Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Rusi vyvinuli novú technológiu, nazvanú Zlaté oko, satelitné zariadenie schopné vysielať silné elektromagnetické impulzy, ktoré zničia akékoľvek elektronické zariadenie v okruhu tridsiatich míľ. Generál Arkadij Urumov a ex-pilotka sovietskej armády Xenia Onatoppovová, pracujúci pre organizáciu Janus, ukradli Zlaté oko zo základne Severnaja. Hlavou Janusu je Alec Trevelyan, Bondov dlhoročný priateľ a kolega, bývalý agent 006, ktorého niekoľko rokov považovali za mŕtveho. Trevelyan chce previesť všetky peniaze z Bank of London na svoje tajné kontá a potom pomocou Zlatého oka zničiť všetky elektronické záznamy v meste. James Bond mu v tom musí zabrániť. (TV JOJ)

(viac)

Zaujímavosti (88)

  • Producent Michael G. Wilson nebol spokojný s hudbou Erica Serru a sekvenciu jazdy tankom cez Petrohrad nechal prepracovať Johnovi Altmanovi, ktorý zložil klasickejšiu hudbu (oproti Serrovým syntetizátorom). Wilson uviedol, že keby mal do premiéry viac času, tak by nechal Altmana zložiť hudbu pre celý film. Serrova hudba bola filmovými publicistami veľmi kritizovaná a do série sa už nevrátil, nahradil ho David Arnold. (Tvrdolín Veliký)
  • Názov filmu sa objaví až v 11. minúte. (ČSFD)
  • Vo Fínsku sa film volal "007 a zlaté oko", v Grécku "Operácia: Zlaté oko". (ash99)
  • Film je venovaný Derekovi Meddingsovi, ktorý pracoval na vizuálnych efektoch mnohých predošlých bondoviek - vrátane Moonrakera (1979), za ktorého bol nominovaný na Oscara - a počas nakrúcania zomrel. (ash99)
  • Producenti kúpili v Anglicku starú továreň na Rolls-Royce a premenili ju na najväčšie filmové štúdio na svete. Okrem iného tu postavili dokonalú repliku petrohradských ulíc. (ash99)
  • Podľa niektorých interpretácií má úvodná scéna, v ktorej Bonda (Pierce Brosnan) skúma psychiatrička Caroline (Serena Gordon), nadväzovať na predošlý film Povolenie zabíjať (1989), a Caroline má zistiť, či Bond môže nastúpiť späť do MI6. (ash99)
  • James Bond (Pierce Brosnan) mal pôvodne riadiť Aston Martin DB7, ale po niekoľkomiliónovej zmluve s BMW sadol za volant roadsteru BMW Z3 - ktorý v ďalšom filme Zajtrajšok nikdy nezomiera (1997) vymenil za novší BMW 750i. Bondovo súkromné auto je však starý dobrý Aston Martin DB5, ktorý sa vo filme v skutočnosti objaví dlhšie ako propagované BMW. (ash99)
  • Počas nakrúcania sa na pľaci objavil Roger Moore, zotavujúci sa z operácie kolena, aby navštívil svojho syna, ktorý na filme pracoval ako asistent. (ash99)
  • Agent 006 Alec Trevelyan (Sean Bean) bol - okrem Bonda (Pierce Brosnan) - vôbec prvým „double 0“ agentom s veľkou úlohou, a len tretím, pri ktorom je známe jeho pravé meno. Jedným z mála iných bol agent 002 Bill Fairbanks v Mužovi so zlatou zbraňou (1974). (ash99)
  • Robbie Coltrane, ktorý hrá vo filme Valentina Žukovského, sa pri nakrúcaní bavil natoľko, že presvedčil scenáristov, aby jeho postavu nedali zabiť, ako bolo pôvodne v pláne. Chcel sa objaviť v nejakej ďalšej bondovke, čo sa mu skutočne splnilo vo filme Jeden svet nestačí (1999). (ash99)
  • Skok na bungee - z priehrady v predtitulkovej sekvencii - posunul vtedajší svetový rekord na 700 stôp. (ash99)
  • Scenár sa musel niekoľkokrát prepisovať, pretože ten pôvodný sa príliš podobal snímke Pravdivé lži (1994). (ash99)

Súvisiace novinky

Zemřela Tina Turner

Zemřela Tina Turner

24.05.2023

Přichází smutné zprávy pro svět filmu a zejména hudby. Ve středu 24. května ve svém domě ve švýcarském Kusnachtu zemřela ve věku třiaosmdesáti let legendární americká zpěvačka a příležitostná herečka… (viac)

Banderas by rád natočil třetího Zorra

Banderas by rád natočil třetího Zorra

28.11.2022

Mezi výborným Zlatým okem a ještě lepším Casinem Royale natočil režisér Martin Campbell taky moderní reboot (a pak výrazně slabší sequel) jiné slavný franšízy. Řeč je o Zorrovi z roku 1998, v němž si… (viac)

Zemřel herec Robbie Coltrane

Zemřel herec Robbie Coltrane

15.10.2022

Smutná zpráva nejen pro fanoušky Harryho Pottera. Ve věku 72 let zemřel skotský herec Robbie Coltrane známý především jako Hagrid z kouzelnické ságy. Coltrane se narodil jako Anthony Robert McMillan… (viac)

Gottfried John 1942 - 2014

Gottfried John 1942 - 2014

03.09.2014

Herec Gottfried John zemřel nedaleko Mnichova, kde dožíval svůj život po boku své ženy a kde prohrál svůj boj s rakovinou. Narodil se v Berlíně během bouřlivých dnů války. Otce nikdy nepoznal a… (viac)

Reklama

Reklama