Reklama

Reklama

Filmy našeho dětství

(seriál)
  • USA The Movies That Made Us
USA, (2019–2021), 12 h 38 min (Minutáž: 44–54 min)

Tvorcovia:

Brian Volk-Weiss

Réžia:

Brian Volk-Weiss

Hrajú:

Dan Aykroyd, Daniel Stern, Ivan Reitman, Chris Columbus, Bruce Willis (a.z.), John McTiernan, Steven E. de Souza, Jan de Bont, Bonnie Bedelia (viac)
(ďalšie profesie)

VOD (1)

Série(4) / Epizódy(16)

Obsahy(1)

U těchhle kasovních trháků jsme společně užili spoustu zábavy. Seznamte se s herci, režiséry a dalšími lidmi ze zákulisí, kteří je pro vás natočili. (Netflix)

Recenzie používateľa Lacike k tomuto seriálu (12)

Hříšný tanec (2019) (S01E01) 

Skvelý dokument o natáčaní plný zaujímavostí, ktoré sú doplnené zábermi z natáčania alebo skúšok. Najviac ma pobavil v skúške neskutočne nemotorne tancujúci Billy Zane ako pôvodný Johnny. Rozhodne je zaujímavé aj celé pozadie vzniku filmu, ktoré všetky štúdia odmietli a tak ho natočila firmička, ktorá dovtedy uvádzala na VHS brakové a erotické filmy a pár rokov po vzniku Dirty Dancing skrachovala. Proste nádherný príbeh jak v jednu chvíľu všetko čo malo do seba zapadnúť aj zapadlo a vznikla klasika, ktorú niektorí milujú a iní nenávidia, ale všetci ju videli. 8/10. ()

Sám doma (2019) (S01E02) 

Ďalší diel tejto série sa venuje mojej srdcovke, ktorú zbožňujem od detských čias a aj keď som o nej videl už niekoľko dokumentov, tak som sa znova dozvedel kopu nových vecí. Vôbec nevadí, že v celej sérii hovoria o filmoch viac ľudia zo zákulisia ako herci z ktorých sa tu mihnú len tí, ktorý majú čo nové o filme povedať. Najviac ma fascinuje tá hlúposť vedenia Warner Brothers, ktoré film rozbehlo, ale kvôli prekročeniu rozpočtu o pár mega film stoplo a našťastie ho potom narýchlo prevzal FOX. Takto si nechať ujsť potenciálny hit od osvedčeného scenáristu a producenta Hughesa je fakt veľká hlúposť. Ale v tomto prípade to malo šťastný koniec. Snáď v druhej sérii natočia dokument aj o dvojke, ktorú mám ešte radšej. 10/10. ()

Krotitelé duchů (2019) (S01E03) 

Väčšinu času mi tento diel venujúci zákulisiu vzniku prvého dielu Ghostbusters, ktorá mám rád, ale ani zďaleka nie tak ako dvojku, pripadal z tejto dokumentárnej série najslabší. Ale záver ktorý sa už tradične spomína na hercov, ktorý už zomreli mi pripadal najdojímavejší. Harold Ramis bol proste extra sympaťák a snáď si to nakoniec s Billom poriadne vytmavili. Čo sa týka rôznych pikošiek o vzniku, tak tých nových som sa dozvedel tentoraz asi najmenej. Tentokrát mohol ísť dokument viac do hĺbky. Ale stále je to jeden z tých lepších celkom informatívnych dokumentov, ktorý by mal každý fanúšik Ghostbusters vidieť. 7/10. ()

Smrtonosná past (2019) (S01E04) 

Posledný diel tejto skvelej dokumentárnej série je skoro tak dobrý ako film o ktorom pojednáva. Aj keď som nemalú časť informácii už vedel z iných dokumentov, tak stále som sa dozvedel dostatok nových ale hlavne vo svižnej a pútavej forme. Potešili ma rozhovory s niekoľkými mojimi obľúbenými tvorcami, ktorých pred kamerou príliš nevidno (scenárista Steven E. de Souza alebo dokonalý suchár McTiernan). Bruce sa mihne len v archívnych záberoch z natáčania a asi je to dobre, pretože ten nadšený elán aký mal pred rokmi mu už dávno chýba. Tento dokument trefne pripomenie jaká pecka Die Hard aj po rokoch je. Takéto filmy sa už bohužiaľ netočia. Snáď bude táto dokumentárna séria pokračovať aj naďalej. Starých dobrých klasík o ktorých by mohli natáčať je habadej. 9/10. ()

Návrat do budoucnosti (2021) (S03E01) 

Tak tu máme konečne novú sériu týchto dokumentov. Druhú kratučkú medzisériu som vynechal, lebo ma tie dva filmy, o ktorých pojednáva, nikdy nebavili. Prvý diel tejto série pojednáva o mojej srdcovke. Ale celkovo som skôr sklamaný. Informačne ma to nijak neobohatilo. Vznik tejto série bol až príliš detailne pokrytý v bonusoch na BD a rôznych ďalších dokumentoch, takže tento dokument pôsobí len ako taký výcuc toho najdôležitejšieho. Naviac ma strašne iritoval ten komediálny prístup dokumentu, keď sa každú chvíľu musí rozprávanie hláv pred kamerou, okoreniť nejakým vtipom. V prvej sérii to nebolo až tak rušivé. Takže mne tento diel veľa nedal a mám obavy z toho jak ma budú tie neustále vtipy srať v ďalších dieloch. 6/10. ()

Pretty Woman (2021) (S03E02) 

Pretty Whore Woman som nikdy nemusel jednak kvôli ústrednej zápletke o nejakej kurve a jednak kvôli pre mňa Ugly Woman Julii. Ale vďaka tomu som si tento diel o to viac užil, lebo o vzniku filmu som nič poriadne nevedel. Čo potvrdzuje moju domnienku, že táto dokumentárna séria veľa nových informácií neprináša a najviac si ju užijú diváci, ktorí sa bežne o zákulisie vzniku filmov príliš nezaujímajú. Tak tentokrát som sa dozvedel kopu nových informácií. Pacino alebo Lambert namiesto Gerea? To by bolo zaujímavé. Minimálne pre Lambertovu kariéru. Tento diel pekne ukazuje na jednej strane krutý údel scenáristov z ktorých pôvodných scenárov neraz ostane len hrubý námet. Na druhej strane to ukazuje, že keď má scenárista na konte jeden-dva úspešne zárezy, tak to nemusí znamenať, že je fakt dobrý, ale že tie scenáre povýšil na dobrý film režisér. Ako to bolo aj v tomto prípade. 8/10. ()

Jurský park (2021) (S03E03) 

Tento diel je zameraný na to, čím sa Jurassic Park preslávil najviac. Prelomovými CGI, ktoré nadobro zmenili kinematografiu. Vidíme tu hlavne preprodukciu a snahu nájsť spôsob jak oživiť dinosaurov. Boj niekoľkých oddelení z ktorých nakoniec vyhrali nerdi od PC. Je tu pre mňa dostatok nových informácií a tentokrát mi aj tie nonstop pokusy o humor k povahe toho PC nerda sedeli. Tento dokument je zaujímavým doplnkom ku všetkým tým bonusom, ktoré sa nachádzajú na BD. 7/10. ()

Forrest Gump (2021) (S03E04) 

Podľa mňa najlepší diel tejto série, ktorý dostatočne obsiahlo mapuje vznik mnohými milovanej klasiky. A aj keď ma Forrest Gump ani zďaleka nebaví tak ako v detstve, tak som si s radosťou vychutnal tento dokument, ktorému sa miestami darí diváka aj dojať. Bolo zaujímavé sledovať jak osvedčený režisér a herecká hviezda musela neustále bojovať so štúdiom o každý cent. Tentokrát to nevyústilo v kreatívne kompromisy, ale k vzdaniu sa honoráru na úkor zisku z tržieb, čo sa nakoniec štúdiu viac predražilo, hehe. Už si nepamätám koľko informácii z tohto dokumentu pokryli bonusy na BD, ale pre mňa tu bolo dostatok nových informácií, aby som sa nenudil, takže dávam spokojných 8/10. ()

Noční můra v Elm Street (2021) (S04E03) 

Už mi ten komediálny nádych tejto dokumentárnej série začína fakt vadiť. Snaha o vtipy je až príliš v popredí na úkor nejakým zaujímavých informácií. Sú oveľa lepšie dokumenty o tejto klasike. Napríklad Never Sleep Again: The Elm Street Legacy skvele mapuje celú sériu. 5/10. ()

Robocop (2021) (S04E04) 

Konečne zase raz jeden vydarený diel. Tentoraz ten komediálny prístup tejto série k Robocopovi dokonale sedí. Dúfam, že raz natočia diel aj o Hviezdnej pechote. Akurát sa mi potvrdilo, že Neumeier mal síce nejaké zaujímavé nápady, rovnako ako aj ten druhý scenárista, ale práve Verhoevenove vedenie z toho urobilo takú klasiku. Zistenie, že Wellerovi celkom pri natáčaní drbalo bolo vtipné. Je tu celkom dosť zaujímavých pikošiek. Napríklad tá o tom prečo sa už takéto veľké výbuchy v centre mesta netočia. Tentoraz to stojí za to a je to rovnaká zábava jak film. 8/10. ()

Vetřelci (2021) (S04E05) 

Nie je to zlé ale s tými megaobsiahlymi dokumentami, ktoré dokumentami, ktoré dakedy dávno vyšli na DVD sa to nedá zrovnávať. Všetko je tu preto podané z rýchlika.  Plusom je, že tu sú nové rozhovori s rôznymi hercami a členmi štábu, takže vidíme jak vyzerajú po dlhých rokoch. Mínusom je už tradične ten otravný komediálny komentár. Patos ohľadom Paxtonovej smrti ma nedostal. A tá feministická bodka na záver už bola úplne otravná. Takže celkovo mierne nadpriemerný dokumentík, ktorý toho veľa nového neprezradí. 6/10. ()

Cesta do Ameriky (2021) (S04E06) 

Možno to je neobjektívne hodnotenie a možno je naopak trefné. Tento diel sa mi páčil najviac, pretože sa venuje filmu, ktorý mám rád, ale zároveň o pozadí jeho vzniku som doteraz nič poriadne nevedel. Takže som sa dozvedel kopu nových zaujímavých informácií a aj ten komediálny prístup ku dokumentu o komediálnej klasike sedí. K dokonalosti tomu chýba len účasť Eddieho. Hlavne jeho pohľad na tú bitku s Landisom bol fakt potrebný. Pravdepodobne ale v tej dobe dosahovalo Eddieho ego maximálne rozmery a Landis nebol nikdy žiadne orezávatko. Celkovo ale skvelý dokument. 9/10. ()

Reklama

Reklama