Reklama

Reklama

Najsledovanejšie žánre / typy / pôvody

  • Akčný
  • Dráma
  • Komédia
  • Animovaný
  • Krimi

Denníček (12)

IMDB top

Pred pár dňami som si začal zhánať filmy filmov a teda top IMDB 250ku. Na stránke http://www.250films.net/list/ je možné si odškrtávať videné filmy. Napr. ja som zistil že videných mám ani nie polovicu - 121 kusov!!! Čiže som si predsavzal, že si moje chýbajúce znalosti(?) o naj snímkach doplním. Ako dlho mi to bude trvať, to netušim...

IMDB top

Pražský filmový orchester v Bratislave

Včera som sa zúčastnil koncertu PFO v Bratislave. Bol to fantastický koncert, ktorý si vyslúžil 5-krát standing ovation. Odzneli viaceré známe skladby z rúznych filmov: Star Wars, Indiana Jones, Piráti Karibiku, Alien... Mňa osobne celkom prekvapil lejtmotív z Čeľustí, ktorý nahnal husiu kožu aj v sále a veľmi vtipne poňatá tzv. Cartoon Collection. Samozrejme vrcholom pre mňa bola suita z Lord of the Rings a vrámci nej úryvok zo skladby Breaking of Fellowship. Klobúk dole pred dirigentom i celým orchestrom, za ich zápal pre danú vec. Až mi bolo aj ľúto, že neviem hrať na žiadnom hudobnom nástroji...

Pražský filmový orchester v Bratislave

Quake III vide

Jeden z mojich prvých kontaktov so soundtrackovou hudbou bol i v roku 2004, keď uzrelo svetlo sveta toto podarené quake videjko. Dobre zvolená, postupne gradovaná, epická hudba. Identifikovať skladby a ich autorov si myslím nebude problém.

Filmový rok 2012

Nadišiel koniec (sveta?) roka, a tak je čas kúsok zabilancovať. Rok 2012 bol veľmi plodný na moje obľúbené hollywoodske blockbustery a taktiež komixové adaptácie. Kvantita je ale niečo iné ako kvalita a musím priznať, že pri niektorých filmoch som sa sklamal. Na druhej strane, našli sa aj milé prekvapenia. Z 35 zhliadnutých filmov s rokom výroby 2012 som si vyskladal tri topky (myslím si, že filmy ktoré som nevidel by tieto topky nezmenili, ak, tak by to boli len sklamania):

Naj filmy                                                               Naj sklamanie              Naj prekvapenie

1. Avengers                                                        1. Prometeus                  1. 21 Jump Street

2. The Hobbit: An Unexpected Journey        2. Piranha 3DD               2. Abraham Lincoln: Vampire Hunter

3. The Dark Knight Rises                               3. Battleship                    3. John Carter

 

Ako aktívny poslucháč filmovej hudby som sa samozrejme dopracoval ak j niekoľkým soundtrackom. Zrejme najlepším vypočutým je Howardov Snow white and the Huntsman s krásnym hlavným motívom. Do pre mňa počúvateľného nadpriemeru radím Jablonskeho Battleship, Taylerov Expendables 2, Giacchinov-ho Johna Cartera a Youngov Sinister.

Zimmerov The Dark Knight Rises je tiež veľmi chytľavý a mnohými chválený, mne osobne sa ale nepáči kopírovanie pedošlých motívov až v príliž veľke stopáži. Silvestrov The Avengers a Shore-ov The Hobbit nedosiahli moje očakávania. 

Filmový rok 2012

This is the End

Trailer na túto komédiu sľubuje veľkú zábavu plnú úchylného, vulgárneho a nekorektného humoru. Herecké obsadenie je kompletné = dokonalé - v podstate terajšia komediálna špička v Hollywoode. Komédia roka 2013?

Pain and Gain

Vyšiel trailer na Bayov nízkorozpočtový snímok (škoda že Michael takto mrhá svojim "talentom"). Vyzerá to na vtipnú akčnú komédiu, ktorá by mala stavať na dialógoch medzi priblblými a napumpovanými bodybuildermi. To by mohlo vyjsť. Žeby Bayov menší Pupl Fiction?

Star Trek: Into Darkness

Dva dni dozadu vyšiel plnohodnotný trailer na nový Star Trek. Pôsobil na mňa dojmom, že sa bude jednať o drámu až tragédiu. Pekný ženský vokál bez nejakej monumentálnej gradácie len umocnil tento pocit. A chvalabohu sa autori ako tak vyhli typickému Abramsovmu "doočísvietiacemu" efektu :) Prekoná dvojka latku nastavenú jednotkou?

Spiderman

Akurát sledujem na Markíze prvého Spidermana. Je to už presne 10 rokov, čo prišiel tento film do kín. Bol to môj prvý snímok, na ktorý som šiel do kina (ak nerátam poviné výlety zo školy na disneyovky). Pamätám, s akou veľkou nevôľou a nechuťom som šiel do sobotského Orbisu; z neho som však vychádzal úplne ohúrený, nevediac ešte, že som akurát videl jeden z mojich najobľúbenejších filmov a že som objavil moje hobby - kinematografia, comicsy a soundtracky.

Spiderman

Nové série

Nadišla jeseň, prešiel september a na obrazovkách amerických staníc a na českých internetových fórach a objavili nové časti nových sérii obľúbených seriálov. Po období, keď seriálov, ktoré som netrpezlivo každý pondelok očakával bolo asi pol tucta, prišli minulý rok pre mňa obdobia sucha na televíznej obrazovke. Takmer všetky z nich skončili, náhrada za ne ma nezaujala. Akčné seriály ako Lost, Prison Break, Heroes, 24, Shield nenašli svojich rovnako kvalitných náhradníkov. HIMYM a TBBT sa okukali a už ich sledujem len zo zotrvačnosti.

I napriek tomu vznikli a vznikajú projekty, ktoré ma oslovili a opäť raz vzbudili vo mne tú príjemnú seriálovú závislosť. Medzi také určite patrí Walking Dead, zombícky formát s komixovou predlohou. Hoci seriál nedosahuje kvalít komixu a druhá séria upadla do ukecanej nudy, stále ma to k tomu seriálu ťahá. K tomu, prvý diel tretej série odvysielaný včera bol nadupaný a podarilo sa mu úspešne nakopnúť túto sezónu. Verím, že si udrží tento štandard, potenciál na to má v ako v predlohe, tak aj vo tvorcoch.

Nové série

Letná filmová sezóna

Letná filmová sezóna nám pomaly končí, ani sa nenazdáme a tá vianočná na čele s Hobbitom tu bude čo nevidiac. Rád by som sa teda obhliadol za letom a podelil sa o moje dojmy z filmov, ktoré nám Hollywood ponúkol.

 

Pre mňa tohtoročné blockbusterové obdobie začalo priplávaním patriotickej bojovej lode do našich kín. Efektné trailery ma dokázali nabudiť na "nových" transformerov, žiaľbohu o to väčšie bolo sklamanie. Patriotizmus, americké vlajky, motivačné príhovory – nič z toho mi nevadí, naopak, mám to rád ale - hlúpy dej, hlúpe postavy, dedkovia zachraňujúci svet/USA, slabá akcia...

Hneď na to v tieni diplomovej práce sa sformovala partička superhrdinov pod vedením Mace "mother-fucker" Windu-ho, aby mi priniesli najlepší filmový zážitok leta. Avengers nesklamali a veľkolepo uzavreli marvelovskú fázu 1. Teším sa na fázu 2 vyvrcholenú pokračovaním tohto megahitu.

Ďalším filmom v poradí bola snehulienka - spojenie Belly a Thora. Priemerný historicko-fantasy snímok s peknou hudbou, dobrou záporáčkou a skvelým obsadením hercov do rolí trpaslíkov - typický letný blockbuster.

Nasledovalo pre mňa osobne najväčšie sklamanie leta - Scottov Prometheus. Moje očakávania (spôsobené i namakaným trailerom) sa líšili od výsledného snímku - i to je jeden z faktorov môjho nízkeho hodnotenia. Naj scéna samooperácie ale určite získa status kult.

Sklamanie ale vystriedalo veľmi príjemné prekvapenie a to buddy komédiou o mladých policajtoch v utajení. Geniálne vtipy, super herci a na záver jedinečné cameo - najlepšia komédia leta. Teším sa na sequel, snáď bude ešte lepší.

Do tohto obdobia by som zaradil aj indonézsky The Raid, ktorý nebol premietaný v kinách. Vychválený snímok ponúkol to, čo sa od neho očakávalo - akcia, akcia, akcia vyvrcholená doslova nekonečnou bitkou 2 vs 1. Jednoznačne súboj leta.

U mňa najviac očakávaný rebootovaný Spiderman vyvolal zmiešané pocity. Na pôvodnom som doslova vyrastal a vytvoril si vzťah k filmom ako takým. Tým pádom "súboj" medzi originálom a rebootom bol zrejme už vopred známy. Pozitívom bola určite snaha držať sa pôvodných komixov. Verím, že pokračovanie bude lepšie a hlavne akčnejšie s výraznejším záporákom.

Kraťas Dirty Laundry uverejnený na internete potešil a len potvrdil, že Thomas Jane je jednoznačne najlepší filmový Punisher.

Oddychovka Lockout ukázala dve veci: ako natočiť za malý peniaz efektnú a prehnanúažjetocoolové autombilovo-motocyklovo-helikoptérovú naháňačku a to, že nie každý herec sa môže stať akčnou hláškujúcou hviezdou a lá John McClane. Pearce zjavne na to nemá...

Na to nastal pre mnohých najočakávanejší film a zároveň záver batmanovskej trilógie. Rozpačité pocity počas premietania (niekoľko WTF momentov, na ktoré som u Nolana nebol zvyknutý) boli zahnané vynikajúcou hudbou a skvelým uzavretím. Pocitu mierneho sklamania som sa ale nezbavil. Verím, že po druhom zhliadnutí pominie.

O pokračovaní Piranha 3D sa nejdem ani rozpisovať... obrovské sklamanie po zábavnej jednotke.

Ďalšia hlúpa oddychovka o americkom prezidentovi loviac upírov sa nečakane zmenila na solídnu zábavnú jazdu. Sympatické spracovanie so sympatickými hercami utiahli tento uletený nápad. Po 21 Jump Street druhé najmilšie prekvapenie letnej sezóny.

Tá sa prehupla do augusta a po dvojtýždňovom suchu v kinách došlo na remake Total Recallu. Akčný priemer so super Backinsale, peknou výpravou a mnohými odkazmi na originál. Ďalší priemerný letný blockbuster ( v tom najlepšom slovazmysle).

Pokračovanie Bourna bez Bourna vôbec neublížilo pôvodnej trilógii, hoci jej kvalít nedosahuje. Scéna masakru v laboratóriu geniálna.

U nás v kine neuvedený WTF príbeh o chatke v horách - zaujímavý guláš, kde si tvorcovia robia prču z divákov a dovoľujú si búrať všetky hranice žánrov. Haluz leta... film nie pre každého.

Záver letnej sezóny symbolicky vyšiel na starých akčných hrdinov v týmovke Expendables 2. Po rozpačitej jednotke som sa dočkal presne toho, čo som chcel už pred dvoma rokmi. Akcia, hlášky, odkazy na filmy a nezabudnuteľné cameá. Super vyvrcholenie leta.

 

Toto leto mne osobne ponúklo veľa bombastických blockbusterov – to je to, čo čakám od tejto sezóny v kinách. Prinieslo nám ale koniec Batmana, na druhú stranu množstvo pokračovaní a filmov „based on comics by...“ Upadajúci trend originálnych námetov v Hollywoode mi až tak neprekáža, rebooty a sequely nie sú vždy na škodu.

Vianočná/zimná sezóna nám priniesie Skyfall, Hobbita.... fúha, to je asi tak všetko na čo sa naozaj teším. No, verím, že si prídem ešte aj na niečo iné v kine J

Jeseň

Posledné dni na Slovensku dávajú jasne najavo, že jeseň sa nezadržateľne blíži. Osobne nemám rád toto prechodné obdobie, rovnako ako zimu; hneď by som sa na tých pár mesiacov odsťahoval niekam do Stredomoria. A tak som si len tak pre zábavu vytvoril tento obrázok, ktorý na sto percent vystihuje moje momentálne pocity (originál samozrejme tiež:))

Jeseň

Prvý (snáď nie aj posledný) príspevok

Tak som sa teda po pár mesiacoch existovania dennička na ČSFD rozhodol k prvému príspevku. Naskytla sa mi totižto ideálna príležitosť k tomu - predpremiéra filmu The Dark Knight Rises v bratislavskom Poluse. Moje pocity pred filmom boli zmiešané. Na jednej strane veľké očakávania a pocit, že po roku aj dačo sledovania trialerov, obrázkov a diskusií na internete konečne uvidím finálny produkt (a to medzi prvými na Slovensku). Na strane druhej, vedomie že to je koniec pre Nolanovho Batmana a koniec jednej "filmovej kapitoly" , ktorú som mohol prežiť. Zrazu Batman Begins sa zdá ako strašne starý film - však to som bol ešte na strednej!!! Tak to ale chodí. Prežil som koniec novej starwarsovskej, pánoprsťeňovej, matrixovskej a spidermanovskej trilógie. Myslím, že prežijem aj záver tohto výnimočného projektu :) 

Prvý (snáď nie aj posledný) príspevok