Reklama

Reklama

Epizódy(12)

Obsahy(1)

Príbeh, zasadený do siedmeho storočia, sleduje osudy obyvateľov Karpatskej kotliny v čase pred spojením slovanských kmeňov. Susediace hradiská Veľký stôl a Furnau, v ktorých sa paralelne odohráva dej, sa navzájom potrebujú obchodne, ale mocenské záujmy a tlak príchodu plieniacich Avarov ich počas príbehu postavia do konfliktu... Hlavná ženská hrdinka, dospievajúce dievča Draha (Polina Nosykhina) sa od svojich rovesníčok líši uvedomelosťou a cieľavedomosťou. Pri hľadaní seba samej ju sprevádza záhadný cudzinec, ktorého zachránila a dala mu meno Vlad (Juraj Loj). Ten sa pomaly začleňuje do spoločnosti hradiska Veľký stôl. Aj keď ho zo začiatku obyvatelia hradiska neznášali, vďaka svojmu hrdinstvu hlavne v prípade bojov s kočovnými kmeňmi Avarov, si na neho začínajú zvykať. Súčasne s príbehom Vlada a Drahy môžeme sledovať aj príbeh Radúza (Tomáš Maštalír). Syn starešinu hradiska Furnau je hrdý a dobre vycvičený bojovník. Nadovšetko miluje svoju krehkú manželku Ladu (Jana Kvantíková). Obaja už dlho túžia po deťoch, no nedarí sa im. Radúz vyhľadá pomoc žreca hradiska Furnau Sokola (Oleg Mosyichuk), ten mu však nevie sľúbiť potomka. Radúz sa tak obráti na  žreca hradiska Veľký stôl Čarada (Dušan Cinkota), ktorý využije šancu a rozohrá nebezpečnú hru... (TV JOJ)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (53)

Flopik 

všetky recenzie používateľa

Veril som, že z toho môže byť dobrý seriál, bohužiaľ som sa mýlil. Príliš veľa chýb, dej sa rozbehne v posledných častiach, dovtedy sme sledovali len kecanie hercov v 2 hradiskách.  To je najväčší problém, 2 hradiská v jednom Maštalír zabije každú časť človeka a v druhom je Dráha s bratom jeleňom.  Ževraj tam šli veľké peniaze, kde prosím vás ? Kulisy sú 2 osady, ktoré by som postavil za týždeň, herci oblečený otrasne a inak je tam len komparz. Keby aspoň ten scenár bol riadny, ale Radúz hľadá peknú babu s mandľovými očami... Kde slovania žrali mandle a ako sa k nim dostal pušný prach tiež neviem. Posledné časti síce priniesli viac deju, avšak strašne jednoduchého. Finálna bitka okej, tam keď prižmúrim oči tak sa celkom dala. Hudba ? Otrasná, vkuse hrá nahlas a skoro nikdy sa nehodí. Kamera ? Buď to svieti alebo je tam tma. Seriál ma svetlé chvíľky ale je ich dosť málo. Keď to však pozeráte pre pobavenie ako ja, tak sa dobre nasmejete. U mňa za 3* slabé, ak však bude druhá séria, tak verím, že sa tvorcovia poučia a spravia to lepšie. ()

Eluin 

všetky recenzie používateľa

Asi by bylo příliš snadné toto vše šmahem odsoudit do bažin neúspěchu. Seriál sám ale trpělivějšímu divákovi, který občas přivře oko a přistoupí na pravidla hry, nabídne celkem fajn zážitek. Děj jako takový odsejpá náležitě svižně, občas je nějaká linka trochu zbytečná, ale dá se to pochopit. Kombinace pokusu o cosi jako historický seriál s fantasy mě trochu zarazila, ale po zhruba 2 dílech jsem si na ni zvykl, i když chápu, že pro některé by to mohlo být stopka. Inu, užil jsem si i Sapkowského trilogii o husitech (byť ty knihy jsou samozřejmě někde úplně jinde). ()

Reklama

Flego 

všetky recenzie používateľa

Bolo by chybou zatratiť tento seriál, len preto, že je náš... aj keď, priznajme si to, nedosahuje úrovne zahraničných historických seriálov. Koprodukčný projekt pracuje s obdobím, ktoré je minimálne zmapované, a v mnohých prípadoch sa musíme zahĺbiť do jedného či dvoch reálnych zdrojov zahraničných starodávnych kronikárov, ktorí pri mapovaní vlastnej histórie natrafili aj na príchodiaci kmeň Slovienov, odkiaľsi z východu. Pre tvorcov to bola výhoda nepoznaného, tak mohli popustiť uzdu fantázie, z môjho pohľadu to urobili častejšie než by bolo únosné. Z historického pohľadu mi prekážal vizuál starých Slovienov, ktorí sú vykreslení ako "lesní ľudia", pritom to boli výsostne poľnohospodársky založení ľudia, ktorí lesy využívali len na úkryty, zbieranie plodín a lov. Azda najväčším problémom je však obrovské množstvo vaty, ktoré scenáristi použili pri tvorbe svojho príbehu, seriál sa častokrát topí v nezmyselnom opakovaní scén, ktoré nič nehovoria a príbeh nikam neposúvajú. Na druhej strane zase oceňujem minimálne množstvo "fantasy" prvkov, napriek tomu, že boli slušne natočené. Herecky je projekt v poriadku, keď majú herci čo hrať, je to na dobrej úrovni. Potešili aj neopozeraní ukrajinskí herci. Zmienil by som však Andyho Hryca, ktorý ma vo svojej kariére azda nikdy nepotešil svojou hereckou postavou tak ako teraz. Slovania sú dobrý projekt, peniaze sú vidieť na kulisách i kostýmoch, len sa malo viacej popracovať na scenári. ()

bearmeedek 

všetky recenzie používateľa

Slováci zatoužili natočit svoje "vikingy". Je správné, že sáhnuli do své historie a výsledkem jsou Slovani. Provedení není srovnatelné s podobnými výtvory západní produkce, což na slovanské půdě ani není možné. Ale mohlo to být o dost přitažlivější kdyby ... Kdyby seriál měl poloviční délku, to znamená byl údernější a ještě přidat trochu "koření". Přes tyto chybičky se dá na to dívat, je to zajímavé i z historického hlediska. Obsazení postav považuji za dobré, dvě hlavní hrdinky dovedly upoutat. 69%. ()

misterz 

všetky recenzie používateľa

V rámci slovenskej produkcie, či koprodukcie s ukrajinou, celkom fajn počin. Nič extra to síce nebolo, napríklad tie súboje boli ako päsť na oko a výprava skoro ako z Hallmarku, ale príbeh nenudil. Prišlo mi to celkom magické v spojení s tými lesnými duchmi a ako také príjemné osvieženie pamäte na slovanské božstvá. Čo sa týka historických faktov, určite tu autori vychádzali z franskej kroniky, pretože ju dej celkom slušne kopíruje. Samozrejme, v hrubých detailoch a len tam, kde sa to hodilo. Historické neperesnosti ale aj tak nemá zmyslel riešiť, pretože aj historici tu len tápu. Toto bola tvrdá doba temna, o ktorej sa v podstate nevie skoro nič. Celkom spokojnosť, lepší priemer. 65/100 ()

Galéria (42)

Zaujímavosti (13)

  • Pro seriál bylo navrhnutých a vytvořených až 70 kostýmů a přes 350 kostýmů se použilo ze skladu s maskami. Problém pro kostyméry spočíval v nedostatku zachovaných informací o tom, co lidé nosili, a tak museli spojit historické záznamy s fantazií a také se inspirovali fantasy seriály ze zahraničí. Nové kostýmy se vyráběly v Kyjevě (Ukrajina). (SONY_)
  • Stejný symbol, který se objevuje v logu seriálu, nosí Čarad (Dušan Cinkota) na čelence. (Cheeter)
  • Okrem koní dostal pred kamerami tejto novinky šancu aj jeleň. A hoci jeleňov behá v ukrajinských lesoch neúrekom, tento bol špeciálny. „Pred kamerou sme mali vycvičeného jeleňa, čo je veľká rarita,“ opísala Hrycová. Zohnať takéto zviera nebolo vôbec ľahké. „Existujú len dva takéto jelene a vlastnia ich Maďari. Nečudo, že práve tieto dva hrajú vo všetkých reklamách či filmoch, v ktorých sa má objaviť práve jeleň.“ (Pravda.sk)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bolo zmenené