Reklama

Reklama

Najsledovanejšie žánre / typy / pôvody

  • Dráma
  • Dokumentárny
  • Krátkometrážny
  • Komédia
  • Krimi

Zaujímavosti k tvorcom (20)

Chris Udvarnoky

Chris Udvarnoky

Po filme Ten druhý (1972) Chris a Martin Udvarnokyovci trochu pracovali na javisku s Utou Hagen a obaja sa pokúšali o hlavnú úlohu vo filme Tom Sawyer z roku 1973, no ani jeden túto rolu nezískal. Nakoniec sa obaja rozhodli nepokračovať vo filmovej kariére, čiastočne preto, že ich znepokojila pozornosť, ktorú dostali od fanúšikov pri premiére filmu Ten druhý, a tiež preto, že sa radšej vrátili do normálneho detstva. Chris Udvarnoky sa stal potom technikom pohotovostnej medicíny. Zomrel na ochorenie obličiek v Elizabeth, New Jersey 25. októbra 2010 vo veku 49 rokov.

Magdalena Lokvencová-Husáková

Magdalena Lokvencová-Husáková

„Možno sa na ňu zabudlo preto, že prvá slovenská profesionálna divadelná režisérka bola pôvodom Češka... Alebo sa na ňu zabúdalo jednoducho preto, že bola ženou," povedala o nej historička Nadežda Lindovská, autorka knihy "Magda Husáková-Lokvencová: prvá dáma slovenskej divadelnej réžie", na kolokviu venovanom Magde Lokvencovej.

Vladimír Bahna

Vladimír Bahna

Herec Jozef Kroner sa na adresu Vladimíra Bahnu vyjadril: "Po Vladovi Bahnovi zostala práca, v ktorej tvorcu možno pocítiť v každom metri filmu, v každom citlivom okamihu. Do pracovnej atmosféry prinášal vzácny pokoj, rozvahu, veľké chvíle zadumania v hľadaní."

Vladimír Bahna

Vladimír Bahna

Spisovateľ a scenárista Jozef A. Tallo po smrti Vladimíra Bahnu o ňom napísal: „Každý jeho film by sa mal rátať najmenej trikrát, lebo často musel bojovať proti ľahostajnosti, aj proti zaujatosti.“

Vladimír Bahna

Vladimír Bahna

V časopise Film a doba v roku 1974 mu venovali špeciálne uznanie, keď napísali: „Vedľa Paľa Bielika to bol predovšetkým Vlado Bahna, ktorý stál doslova pri zrode novej línie slovenskej kinematografie... Bez neho by Koliba nikdy nemohla byť v ofenzíve.“

Jozef Budský

Jozef Budský

Božidara Turzonovová o práci Budského: "Budský... To neboli skúšky, to sa celebrovalo. To sa celebrovala skúška. My sme nedýchali, To trebalo vedieť všetko. On bol tiež veľmi pripravený, ale to ako sedel ako sfinga a veľmi triasol tou nohou, to bolo vidno, ale úplne kamenná tvár. My sme nevedeli, je to dobré, je to zlé?" (Zdroj: Emília, 2023)

Emília Vášáryová

Emília Vášáryová

Emília Vášáryová účinkovala v približne 152 inscenáciách slovenských a českých divadiel, v 121 televíznych inscenáciách, v 36 televíznych filmoch, v 40 nedeľných chvíľkach poézie, v 49 dlhometrážnych filmoch a v 2 krátkometrážnych filmoch (Zdroj: Emília, 2023)

Dalibor Janda

Dalibor Janda

Pôvodne malo byť jeho umelecké meno len Dalibor. Svoje meno si zmenil, pretože, ako povedal: "Tehdy tých Václavů a Jandů bylo hodně." Keď poslali jeho nahrávku s menom Dalibor, tak ho nakoniec aj tak prepísali na Dalibora Jandu - neprešlo to cez cenzúru, keď sa jednému pánovi nezdala taká novota, že by sa niekto predstavoval bez priezviska. Zdroj: Dalibor Janda: Oheň, voda, vítr.

Ladislav Bédi

Ladislav Bédi

Pred vstupom do sveta filmu v rozprávke Tri zlaté dukáty (2023) mal za sebou len divadelnú tvorbu na doskách Slovenského národného divadla ("Vojna a mier", "Salemské bosorky") či DPOH (Pressburger Fight Club).

Ladislav Bédi

Ladislav Bédi

Keď si uvedomil, že veľká kariéra ho vo futbale nečaká, prihlásil sa na VŠMU. Tam okamžite uspel, pričom bol označený za "prirodzený herecký talent".

Ladislav Bédi

Ladislav Bédi

Je absolventom športového gymnázia a do 16 rokov hrával futbal za klub FC Nitra.

Andrej Žegalov

Andrej Žegalov

Po jeho nečakanej smrti na infarkt 25.1.2007 v Moskve, producent Sergej Seljanov povedal: "Andrej Žegalov bol vynikajúci kameraman, jeden z najlepších v Rusku, a nielen v Rusku. Taký veľký, významný film Ostrov by bol bez Andreja úplne iný. Bol to veľmi talentovaný, veľmi bystrý človek."

Josephine Langford

Josephine Langford

O svojom osobnom živote je neuveriteľne dôverná a na sociálnych sieťach toho príliš nezdieľa, hoci má milióny sledovateľov.

Josephine Langford

Josephine Langford

Josephine o sociálnych sieťach a jej paradoxe: „Môj mozog má toľko vlastností, ktoré so sociálnymi médiami nefungujú. Som príliš premýšľavá, som príliš súkromná a tieto dve osobnostné črty jednoducho dokopy nejdú, pokiaľ ide o Instagram.“

Josephine Langford

Josephine Langford

V rozhovore prezradila, že jej rodičia sú obaja lekári: "Lietajú do vidieckych komunít a zachraňujú ľudí s hadím uhryznutím a podobne, keď je najbližšia nemocnica veľmi ďaleko."

Josephine Langford

Josephine Langford

Bežne hovorí svojím pôvodným austrálskym prízvukom. Na americký preskakuje len v rámci rolí.

Reklama