Reklama

Reklama

Najsledovanejšie žánre / typy / pôvody

  • Dráma
  • Dokumentárny
  • Akčný
  • Komédia
  • Dobrodružný

Obľúbení skladatelia (10)

Bernard Herrmann

U tohto skladateľa sa často stretávam s prídomkom geniálny. Jeho typické hlboké plochy, ktoré do filmov ako ,,Vertigo"  či ,,Mys hrôzy"  vedia vniesť nezameniteľnú atmosféru sú len dôkazom toho, že mu tento titul patrí zaslúžene. Osobne som si ho zamiloval v ,,Siedmej Sindibádovej plavbe" , kde takmer celú partitúru pokrývajú úžasné rozprávkovo tajomné motívy oprostené od akejkoľvek vatovej výplne.

Miklós Rózsa

Kráľ hudby k veľkofilmom. Titulná melódia ku ,,King of Kings" je tým najepickejším čo som vo filmovej hudbe počul. Moje najväčšie uznanie mu však patrí za hudbu k filmom ,,Ben-Hur" a ,,El Cid".

Alex North

Najviac nedocenený skladateľ na poli filmovej hudby. Bol 15 krát nominovaný na Oscara, no nikdy ho nevyhral. Nakoniec sa ho dočkal až za celoživotné dielo, čím bol vôbec prvým skladateľom, ktorému sa takejto pocty dostalo (a po ňom zatiaľ len Morriconemu).  Absolútne si ma získal partitúrou ku Kubrickovmu Spartakovi, citeľným avantgardným razením nezodpovedajúcej typickej hudbe pre veľkofilm (http://www.youtube.com/watch?v=Pdos02NooVI). Rovnako tak treba spomenúť hudbu ku Kleopatre a ku V službách pápeža.