Reklama

Reklama

Andrej Žegalov

Andrej Žegalov

nar. 27.05.1964
Tashkent, Uzbekistán, Sovietsky zväz

zom. 25.01.2007 (42 rokov)
Moskva, Rusko

Zaujímavosti (5)

  • Po jeho nečakanej smrti na infarkt 25.1.2007 v Moskve, producent Sergej Seljanov povedal: "Andrej Žegalov bol vynikajúci kameraman, jeden z najlepších v Rusku, a nielen v Rusku. Taký veľký, významný film Ostrov by bol bez Andreja úplne iný. Bol to veľmi talentovaný, veľmi bystrý človek." (Arsenal83)

Ostrov (2006)

  • Na odovzdávaní cien Zlatý orol Mamonov ohromil zhromaždené publikum tým, že sa objavil na pódiu v jednoduchom pletenom svetri, obnosených džínsoch a lacných teniskách. Po prevzatí ceny predniesol obviňujúci prejav, ktorý šokoval spoločenské zhromaždenie: hovoril o smrti kameramana Andreja Žegalova, ostro kritizoval nedbanlivosť modernej ruskej spoločnosti, pričom si všimol nahrádzanie hodnôt, nemorálnosť podnikania v oblasti hazardných hier a každoročnú vraždu miliónov detí. Úrady podľa jeho názoru v tejto žalostnej situácii nič nerobia a podľa neho ak sa ruská spoločnosť nespamätá, čoskoro sa stane otrokom Číňanov. Jeho prejav bol na hlavnom kanáli takmer úplne vystrihnutý, ale vyvolal značnú rezonanciu v tlači. Slávna novinárka Irina Petrovskaja označila Mamonova za osobnosť mesiaca a online magazín “Rebel” zaradil toto šokujúce vystúpenie do “top 10 rebelantských činov roku 2007”. (Arsenal83)

Ostrov (2006)

  • V roku 2007 film získal šesť cien "Zlatý orol" - národná filmová cena Ruska založená „Národnou akadémiou kinematografických umení a vied Ruska“ „Najlepší film roka“, „Najlepší herec vo vedľajšej úlohe“ (Viktor Suchorukov), „Najlepší herec“ (Pjotr Mamonov), „Najlepší režisér“ (Pavel Lungin), „Najlepšia kamera“ (Andrej Žegalov, posmrtne), „Najlepší scenár“ (Dmitrij Sobolev). (Arsenal83)

Ostrov (2006)

  • V roku 2007 film získal šesť cien Nika udeľovaných Ruskou akadémiou kinematografických umení: „Najlepší film roka“, „Najlepší herec vo vedľajšej úlohe“ (Viktor Suchorukov), „Najlepší herec“ (Pjotr Mamonov), „Najlepší režisér“ (Pavel Lungin), „Najlepšia kamera“ (Andrej Žegalov, posmrtne), "Najlepšia práca zvukára" (Stepan Albine, Vladimir Litrovnik, Stepan Bogdanov). (Arsenal83)

Ostrov (2006)

  • V roku 2007 režisér Pavel Lungin o filme povedal: "Počas natáčania sme bývali na okraji robotníckej dediny v malom prázdnom hoteli. Je tam mólo, odkiaľ odchádzajú lode na Solovecké ostrovy. V zime už samozrejme nechodili. Odtiaľ boli svojho času väzni posielaní do táborov. Sú to miesta presiaknuté prvou ruskou svätosťou, askétami, kláštormi a zároveň zaliate krvou neznámych mučeníkov sovietskych čias. Ostal tam ostnatý drôt a hrdzavé koľajnice. Z tých čias sa zachovala aj bárka, ktorú sme vo filme potopili. Práve na takýchto člnoch boli väzni odvážaní do Soloviek. Preto bolo toto miesto pre nás špeciálne. Počas nakrúcania sme mali v našej skupine úžasný zmysel pre komunitu, neprišli k nám žiadni cudzinci. Máme veľmi šťastné spomienky. Herci hrali lepšie ako kedykoľvek predtým. Kameraman Andrej Žegalov urobil akýsi kolosálny prelom a nakrúcal tak, ako nikdy predtým. Spoločne sme dokázali viac, ako by každý z nás dokázal samostatne. Toto sa stane raz za život. A som šťastný, že sa to v mojom živote stalo." (Arsenal83)

Kameraman

Reklama

Reklama