Reklama

Reklama

Rod Draka

(seriál)
  • USA House of the Dragon
Trailer 3
USA, (2022–2024), 18 h 4 min (Minutáž: 51–67 min)

Predloha:

George R.R. Martin (kniha)

Hudba:

Ramin Djawadi

Hrajú:

Paddy Considine, Olivia Cooke, Emma D'Arcy, Matt Smith, Steve Toussaint, Eve Best, Rhys Ifans, Sonoja Mizuno, Fabien Frankel, Milly Alcock, Emily Carey (viac)
(ďalšie profesie)

Série(2) / Epizódy(18)

Epický seriál Rod Draka se odehrává dvě stě let před událostmi ze Hry o trůny a vypráví strhující příběh rodu Targaryenů. (HBO Max)

Recenzie používateľa Arkanoid k tomuto seriálu (11)

Série 1 (2022) (S01) 

Séria je stávka na istotu. Síce charaktery sľubne rozvíja, no bojí sa s nimi riskovať, veľmi ich neohrozuje, čím ničí prípadné napätie, ktoré mohlo vzniknúť. ()

Potomci draka (2022) (S01E01) 

Hneď začíname kvalitne podávaným rozprávaním. Bohužiaľ ho kazia nezaujímaví herci a dokonca černoch ako člen rodiny Targaryenovcov. Táto rasová vyváženosť je slabosťou dnešných umiernených tvorcov, ktorí vyznávajú cancel culture a pritom sa tvária ako tí najtolerantnejší. Počujeme modifikovanú melódiu GoT a necháme sa unášať letom nad mestom na jednom z desiatich drakov. Hlavnými postavami sú kráľova sebavedomá mladá dcéra a jej na trón si nárokujúci strýko, ktorý svojmu bratovi, kráľovi, robí vrásky vzatím spravodlivosti do vlastných rúk pri trestaní zločincov hlavného mesta pred turnajom, kde podlo skopne koňa syna pravej ruky svojho brata, ktorý s ním nesúhlasil. Je to podstatná záporná postava na vytváranie konfliktov a napätia. Kráľ verí na základe sna na mužského potomka, no pri musí zaplatiť veľkú daň. Čudoval som sa, koľko brutality bolo na turnaji, niekedy to vyzeralo ako boj gladiátorov a nie šľachty. Kráľovi radcovia spoľahlivo intrigujú, každý podľa svojich schopností a je sa na čo tešiť v ďalších epizódach. ()

Nezvedený princ (2022) (S01E02) 

Konečne tu máme vyšperkovaný opening. Ak je v ňom nejaká hudobná zmena, nie je taká výrazná. Prešiel rok a pol od prvej epizódy. Kraby hemžiace sa v kostrách ľudských mŕtvol aj na bezvedomých ľuďoch síce nevytvárajú natural horror, ale sú dostatočne bizarné, aby zaujali. Nalievanie bieleho vína je cool. Za stolom sa opäť rozoberá politika. Malomocného kráľa žiadajú o ďalšie manželstvo a ponúkajú mu najviac tak 12 ročnú Targaryenskú dcéru jeho sesternice. Daemon vytvára potrebný, ostrejší konflikt. Kráľovo záverečné rozhodnutie je Epizóda je zmesou veľmi dramatických a dramatických udalostí, ktorým chýba viac akcie, no dokážu zaujať vývojom charakterov svojich postáv, ako aj ich činov, a tak vytvoriť potrebu pustiť si ďalšiu epizódu. ()

Druhý svého jména (2022) (S01E03) 

Horí vlajka rybokoňa, ako aj hospodársky významná budova a asi ju ani nemali poistenú. Rapavý, kiahňami zasypaný princ Drahar v maske, za ktorú by sa nehanbil ani nemecký rapper 18Karat, útočí svojimi krabmi, mučí kladivom a klinmi. Kráľ sa stále snaží nezapájať do vojny, hoci Daemon v nej za neho už dávno bojuje. Jason Lannister je schopný balič a Rhanyera je skúšaná jeho šarmom. Sir Cole je priťahovaný ku rozmaznanej dramatičke a svoj vtip o zabití Jasona Lannistera myslí vážne. Rytier v bielej zbroji totiž urobí pre ňu všetko, čo kazí inak jeho chlapský charakter. Na Stepstones sa zvádzajú kruté boje a kráľ v malom strachu o svojich poddaných posiela chabú a neskorú posilu. Daemon dá svojím klasickým spôsobom najavo svoje rozhorčenie a uchýli sa spolu s ostatnými ku zúfalému plánu. Ako mierotvorca v kľaku na kolene ponúka protistrane svoj meč, no veľmi rýchlo sa mení na Berserka, ktorý ničí všetko okolo. Škoda len, že protistrana neponúka jemu rovnocenných súperov a kvalitných lukostrelcov, ktorých úspešnosť je asi 3%. Viac takýchto adrenalínových akcií by seriálu prospelo. V epizóde sa stane to divácky najpríťažlivejšie až v závere, ale potiaľ ide o výbornú štúdiu charakterov a zaujímavé dianie okolo trónu a ríše. ()

Král Úzkého moře (2022) (S01E04) 

Z princezniných pytačiek zaujme ich formálne prevedenie a tasenie urazeného chlapca voči staršiemu protivníkovi. V menšom napätí a malej akcii sa pokračuje, keď drak skoro narazí do lode. Zaostrenie na princeznú a zmatnenie ostatných ľudí v zábere pokračuje aj po príchode do Kings Landing. Daemon vo veľkej sláve prichádza sám do sály plnej očakávania za kráľom, podáva mu meč na pridanie do trónu a skladá pred ním korunu zo svojej hlavy, ktorú získal. Princezná je pod svadobným tlakom, keďže dcéra lorda Corlysa sa bude vydávať, tak jej sobáš s mocným spojencom mnusí vyrovnať sily. Daemon berie neter inkognito do nočného mesta, kde sa v bordeli inšpirujú Borgiovcami. Viserys konečne posiela intrigujúceho Hightowera preč, ale len v momentálnej nálade a povie mu, že tak chce dosadiť svojho dediča na trón, že diskredituje jeho krv. Alicent to prepočula a dôverne sa rozpráva s Rhaneyrou. Tá odhalenú pravdu zapiera. Kráľ sa pohŕdavo rozpráva s bratom. Opäť tu máme intrigánsky dezert mnohochuti. Otázka Rhanyerinej cudnosti však otvára niektoré populárne témy, ako ženskú emancipáciu či počet sexuálnych partnerov pred začatím vzťahu, ktorých je ochotná druhá strana tolerovať. 21. storočie či nie, chlapi by u žien videli najradšej čo najnižšie číslo. Zatiaľ najlepšia epizóda série. Opäť sa postavenie postáv poprehadzovalo, z možných nepriateľov sa stanú pravdepodobne spojenci a z bývalých verných nepriatelia. Chýbala mi len akcia, ktorej absencia ale v záplave vývoja veľmi nevadila. ()

Osvítíme cestu (2022) (S01E05) 

Spoznávame chromého lorda Larysa, ktorý sa mihol v minulej epizóde. Alicent spoznáva svoju chybu, kráľovi je na lodi nevoľno a Rhaeneyra si určuje hranice budúceho vzťahu. Criston Cole si celý milenecký vzťah príliš idealizoval a psychicky svoju prehru nezvládol. Ak po tomto bude žiť, je veľmi otázne, čo sa stane, možno ho Alicent povolá a vyhlási vojnu. Po stránke intríg uspokojivé, aj keď sa to rozbiehalo pomaly. Po akčnej stránke menej, ale je tu trochu brutality. Po vzťahovej stránke uveriteľné, ale sú to nevyzretí amatéri. Kostýmová a atmosférická stránka vyhrávajú. Jazykové okienko: be taken with somebody/something. ()

Princezna a královna (2022) (S01E06) 

Zmena hercov nastala pri princezne, kráľovne, princezninom mužovi. Herecky sa mi to zdá slabšie, vzpurnosť vidno v herečke princezny. Criston Cole sa stal kráľovniným bodyguardom. Kráľovna si dáva zavolať princezninho syna hneď po pôrode. Okrem nového syna má pár už dvoch starších, ktorí sa vlasmi obaja podobajú na sira Harwina, veliteľa City Watch. Kráľovná sa stala zákernejšou, Laenorovi vraví, aby sa snažil a potom dostane potomka, čo by sa mu podobal. Kráľovninho druhého syna Aemonda šikanujú Aegon aj princeznin syn.  V rámci poklesnutej morálky odkazujúcej aj na GoT tu Aegon masturbuje v otvorenom okne, pričom ho prichytí jeho mama. Criston Cole je krutejší ku princezniným synom. Kráľovnino prianie je ako prianie Henryho II. Povedané v opilosti, tu ani vyslovené, no s desivými dôsledkami. Až tu lepšie spoznávame Larysa, ktorý je skutočný hráč o tróny. Daemon sa v epizóde ukazuje ako pokojný človek, napriek tomu, že mu umrie žena, ktorú miloval. Po príbehovej stránke opäť skvelý vývoj, po akčnej bohužiaľ skoro nič, len trochu šermu a letu na drakoch. Jazykové okienko: upper hand. ()

Náplavomarka (2022) (S01E07) 

Pohreby nie sú to, čo bývali, odkedy skončil seriál The Sopranos. Čierny humor tu nenájdeme a napriek tomu, že sú všetci rozhádaní a na iných stranách barikády, tak sa tam toho veľa nestane. Rhaenyra sa dáva znova dokopy s Daemonom, ktorý odmieta brata. Mladší Alicentin syn ovládne najväčšieho draka. Detský konflikt prerastá v nezvratnú záležitosť a odhaľuje charaktery. Chýba mi viac kultových scén. ()

Pán přílivů (2022) (S01E08) 

Aemond sa pochlapil a je z neho zručný šermiar a cieľavedomý muž s jasným nástupníckym právom na trón. Z ponúkaných možností sa po Daemonovi a Rhaenyre javí jasnou voľbou. Hightowers aj Targaryens intrigujú podľa možností. Nástup na trón je emotívny, posledná večera nezjednotenej rodiny naivná a posledné slová umierajúceho pomätenca vytvoria vojnu. Chýbalo mi viac vyhrotených situácií. ()

Zelená rada (2022) (S01E09) 

Viserys je mŕtvy a Aegon je nezvestný. Epizóda len s postavami, ktoré minulú epizódu ostali v King’s Landing, nebaví tak, ako by bavila s komplet Targaryenovcami. Foot fetish neohromí. Záver som nepochopil, málo stačilo na vyriešenie celej situácie, no tvorcovia sa rozhodli vykresliť postavu asi ako niekoho, kto vojnu prenechá iným. ()

Černá královna (2022) (S01E10) 

Záverečná epizóda je skvelým dôvetkom za výbornou sériou, pre mňa však nie topom série. Opäť sa hlavne rokuje. Corlys sa zobúdza a Lucerys Valaryon dostáva najťažšiu úlohu svojho života. Aemond sa ukazuje v hrôzostrašnom svetle, no sériu nabudí temperament a dielo náhody. ()

Súvisiace novinky

HBO plánuje další dračí spinoff o Aegonovi

HBO plánuje další dračí spinoff o Aegonovi

13.02.2024

Spinoffů, prequelů či přímých pokračování jsme se měli ze Západozemí dočkat už několik. V současnosti je jisté, že se letos v srpnu dočkáme druhé série Rodu draka. Dále pak s určitostí vzniká série A… (viac)

Hollywood hodlá prioritizovat jistoty

Hollywood hodlá prioritizovat jistoty

28.09.2023

Stávka scenáristů oficiálně skončila, v následujících dnech a týdnech se musí ještě vyřešit stávka herců, pomalu ale jistě to už vypadá, že se Hollywood ještě před koncem roku vrátí naplno do práce.… (viac)

Rod draka pokračuje v produkci

Rod draka pokračuje v produkci

24.07.2023

Spisovatel G. R. R. Martin přidal na svůj blog nový příspěvek, v němž zazněly dvě důležité informace, které by měly potěšit fanoušky Hry o trůny i Rodu draka. Tou první je, že 74letý autor pomalu ale… (viac)

Reklama

Reklama