Reklama

Reklama

Havran

(študentský film)
Krátkometrážny
Slovensko, 2007, 15 min

Obsahy(1)

Krátkometrážny film "Havran" je polofiktívnou/polobiografickou epizódou zo sklonku života amerického romantika Edgara Allana Poea (Přemysl Boublík) a sofistikovane prepletá motívy z jeho života, posledných hodín pred záhadnou a mystériami opradenou smrťou spisovateľa a fragmentami jeho najslávnejšej básne "The Raven". Realita sa mieša so snami, vkrádajú sa do nej útržky z básne a spomienky na Poeovu manželku. Tá je predobrazom Lenory z básnickej skladby, ktorá dala filmu názov. (Jordan)

(viac)

Recenzie (2)

Lengyel 

všetky recenzie používateľa

Prvá cena v kategórii medzinárodných filmov na 6. medzinárodnom filmovom festivale na Bali (október 2008). Film uspel v súťaži s autormi z Čile, Bangladéša, Indonézie, Iránu, Malajzie, Mjanmaru, Venezuely a Maďarska. ()

rudess 

všetky recenzie používateľa

Zaujímavá a svieža poloadaptácia mladého študenta scenáristiky na všmu podfarbená nádhernou hudbou Miloša Hanzélyho... tí chlapi majú budúcnosť! ()

Reklama

Galéria (2)

Zaujímavosti (2)

  • Socha Palas Atény, ktorú má Poe na stole, bola odliata špeciálne pre film, autor sochy, sochár Samuel Benčík, ju odlieval s jednou rukou - pravú ruku mal s ťažkou zlomeninou v ortéze. Socha sa po skončení natáčania nešťastnou náhodou rozbila. (Jordan)
  • Scéna, kde E.A.Poe (Boublík) nájde v pivnici Lenoru a tá mu následne zmizne, sa natáčala v podzemných priestoroch kapucínskeho kláštora a kostola v Bratislave počas jedného večera. Štáb bol zavretý celý čas v podzemí, a až keď skončilo natáčanie, zistili, že počas toho, ako dole točili, nad nimi horel kostol - menší požiar sa však podarilo rýchlo uhasiť a nevyzeral vôbec vážne, preto nikto nechcel zbytočne rušiť filmárov pri natáčaní. (Jordan)

Reklama

Reklama