Reklama

Reklama

Najsledovanejšie žánre / typy / pôvody

  • Dráma
  • Dokumentárny
  • Akčný
  • Komédia
  • Dobrodružný

Obľúbené filmy (10)

Excalibur

Excalibur (1981)

Spracovanie slávnej legendy z pohľadu človeka 20. storočia. ,,Excalibur" sa dá považovať za vrcholné dielo Boormanovej tvorby a ako adaptácia legendy o kráľovi Artušovi zostáva dlhodobo neprekonanou. Film som prvý krát videl v útlom veku asi šiestich rokov a doteraz si dobre pamätám ako veľmi mi bolo ľúto Artuša v závere. Nominácia na Oscara za kameru je oprávnená a podľa mňa ide o jeden z najlepšie nasnímaných filmov vôbec. Rovnako mal byť aspoň nominovaný aj samotný Boorman za najlepšiu réžiu. Snímka je vyšperkovaná po posledného detailu a hudba je jednoducho skvelá. O Fortuna z Orffovej Carminy Burany je pre bojové scény ako stvorená! Z legendy sa stala (filmová) legenda.

1492: Dobytie raja

1492: Dobytie raja (1992)

,,ŽIVOT MÁ VÄČŠIU PREDSTAVIVOSŤ, AKO SI NOSÍME VO SVOJICH SNOCH..." __ Jeden z mojich najobľúbenejších filmov, ktorý bol pre mňa paradoxne pri prvom pozretí skôr sklamaním. Vtedy by som ho ohodnotil na 3*. Až keď som si ho pozrel druhý krát a následne znovu na videu, spoznal som výnimočnosť tohto diela, ktorého mimoriadnosť netkvie iba vo výročí pre ktoré bol nakrútený. Neviem, prečo je tu viacerými toľko odsudzovaný, veď podľa mňa sa jedná o jeden z vrcholov tvorby Ridleyho Scotta. ,,1492" oplýva množstvom prekrásnych, zarámovania hodných obrazov (vyplávanie, dvíhanie zvona...) a také stretnutie Kolumba a Beatrix po rokoch má v sebe toľko romantiky, že by mu ho mohol ktorýkoľvek slaďák závidieť. Depardieu hrá postavu slávneho moreplavca naozaj zanietene, škoda len jeho hrozného prízvuku (možno sa to podpísalo pod prepad filmu a zrejme mal radšej byť predabovaný), čo sa však kompenzuje v českej verzii dobre nahovorený Pavlom Soukupom. Hudba? Nepovedať aspoň niečo o nej by bolo barbarstvo a zároveň nosenie dreva do lesa. Poznal som ju už ako malý chlapec, dávno predtým, než som film videl, pretože vysielanie v TV je priam sviatkom (čo je vlastne dobre). Azda najlepšou hudbou, aká bola pre film zložená dosiahol Vangelis genialitu a zabezpečil si nesmrteľnosť nielen medzi poslucháčmi soundtrackov. Svojím štýlom by sa do historickej snímky pritom vôbec nemala hodiť, čo by mohlo byť odpoveďou na otázku, prečo nebola nominovaná na Oscara.

Pán prsteňov: Spoločenstvo Prsteňa

Pán prsteňov: Spoločenstvo Prsteňa (2001)

Strhujúce, monumentálne a vizuálne jedinečné dielo podľa nesfimovateľnej Tolkienovej trilógie. Zo všetkých troch je tento film podľa mňa najvydarenejší a dokonale vystihuje tú magickú atmosféru, ktorú Tolkien do tejto knihy vložil - Jackson a Tolkien sa ako kedy stali jedným! Vyšvihol sa aj Howard Shore a ponúkol priehrštie podmanivých hudobných motívov. Pokiaľ ide o rozšírenú verziu, tá sa mi nezdá byť bohvieako hlbšie, iba ukecanejšia.Spomínam si, ako som prvý krát uvidel ukážky na tento film (knižnú predlohu som predtým veľmi nepoznal) a povedal som si, že toto musím vidieť! Z kina som potom odchádzal ako omráčený. Nikdy nepochopím, prečo film nedostal Oscara za najlepší film.

Ben-Hur

Ben-Hur (1959)

Vrcholné dielo režiséra Williama Wylera podľa románu Lewa Wallaceho, sledujúce osudy judejského kniežaťa Judu Ben Hura. Bitka na mori nedosahuje takých kvalít, ako bola napríklad v Kleopatre, avšak strhujúci závod vozov je akýmsi predčasným vyvrcholením filmu a stal sa doslova kultovým. Vyzdvihnúť treba úchvatnú hudbu Miklósa Rószu (za život bol 17-krát nominovaný na Oscara a 3-krát ho dostal), vďaka čomu dostáva celé dielo priam gigantické rozmery a hlavne ústredný motív je prekrásny (téma Krista je asi najveľkolepejší hudobný motív aký som kedy počul) . Wyler bol už v tej dobe Pán režisér, takže emocionálne vyznenie je neopakovateľné s množstvom nápadov a nezabudnuteľných scén (práve scéna keď Kristus podáva Hurovi vodu je pre mňa najlepšou a omnoho silnejšou než samotný slávny závod vozov), len ten židovský patriotizmus bol miestami trochu okatý, ale pravdepodobne to bolo tak aj v predlohe. Vo svojej dobe muselo byť toto dielo naozaj prelomom v kinematografii. 11 oscarový úspech svedčí o tom, že film si naozaj zaslúži plný počet v hodnotení.

Šakal

Šakal (1973)

,,AK TO ALE NEBOL CALTHROP, KTO BOL POTOM ŠAKAL?" __ Šakal má len jediný veľký problém, ktorý sa pritom vôbec netýka ničoho v jeho spracovaní a zároveň som nič obdobné v inom filme zatiaľ nevidel. Je ním toto: NEVIEM, KOMU MÁM VIAC DRŽAŤ PALCE. Fešácky Edward Fox vo svojej životnej úlohe stelesnil jedného z najúchvatnejších zabijakov, po ktorom vôbec neostávajú polia mŕtvych (počas celého filmu zomrie asi 6 ľudí) a pritom vie ešte dokonale očariť svojím šarmom. V celom jeho pláne nie je najmenšej štrbinky, až mu človek vlastne praje aby mu to vyšlo, no zároveň viete, ako to dopadne a akýkoľvek iný koniec by bol minimálne neetickým. Na druhej strane je tu snáď ešte o niečo lepší Micheal Lonsdale ako komisár Claude Lebel. Už od prvej scény s ním kedy kŕmi domáce holuby by ho snáď nik neoznačil za rovnocenného protivníka pre Šakala, lež skôr za nejakého nekonfliktného domaseda. A aj keď je Šakal väčšinu času o krok vpred a s ľahkosťou mu uniká, jedná sa o skutočného profesionála, ktorému sa jeho neúnavná snaha o dolapenie v závere dopriata. Celkovo však možno Šakala označiť za jeden z najlepších špionážnych trilerov vôbec. Za celú svoju nemalú dĺžku ani na chvíľku neomrzí, drží si také tempo, že mu ho môže hocaká súčasná akčná pecka závidieť a postupne tak speje k strhujúcemu a nezabudnuteľnému chladnému finále. Kedykoľvek film vidím, páči sa mi stále viac a viac.

Amadeus

Amadeus (1984)

Jeden z najlepších filmov histórie. Brilantný scenár o súboji geniality s priemernosťou, precízna výprava, k tomu excelentné herecké výkony a až plasticitou sa vyznačujúce zábery Miroslava Ondříčka. Je však nutné poznamenať, že Salieri ako dvorný skladateľ nemohol byť a ani nebol tak neschopný ako tu býva ukazovaný (jeho žiakom bol napr. Beethoven). Úžasne dokonalá pocta klasickej hudbe. 100%.

Sloní muž

Sloní muž (1980)

,,ŽIVOT JE PLNÝ PREKVAPENÍ..." __ Dlho, predlho som sa chystal okomentovať ,,Slonieho muža", ale nenachádzal som vhodné slová a dostatok síl. Životný príbeh Johna Merricka (1862-1890), trpiaceho multiplexnou neurofibromatózou (niekde uvádzané aj ako Proteov syndróm), ktorého sa ujme súcitný doktor a opäť mu vráti jeho ľudskú dôstojnosť má naozaj chytil za srdce. Film ako taký je vrchol tvorby Davida Lyncha a neprekonaný ostane aj v ďalších aspektoch - dielo tak krásne a smutné zároveň. Rozhodne jedným z najväčších tromfov tohoto skvostu je výborné herecké obsadenie zatienené strhujúcim, priam až neskutočným hereckým výkonom - pod maskou (takmer) nepoznateľného - Johna Hurta, ktorý si Oscara zaslúžil minimálne rovnako, pokiaľ nie viacej ako De Niro za ,,Zúriaceho býka". Až potom možno spomenúť nenútene zahrané postavy Anthonyho Hopkinsa, Johna Gielguda alebo Anne Bancroft. Lynch okrem obrovskej ľudskej drámy nám zároveň bez výraznejšej angažovanej kritiky ukazuje pohľad na modernú spoločnosť, ktorá aj v dobe veľkých technických pokrokov a vynálezov nijako nezmenila svoj pohľad na svet a odsudzuje telesne deformovaného človeka, pretože sa bojí jeho odlišností. Ani po viacerých pozretiach nemôžem filmu nič vytknúť a osobne pre mňa zostáva jedným najsilnejších filmových zážitkov a jedným z najlepších filmov vôbec. ,,JA NIE SOM ZVIERA!...JA NIE SOM SLON!...SOM ČLOVEK!" _ P.S. môj komentár č. 200.

Spartakus

Spartakus (1960)

,,JA SOM SPARTAKUS!..." __ Vo svojej dobe jeden z najdrahších filmov tých čias s Kirkom Douglasom, pre ktorého je postava vodcu otrokov bezpochyby najslávnejšou a najikonickejšou rolou v kariére a ktorá je pre mňa synonymom pri vybavení si mena tohto herca. Následne treba vyzdvihnúť svižnú úlohu Petera Ustinova ako Lentula Batiata, ktorého prerod z pohŕdavého majiteľa gladiátorskej školy na pomáhajúceho neškodného dobráka mu zaslúžene priniesla Oscara. Súboj s Drabom, útek gladiátorov a predchádzajúcu scénu, kedy Spartakus utopí Marcelussa (Charles McGraw) v hrnci s gulášom rafinovane zaváňajúcu čiernym humorom môžem vidieť kedykoľvek bez straty záujmu. Davové scény sú doteraz veľkolepé a oscarová kamera Russella Mettyho (neoficiálne však samotného Kubricka) vie skvelo umocniť viacero obrazov, vrátane ústrednej bitky medzi otrokmi a rímskymi légiami, ktorou sa dokonca inšpiroval aj Gibson pri realizácii ,,Statočného srdca". Trocha neortodoxná hudba jazzmana Alexa Northa patrí medzi moje najobľúbenejšie soundtracky.

Medveď

Medveď (1988)

,,NAJVÄČŠIE VZRUŠENIE NIE JE ZABÍJAŤ, ALE NECHAŤ ŽIŤ." __ Po úspechu filmu ,,Boj o oheň" nakrútil Jean-Jacques Annaud film inšpirovaný románom Jamesa Olivera Curwooda ,,Kráľ sivých medveďov" zasadený do uhrančivého prostredia Britskej Kolumbie konca 19. storočia. Film s pôsobivou kamerou nádherných prírodných scenérií priniesol Annaudovi zaslúženého Cézara za najlepšiu réžiu. Azda najsilnejšia scéna je boj starého medveďa s loveckými psami na skalách (v záverečných titulkoch je zdôraznené upozornenie, že žiadne zviera nebolo počas nakrúcania zranené :-)). Nielenže najlepší film talentovaného francúzskeho režiséra, ale mimoriadny zážitok na poli kinematografie.

Dracula

Dracula (1992)

Kvalitné spracovanie slávneho románu Brama Stokera je možné pokladať za najlepší horor všetkých čias, alebo aspoň určite za najlepší s upírskou tématikou. Úvod odohrávajúci sa v 15. storočí berie dych a Coppola v ňom skvelo ukazuje svoje vizuálne majstrovstvo, ktoré sa vlečie celým filmom, čím vytvára prekrásne kompozície a neopakovateľné vizuálne orgie . Oceniť treba rozhodne hru s tieňmi alebo mnoho scén, kde je zašifrovaná rôzna symbolika (keď Hopkins hovorí v záhrade o diabolských silách preletí okolo neho čierny vták). Gary Oldman ako Drakula je fantastický a s touto úlohou už bude asi spätý do smrti. Jeho príchod do Anglicka za otrasnej búrky podtrhnutej zlovestne znejúcim chorálom od Vojciecha Kilara je jednou s najlepších a zároveň najdesivejších scén tohoto šperku. Skvelých hudobných motívov je tu samozrejme viacej , no a záverečná pieseň "Love Song For a Vampire" (priam hymna všetkých upírov) v podaní Annie Lenox spôsobuje to, že aj v titulkoch vám behá mráz po chrbte. P.S. môj komentár č. 100.

Ovládací panel
125. naj používateľ Slovensko
41 bodov