Reklama

Reklama

Wednesday

(seriál)
Trailer 3

VOD (1)

Série(2) / Epizódy(16)

Chytrá, sarkastická a tak trochu bezcitná? Wednesday Addamsová vyšetřuje sérii vražd a tu a tam se na Akademii Nevermore s někým spřátelí. Udělá si ale i pár nepřátel. (Netflix)

Zaujímavosti (60)

Wednesday - Prokletá dívka Wednesday (2022) (epizóda) (S01E01)

  • Keď riaditeľka Weemsová vysadí Wednesday na terapii, na budove terapeuta je nápis Millar & Gough Realty. Alfred Millar a Miles Gough sú tvorcovia seriálu. Spodný údaj na tabuli je "N. Testa", čo je odkaz na spolupracujúcu producentku Natalie Testa. (molcan2)

Wednesday - Prokletá dívka Wednesday (2022) (epizóda) (S01E01)

  • Telefónne číslo, na ktoré má Tyler zavolať, je (413)555-1938, pričom posledné štyri číslice z roku 1938 sú rokom, keď časopis The New Yorker prvýkrát uverejnil komiks Charlesa Addamsa "Rodina Addamsovcov". (molcan2)

Wednesday - Přítel, nebo vrah (2022) (epizóda) (S01E03)

  • Dôkazom toho, že tento seriál bol natočený v Rumunsku, je scéna, v ktorej sa rozprestierajú pouličné transparenty, v ktorej vidíme mužovu pravú ruku. Táto ruka má na prstenníku snubný prsteň. V Rumunsku sa prsteň nosí na prstenníku pravej ruky až do svadobného dňa a potom sa presunie na prstenník ľavej ruky. (molcan2)

Wednesday - Přítel, nebo vrah (2022) (epizóda) (S01E03)

  • Keď je Wednesday v kaviarni, zazvoní na zvonček, aby upútala Tylerovu pozornosť. Keď príde, povie: "Zvonili ste?", čo je bežná veta, ktorú Lurch povedal v predchádzajúcich filmoch a seriáloch Addamsovej rodiny. (molcan2)

Wednesday - Přítel, nebo vrah (2022) (epizóda) (S01E03)

  • Weems navrhne Wednesday, aby na violončele zahrala povznášajúcu skladbu od Fleetwood Mac, na čo Wednesday odpovie: "Pokiaľ mi sľúbiš, že ma potom obesíš ako čarodejnicu." Tým odkazuje na divadelné vystúpenia a osobu Stevie Nicks a najmä na jej pieseň "Rhiannon", ktorá je často uvádzaná ako "pieseň o starej waleskej čarodejnici". (molcan2)

Wednesday - Přítel, nebo vrah (2022) (epizóda) (S01E03)

  • Wednesdayina "parafráza" Agathy Christie pochádza z troch zdrojov. "Každá náhoda stojí za povšimnutie. Ak je to len náhoda, môžete ju neskôr zahodiť." ("Nemesis") "Nie je to nemožné, moja drahá. Je to len veľmi pozoruhodná náhoda - a pozoruhodné náhody sa stávajú." ("Spiaca vrahyňa") "Je to ten istý motív, ktorý sa trikrát opakuje. To nemôže byť náhoda." ("Vraždy v A.B.C.") (molcan2)

Wednesday - Co člověk zasévá, to smrtka sklízí (2022) (epizóda) (S01E05)

  • Počas rodičovského víkendu podáva Enid jej matka letáčiky na "lycantrophy conversion camp", aby jej takýmto spôsobom pomohla zvlčiť. Conversion camp je označenie pre jednu z akcií konverznej terapie - pseudovedeckej a neetickej metódy používanej primárne fundamentalistickými cirkvami v USA. Podľa autorov má táto metóda pomôcť LGBT ľuďom zbaviť sa "nežiadúcej" sexuálnej orientácie a stať sa sociálne akceptovaným heterosexuálom. Rovnako ako LGBT v očiach autorov terapie je aj Enid v očiach vlastnej rodiny vnímaná ako spoločensky nezapadajúca a nežiadúca. (RigorMortis)

Wednesday - Něco za nic (2022) (epizóda) (S01E06)

  • Písací stroj Wednesdays nemá anglické rozloženie QWERTY, ale nemecké QWERTZ. 1) klávesy "Y" a "Z" sú vymenené oproti svojim miestam na anglických klávesniciach, pretože "Z" sa v nemčine používa častejšie ako v angličtine; 2) vidno jedinečné nemecké znaky, konkrétne eszett (dvojité S, ktoré vyzerá ako grécka beta) a U-umlaut; 3) posunuté znaky na číselných klávesoch sa výrazne líšia od anglických písacích strojov tej doby. Je na ňom tiež vidieť vek: nie je tu kláves "1", ktorý bol nahradený malým písmenom "L", pretože na papieri vyzerali rovnako. Až s príchodom počítačov bolo potrebné rozlišovať medzi "l" a "1". Nemecký písací stroj sa celkom dobre hodí k Wednesdayovmu (Jenna Ortega) dokonalému ovládaniu nemčiny, ako zaznelo v epizóde Friend or Woe (2022), keď sa snažila odradiť nemeckých turistov od toho, aby si zobrali "pravú" karamelku. (molcan2)
  • Nadpřirozené schopnosti Wednesday (Jenna Ortega) i její matky Morticie (Catherine Zeta-Jones) pocházejí od jednoho z jejích předků, konkrétně čarodějnice jménem Goody. Nicméně jsou po tolika generacích již značně zesláblé a těžko ovladatelné (obě mají vize z minulosti či budoucnosti jiných osob, které se spouštějí při fyzickém kontaktu, liší se pouze tím, že Morticia vidí ty příjemné věci, zatímco Wednesday ty násilné a nepříjemné, včetně smrti dané osoby, tyto vize může spustit i kontakt s mrtvolou). (vojtaruzek)
  • Jedná se o seriál ze školního prostředí, přičemž ani v jedné epizodě neproběhla klasická výuka, dokonce nebyl v seriálu jediný záběr na vyučovací třídu. (Standey)
  • V rozhovoru pro Teen Vogue Jenna Ortega řekla, že jako dítě byla také dost zvláštní jako Wednesday, protože prováděla pitvy mrtvých zvířat. Přesněji mrtvé ještěrky, které nacházela na svém dvorku. (HanzoBureshi)
  • Rodinná limuzína Addamsových byla vyrobena speciálně pro tento seriál. (HanzoBureshi)

Súvisiace novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

30.12.2023

Rok 2023 se uchýlil ke svému konci a přišel tedy čas, abychom vám stejně jako v předešlých letech opět představili výroční topky tří filmů a případně taky tří seriálů podle některých z… (viac)

Vřískot opouští i Jenna Ortega

Vřískot opouští i Jenna Ortega

22.11.2023

Ne, nevidíte dvojmo. Obsazení sedmého Vřískotu skutečně odpadává rychleji, než kdyby herečky likvidoval samotný zabiják Ghostface. Pouhých několik hodin po zprávách, že populární hororovou sérii po… (viac)

Hollywood hodlá prioritizovat jistoty

Hollywood hodlá prioritizovat jistoty

28.09.2023

Stávka scenáristů oficiálně skončila, v následujících dnech a týdnech se musí ještě vyřešit stávka herců, pomalu ale jistě to už vypadá, že se Hollywood ještě před koncem roku vrátí naplno do práce.… (viac)

Seriály HBO možná zamíří na Netflix

Seriály HBO možná zamíří na Netflix

26.06.2023

Trh streamovacích služeb je v současnosti postavený na exkluzivitě - Disney+ diváky přitahuje Mandalorianem a Avatarem, Netflix Stranger Things nebo Wednesday, HBO Max Bojem o moc a The Last of Us.… (viac)

Reklama

Reklama