Reklama

Reklama

Najsledovanejšie žánre / typy / pôvody

  • Dráma
  • Komédia
  • Akčný
  • Krátkometrážny
  • Horor

Obsahy (27)

Malabimba

Malabimba (1979)

Na zámku rodiny Caroli sa začnú diať podivné veci. Všetko to odštartuje seansa, počas ktorej sa členovia rodiny spolu s médiom snažia vyvolať dušu mŕtvej manželky jedného z majiteľov zámku, Andrea Caroliho, otca šestnásťročnej Bimby. Podarí sa však omylom vyvolať iného ducha, ktorý sa najprv pokúsi zmocniť sa duše sestry Sofie, mníšky, ktorá sa stará o paralyzovaného Adolfa, druhého z bratov Caroliovcov. Miesto nej sa však vyvolaný démon zmocní mladej nevinnej Bimby. Správanie mladej ženy sa začne meniť a Bimba začne pod vplyvom posadnutosti podliehať incestným sexuálnym potrebám. Pokusom o záchranu jej duše je poverená sestra Sofia, ktorú však posadnutá Bimba zvedie, čím mníšku zlomí a tak môže zlý duch dovŕšiť svoje pôvodné dielo: zmocniť sa tela a duše sestry Sofie. Bimba je očistená, spolu s ňou sú vyriešené aj finančné, dedičné a majetkové problémy rodiny, no to všetko za cenu mníškinho života – sestra Sofia, posadnutá duchom a neschopná bojovať proti nemu, skočí zo strechy zámku.

Profumo

Profumo (1987)

Laurie (Florence Guérin) sa chce vymaniť zo zhubnej moci svojho perverzného manžela. Začne si románik s mladíkom Edwardom, ktorý robí technické práce v jej plážovom dome. Mladík je presným opakom Laurienho manžela – neskazený, nevinný a čistý. Laurie má výčitky, že je príliš skazená a perverzná a svojou skazenosťou pokazí aj Eddieho. O ich afére sa však dozvie Laurin manžel. Edward ho v sebaobrane takmer zabije. Ale manžel prežije a Laurie sa bojí toho, čo urobí. Vidí jediné riešenie, ako sa oslobodiť od zvráteného, majetníckeho, sadistického a vplyvného muža. Zasiahnuť ho na mieste, kde je najzraniteľnejší: ponížiť ho – sexuálne.

Shudojo: nure nawa zange

Shudojo: nure nawa zange (1979)

Mladá zdravotná sestra je počas svojej svadobnej noci brutálne znásilnená dvomi násilníkmi, čím príde o poctivosť a kvôli tomu ju jej manžel vyženie z domu. Chce spáchať samovraždu vrhnutím sa z útesu, no v poslednej chvíli ju zadrží sympatický kňaz, ktorý ju prichýli do kláštora. Ako členka rádu a mníška spoznáva temnú stránku kláštorného života a zvrátené praktiky, ktorým niektoré mníšky holdujú. Keď do kláštora zavíta postrelený sympatický mladý muž na úteku, ujme sa ho a napriek tomu, že je to prísne zakázané, tajne ho nechá v kláštore, stará sa o neho a ošetruje ho. Keď tento mladík pred jej očami znásilní jednu z jej rádových sestier, musí sa mníška rozhodnúť medzi prezradením svojho chránenca alebo mučením. Zamilovaná do raneného muža sa rozhodne nevyzradiť ho a tak je brutálne týraná – priviažu ju na kríž a bičujú. Počas mučenia ju do nohy uhryzne blázon, ktorý prebýva v podzemí kláštora a mníšky ho využívajú pri mučení alebo sexuálnych radovánkach. Farár, ktorý sa jej na začiatku ujal, spolu s matkou predstavenou zariadia všetko tak, aby to vyzeralo, že mníška je mŕtva a mohli ju použiť ako "obetu" počas každoročnej slávnosti Sv. Zvieraťa, tajnej orgie, kde boháči v maskách licitujú, kto môže obcovať s "ovečkou", mníškou v kostýme ovce, ktorá zneužitím dosiahne spásu. Orgie sa zvrhnú v momente, keď do kláštora zavítajú dvaja násilníci – zhodou okolností presne tí, ktorí v úvode filmu prepadli a znásilnili hlavnú hrdinku. Tá, už po ďalšom znásilnení boháčom, ktorý ju "vyhral" v dražbe, spozná jedného z násilníkov podľa tetovania na predlaktí. Do kláštora prichádza polícia, ktorá hľadá postreleného muža, toho, o ktorého sa tajne mníška starala. Napokon sa postrelenému mužovi a mníške, stále ešte v kostýme obetného baránka, podarí ujsť a splynúť v láskyplnom obojstranne naplňujúcom koite na slame.

Tales from the Crypt

Tales from the Crypt (1972)

Pätica ľudí sa stratí počas prehliadky podzemnej krypty, v ktorej natrafia na starca, ktorý im rozpovie päť príbehov o nich samých. Môžu odísť, až keď vydržia do konca. Má to však jeden háčik...

About a Girl

About a Girl (2001)

Krátkometrážny film, ktorý je súčasťou projektu Cinema16: British Short Films, "zoskupenia" krátkometrážnych filmov režisérov z Veľkej Británie. Snímka je drsnou sondou do života mladého dievčaťa v nehostinnom prostredí anglického malomesta.

Starý dom uprostred Madridu

Starý dom uprostred Madridu (1976)

Irena, Ana a Maite sú tri sestry, ktoré po predčasnej smrti matky (Geraldine Chaplin) a neskôr aj otca, ostanú cez letné prázdniny vo veľkom, starom rodičovskom dome v opatere svojej tety - matkinej mladšej sestry. Spoločnosť im robí dobrácka slúžka Rosa a nemohúca nemá babička. V rozprávaní, v ktorom sa prelína minulosť, prítomnosť a budúcnosť, plnom symboliky a metafor, sa nám cez detský pohľad prostrednej Any (hlavnej hrdinky) ponúka pohľad na rozklad typickej hornostavovskej a typicky patriarchálnej španielskej rodiny.

Havran

Havran (1963)

Mocného mága Erazma Cravena (Vincent Price) navštívy jednej "chladnej decembrovej noci" čudný návštevník - HAVRAN. Vysvitne, že je to mág Bedlo, ktorého do tejto podoby premenil mocný čierny mág Scarabus (Boris Karloff), ktorý mu tiež vzal všetku čarodejnícku výstroj. Keď sa Craven dozvie, že Scarabus, ktorý bol celoživotným nepriateľom jeho otca, drží na zámku aj ducha jeho dva roky mŕtvej ženy Lenory, rozhodne sa nasledovať Bedloa na výprave za pomstou. Na zámku sa však vývoj udalostí skomplikuje. Hororová paródia majstra žánru Rogera Cormana voľne vychádza z básne Edgara Allana Poea - The Raven.

Mazacia hlava

Mazacia hlava (1977)

Dej Lynchovho debutu sa odohráva na periférii akejsi priemyselnej štvrte. Podivný samotársky mladík Henry Spencer sa dozvedá, že jeho priateľka Mary čaká dieťa. Novorodenec pripomína viac akési monštrum než malé dieťatko. Mary nezvláda výchovu potomka a opúšťa Henryho, ktorý ostáva v ponurej atmosfére svojho bytu sám so svojím znetvoreným dieťaťom. Halucinácie a vízie dovedú Henryho k zúfalému činu. Dej tohto filmu je jednoduchý a príbeh ustupuje pred atmosférou a podivnými symbolmi a obrazmi.

Havran

Havran (2007) (študentský film)

Krátkometrážny film "Havran" je polofiktívnou/polobiografickou epizódou zo sklonku života amerického romantika Edgara Allana Poea (Přemysl Boublík) a sofistikovane prepletá motívy z jeho života, posledných hodín pred záhadnou a mystériami opradenou smrťou spisovateľa a fragmentami jeho najslávnejšej básne "The Raven". Realita sa mieša so snami, vkrádajú sa do nej útržky z básne a spomienky na Poeovu manželku. Tá je predobrazom Lenory z básnickej skladby, ktorá dala filmu názov.

Modrý maskot

Modrý maskot (2007)

Salman je veľmi neúspešný podivínsky mladý muž. Príde na pomoc manželke svojho brata, ktorý je v Iraku a nechal doma ženu Leslie (Lisa Kudrow) a dvoch malých synov. Tí nemôžu byť bez dozoru ani sekundu. A keďže Leslie musí nastúpiť do práce, aby mohla ďalej platiť poistenie pre svojich synov a nemôže si dovoliť pestúnku, pristane na radu svojej svokry a opatrovníctvo chlapcov zverí do rúk Salmana. Ten je však príliš submisívny, aby divokých chlapcov zvládal a je to ešte horšie, ako to bolo predtým. Lenže Salman odísť nemôže, pretože nemá žiadne peniaze, takže mu Leslie vybaví prácu vo firme, kde pracuje. A táto "podivná" nová práca a Salmanova "nová identita" začnú veci meniť.

Čo s takými priateľmi

Čo s takými priateľmi (2007)

Čierna Kelly, ako ju prezývajú kamaráti, sa nečakane váti po troch rokoch z New Yorku, pretože sa chce niečo spýtať svojej mamy. Už pri príchode jej na letisku zmiznú kufre. A to je len začiatok. Na stanici sa náhodou stretne s kamarátom Fredericom. Po tom, čo zistí, že jej mama nie je doma, je nútená s Fredericom ostať. Navštívia spolu svojich starých kamarátov - Kurta a Blond Kelly. Vzťahy z minulosti začínajú prichádzať na pretras a všetci zisťujú, že časy sa menia a s nimi sa menia aj ľudia a vzťahy, no skutočné priateľstvá pretrvávajú.

Čekají na Godota

Čekají na Godota (1966) (študentský film)

Absolventský film Juraja Jakubiska rozpráva príbeh skupiny priateľov - mladých mužov, ktorí si poslednú noc pred odvodom na vojnu krátia "hrou", pri ktorej čakajú na "niekoho" alebo "niečo", čo ich má oslobodiť od povinnosti narukovať. Paralelne s tým sa odohráva príbeh vzťahu mladého Petra - jedného z kamarátov - a jeho priateľky Heleny. Divoká párty v prázdnom byte jedného z partie je plná bizarných epizódiek, naproti tomu línia Petra a Heleny je romanticky pokojná, pár sa prechádza prázdnou nočnou Prahou až skončí v byte Petrových rodičov plnom petrolejových lámp. Názov filmu odkazuje na známu hru Samuela Becketta Čakanie na Godota.

Film Noir

Film Noir (2007)

Hlavný hrdina sa prebúdza, je noc, nad hlavou sa mu týči obrovský nápis HOLLYWOOD a... má dokonalé okno. Nepamätá si nič: ani kto je, ani ako sa sem dostal a už vôbec netuší, prečo pri ňom leží mŕtvy detektív s prestrelenou hlavou - navyše, vražedná zbraň pohodená pri tele dokonale pasuje do púzdra, ktoré má náš hlavný hrdina ukryté pod sakom. Nasadá do pristaveného auta a po chvíli zistí, že má pri sebe mobilný telefón patriaci Samovi Rubenovi, súkromnému detektívovi. Začína sa zamotaný, akčný a komplikovaný príbeh ako vystrihnutý zo starých gangsterských filmov noir a hlavný hrdina musí prekonať mnoho prekážok a nástrah (zabijakov, policajtov a krásnych žien) aby si vybojoval späť svoju pravú identitu.

Klíč k určování trpaslíků podle deníku Pavla Juráčka

Klíč k určování trpaslíků podle deníku Pavla Juráčka (2002)

Dokumentárny film Martina Šulíka je emocionálne silným pohľadom do "vnútra" jedného z najväčších filmárov šesťdesiatych rokov, duchovného a myšlienkového hýbateľa a jednej z najdôležitejších osobností československej novej vlny - scenáristu a režiséra Pavla Juráčka; Skrz zápisky z Juráčkových denníkov, ktorých sa v jeho pozostalosti našlo 33, je vystavaná veľmi presvedčivá a mrazivá mozaika tragického osudu nesmierne talentovaného, no vnútorne rozorvaného človeka, ktorého zničila normalizácia. Duševný portrét Pavla Juráčka je nielen silným filmom o "utrpení výnimočného človeka" zničeného nevhodnou dobou a nepochopením, ale tiež sugestívny pohľad na absurdnosti normalizácie a obdobia, ktoré po nej nasledovalo, z pohľadu jej priameho účastníka a obete týchto bizarných okolností a historických faktov.

Maljukgeori janhoksa

Maljukgeori janhoksa (2004)

Hyeon-su je mladík, ktorého vzor je Bruce Lee a jeho otec je učiteľ Taekwonda. Prevelili ho do chlapčenskej školy, v ktorej to občas vyzerá ako v armáde alebo väznici. Prísni učitelia a dozorcovia, študentská hliadka, striktná hierarchizácia študentov a predovšetkým šikana. Hyeon-su sa spriatelí s miestnym bitkárom Woo-shik. Ten však začne chodiť s dievčaťom, do ktorého je Hyeon-su zaľúbený.

Muž, který sázel stromy

Muž, který sázel stromy (1987)

Krátký poetický animovaný film podľa rovnomennej novely Jeana Giona rozpráva príbeh pustovníka, ktorý celý svoj život v absolutnej skromnosti zasvätil krásnemu cieľu. Je to vizuálne krásne spracovaná meditácia o sile človeka a kráse tvorby a zároveň nesmierne humanistická, pacifistická a panteistická výpoveď.

Ulzhan

Ulzhan (2007)

Charizmatický Francúz Charles prichádza do Kazachstanu, kde hneď v prvú noc príde o peniaze a všetky doklady, no keď má možnosť dostať na ambasáde nové, nestojí o ne, jediné, čo chce, je byť sám... a tak sa vydáva skrz nehostinnú Kazašskú step na dlhú fatálnu púť, jediné, čo si stráži, je akési puzdro, v ktorom skrýva spomienku na bolestivú minulosť, ktorá ho na tento pochod vyhnala... spolupútnikmi sa mu stanú podivínsky obchodník so slovami a krásna mladá Ulzhan... meditácia o samote, slovách a jazykoch, osude a vôli a moci bojovať s ním od režiséra Volkera Schlondorffa a scenáristu Jeana Claudea Carriéra.

Život bez iluzií

Život bez iluzií (2003)

Moon je mladá a krásna hviezda spoločnosti Primal, ktorá sa venuje internetovej pornografii. I napriek faktu, že je pornoherečka, je to nesmierne citlivá osoba, ktorá sa túži zamilovať, má svoje priateľky, s ktorými rozoberajú bežné ženské témy a stará sa o svojho otca, ktorý po samovražde jej matky ochorel na parkinsona. Prišiel však čas, aby si po piatich rokoch obnovila zmluvu so štúdiom, spoznala príjemného mladíka menom Kip a ruku v ruke s tým prišli do jej života pochybnosti o tom, čo robí.

Monty Python a Svätý Grál

Monty Python a Svätý Grál (1975)

Kráľ Artuš sa vydáva so svojím sluhom na púť naprieč Britániou, aby okolo seba zhromaždil najlepších rytierov a priviedol ich do zámku Kamelot. Keď sa mu podarí vybrať si najudatnejších a najlegendárnejších hrdinov rytierskych legiend, zjaví sa mu Boh, ktorý ho poverí svätou úlohou - nájsť svätý Grál. Tak sa udatná skupina vydáva na strastiplnú cestu za touto posvätnou relikviou. Výrazné postavy sa na cestách stretávajú s podivnými prekážkami a bizarnými postavami, aby nakoniec dospeli do veľkolepého a prekvapivého konca. Film je mozaikov rôznych skečov a vydarených scénok, ktoré podávajú veľmi netradičný pohľad na dobre známu anglickú legendu o kráľovi Artušovi a rytieroch okrúhleho stola.

Franz Kafka

Franz Kafka (1992)

Krátkometrážny poľský animovaný film rozpráva pokojnou a atmosféricky plnohodnotnou formou životný príbeh jedného z najväčších spisovateľov 20. storočia, pričom do vybraných biografických faktov vpletá motívy z diela Franza Kafku.

Reklama