekundami do hory v boji s Nemcami, z hory vyšiel a už tam boli Rusi s chlastom. Na mnohomiliónový projekt, ktorý mal totálne ohúriť sme mali dostať viac. ()

kremer 

všetky recenzie používateľa

Aj napriek oprávnenej kritike o prirýchlom deji a časových skokoch sa pri sledovaní seriálu dá, pri troche pozornosti, bez problémov udržať dejová linka a aspoň to má dynamiku. Seriál necháva priestor na divákovu predstavivosť aj ohľadom konca niektorých postáv. Na slovenské pomery naozaj nevídaný počin a dobré herecké výkony. Turbulentné historické obdobie na príbehu jednej rodiny, ktoré výborne odzrkadľuje jednotlivé aspekty daných období (či už monarchiu, ľudákov alebo komunistov), bez príkras a realisticky. S maskovaním a starnutím niektorých postáv je to už trošku horšie, ale viem im to odpustiť. Výborne RTVS, prosím si viac takýchto počinov.... ()

Galéria (93)

Zaujímavosti (1)

  • Natáčanie sa začalo 1. júla 2022 na Myjave. (ekogarniza)

Reklama

Reklama