Reklama

Reklama

Najsledovanejšie žánre / typy / pôvody

  • Dráma
  • Dokumentárny
  • Akčný
  • Komédia
  • Dobrodružný

Obľúbené seriály (10)

Marco Polo

Marco Polo (1982)

Podľa mňa jeden z najlepších seriálov a to nielen kvôli obsahovej stránke. Je to už mnoho rokov čo som tento seriál pozerával v televízii (jeho vysielanie som zažil dvakrát na ČT) a zanechal vo mne množstvo spomienok, na ktoré sa nezabúda. A teraz po rokoch mi bolo vďaka priateľovi tahit-ovi opäť možné tento skvost vzhliadnuť. Opulentná výprava (nakrúcalo sa na troch svetadieloch) a vo svojej dobe azda najhviezdnešie možné obsadenie (skvelí sú predovšetkým Delholm Elliott, F. Murray Abraham a Ruocheng Ying v úlohe Kublaja) rozprávajú príbeh muža, ktorý sa dostal tak ďaleko ako nikto predtým, veľa získal, ale i veľa stratil. Skvelo tiež ukazuje kontrast medzi zaostalou a prísne dogmatickou Európou 13. storočia a ďalekým východom, svetom tak pestrým spôsobom života i myšlienkami, že tomu dovtedy nikto nechcel uveriť. Osobitne treba vyzdvihnúť geniálny hudobný sprievod Ennia Morriconeho, jedno z najlepších maestrových diel, kde mi ústredný motív dokonale uviazol v hlave už ako malému, keď som seriál prvý krát videl a pritom filmovú hudbu som veľmi nevnímal. Pre mňa je tiež nezabudnuteľnou hlavne scéna masakru beduínov križiakmi. Zo všetkých 8 častí je najlepšia tá posledná. PÁN SERIÁL.

Agatha Christie's Poirot

Agatha Christie's Poirot (1989)

Nie som veľkým prívržencom seriálov, rovnako tak ani kriminálnych (snáď ešte Columbo), ale tento seriál jednoducho zbožňujem a kedykoľvek ho vysielajú v televízii, vždy si ho s chuťou pozriem. Najväčší dôraz tohoto klenotu je kladený na bezchybnú vizuálnu stránku (výprava, masky, kostýmy, kamera - každý záber je dokonale komponovaný), samozrejme výborná je aj hudba Christophera Gunninga, ústredný motív dokonale vystihuje čaro doby, rovnako tak aj Poirotov charakter. Davidovi Suchetovi pasuje rola ako uliata (ani Ustinov nebol taký dobrý) , Poirot je elegatný, decetne humorný, zábavné je ako je jeho meno častokrát skomolovné; oproti tomu som si najviac zapamätal jeden jeho výrok: ,,ANGLIČANIA NEMAJÚ KUCHYŇU, IBA POTRAVINY." . Okrem toho nemožno tiež zabudnúť na množstvo vedľajších postáv, skvelý je hlavne pravý opak Poirota inšpektor Japp (Philip Jackson). Sprvu som tento seriál pozeral s výborným českým dabingom, neskôr aj v slovenčine, kde mi to prišlo rovnako dobre, možno aj ešte lepšie. Ako to už býva, niektoré časti sú viac vydarené, iné menej, väčšina si však plné hodnotenie právom zaslúži. Seriál je tu trocha slabšie hodnotení (dlhšie časti robené ako filmu sú na tom o dosť lepšie) , na IMDb zase dostal 8.9, myslím si, že vyššie hodnotenie by kľudne zniesol. Predsa len je to najlepší Poirot všetkých čias.

Mr. Bean

Mr. Bean (1990)

Rowan Atkinson vo svojej najslávnejšej úlohe. A macko je jednoducho rozkošný!

Moucha

Moucha (1999)

Aj keď tento úžasný seriál nemal v podstate žiaden scenár, skvelo ste sa zabavili nielen vďaka námetu ale aj vtipnej animácii, ktorá z Muchy robí jeden z najlepších animovaných seriálov. Oceniť treba aj surovú brutalitu niektorých dielov, kde mnoho postavičiek zomrelo smrťou rozšliapnutím (potom pohľad na zmasakrované telíčka), alebo skončili všelijak horšie. Byť hmyzom teda nie je nič moc.

Covington Cross

Covington Cross (1992)

,,ANI SLÁVNY EXCALIBUR NEMOHOL BYŤ TAK... TAK PREKRÁSNY." __ Keď som bol ešte drobný tak som tento seriál úplne žral (rytieri a stredovek to bolo vždy moje) a nevedel som sa dočkať ďalšieho pokračovania a práve o to viac som bol zvedavý a hlavne na pochybách ako ho znovu po toľkých rokoch príjmem, keď sa mi ho teraz znova podarilo vidieť. A opäť raz to bol úžasný zážitok, zrovnateľným s detstvom a ostal som v údive koľko hlášok alebo scén si doteraz presne pamätám. Iste aj mne chvíľu trvalo kým som si zvykol na tú ,,Beverly Hills" štylizáciu akým je tu neprávom nazvaný, ale ak sa tento fakt príjme, niet už veľmi čo vyčítať. Okrem toho si tu zahrala manželská kráľovská dvojica z Excaliburu a pretože mám pre ten film slabosť, nemohol som si občas odpustiť utrúsiť odtiaľ nejakú hlášku (keď sa v prvom diely Nigel ,,Artuš" Terry chňápe so synom jeho protivníka nešlo nedodať: ,,Excalibure, vzývám tvou sílu" :-)). Inak ma tiež zaujal pohľad na tu skôr dobrotivého kráľa Eduarda I., ktorý v Gibsonom prevedení škótskej národnej histórie je zase inakšie kvietko. Seriálu by sa dalo vyčítať veľa drobností, no pritom žiadna poriadne. Niektoré epizódy mohli mať viacej nápaditosti a sem-tam haprujú rôzne vývoje postáv + to, že po prvom diele jeden z Greyových synov záhadne mizne. Výprava je však veľmi slušná, rovnako tak aj hudba a Paul Brooke v úlohe mnícha tu len dokazuje, že je jedným z najlepších anglických hercov vedľajších úloh.