Reklama

Reklama

Epizódy(12)

Obsahy(1)

Príbeh, zasadený do siedmeho storočia, sleduje osudy obyvateľov Karpatskej kotliny v čase pred spojením slovanských kmeňov. Susediace hradiská Veľký stôl a Furnau, v ktorých sa paralelne odohráva dej, sa navzájom potrebujú obchodne, ale mocenské záujmy a tlak príchodu plieniacich Avarov ich počas príbehu postavia do konfliktu... Hlavná ženská hrdinka, dospievajúce dievča Draha (Polina Nosykhina) sa od svojich rovesníčok líši uvedomelosťou a cieľavedomosťou. Pri hľadaní seba samej ju sprevádza záhadný cudzinec, ktorého zachránila a dala mu meno Vlad (Juraj Loj). Ten sa pomaly začleňuje do spoločnosti hradiska Veľký stôl. Aj keď ho zo začiatku obyvatelia hradiska neznášali, vďaka svojmu hrdinstvu hlavne v prípade bojov s kočovnými kmeňmi Avarov, si na neho začínajú zvykať. Súčasne s príbehom Vlada a Drahy môžeme sledovať aj príbeh Radúza (Tomáš Maštalír). Syn starešinu hradiska Furnau je hrdý a dobre vycvičený bojovník. Nadovšetko miluje svoju krehkú manželku Ladu (Jana Kvantíková). Obaja už dlho túžia po deťoch, no nedarí sa im. Radúz vyhľadá pomoc žreca hradiska Furnau Sokola (Oleg Mosyichuk), ten mu však nevie sľúbiť potomka. Radúz sa tak obráti na  žreca hradiska Veľký stôl Čarada (Dušan Cinkota), ktorý využije šancu a rozohrá nebezpečnú hru... (TV JOJ)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (53)

ChrisBa 

všetky recenzie používateľa

Jedným slovom amaterizmus.. Tvorcovia sa nám snažili nahovoriť, že ide o najdrahší SK seriál, ale ak toto má byť drahý seriál, tak potom je niečo zle. Takto vyzerá výprava? Bitka pri Veľkom Stôle, kde sa bijú snáď iba 5 avari s 5 slovanmi vyzerá ako z amatérskeho filmu, kde nebolo ani len peňazí na komparz. Prvky fantastiky tak nejako nezapadajú do deja a celý seriál pôsobí chaoticky ako nejaký zlepenec nesúvisiacich scén. Dialógy sú na úrovni trápnej telenovely a herecké výkony takisto nepresvedčia.. Réžia je hrozná, celý seriál je bez atmosféry a napätia.. Len sa mi potvrdilo, že Slováci nedozreli na kvalitnú kinematografiu.. a to mám Bebjaka za inovátora a priekopníka, ktorý sa aspoň snaží priniesť niečo nové.. tu mu to bohužiaľ vôbec nevychádza.. ()

hanagi 

všetky recenzie používateľa

Už dlouho jsem si přála příběh, který se odehrává v období rané historie Slovanů, takže jsem naladěna vstřícně. Líbilo se mi vše co se týkalo magie a pohanských rituálů, jednoduchá výprava a maximální využití reálných prvků, bez nějakých virtuálních nesmyslů. Škoda, že příběh samotný je hodně tuctový a charaktery postav jsou většinou nezajímavě černobílé. Z toho vyplývá, že herci nemají příliš co hrát, a ta herecká, ale i režisérská bezradnost občas bije do očí. Ano, mohlo to být mnohem lepší, ale ani tak nejsem zklamaná, a díky za ty dary. ()

Reklama

hygienik 

všetky recenzie používateľa

Slovania sú lepšou paródiou (nasmial som sa), než drámou a o historickosti tu nemožno hovoriť. Obrovské množstvo scenáristických chýb, ma prestalo trápiť po 3. dieli, keď som pochopil, že logika tu proste škrípe. No a čo? Som rád, že sa producenti pustili do tohto projektu. Museli dopredu vedieť, že budú finančne stratoví, a tak šetrili, kde sa dalo. V každej časti padla hmla, alebo bola noc, ale to nevadí. Cinkota sa vypol k životnému výkonu a Hryc hral sám seba. Trošku viac sa mohli blysnúť Loj a Maštalír. V každom dieli bol sex, mágia a "šokujúce" násilie, čím sme sa zaradili k trendu súčasných západných historických seriálov. Je dobré, že šlo o experiment koprodukcie s Ukrajinou (podľa mňa celkom úspešný), lebo mám pocit, že potenciál CZ/SK koprodukcií sa nateraz vyčerpal. Dnes (13. 5. 2021) to má na CSFD 53%, ale trebárs na IMDB 62%. Myslím, že Slovania za okolností, v akých vznikali, sú celkom dobrým, nebojím sa povedať na naše pomery nadpriemerným, seriálom. Ale nesmieme ich brať smrteľne vážne. ()

fabecc1222 

všetky recenzie používateľa (k tomuto seriálu)

V mnoha ohledech nepromyšlená věc, která skáče na pomezí fantasy a historickou romancí. Všemožná magie a kouzla jsou tady spíš na obtíž a tak nějak prostě nepasují do celistvého děje. Samotný děj pak nabízí všemožně ohranou písničku s pevně danými černobílými neměnnými a nevyvíjejícími se charaktery. Šíleně špatná sledovanost zabraňuje natočení druhé řady, takže můžeme být rádi za to, že se děj podařilo ukončit v podařeném závěrečném díle, který je také jediným, kde je vidět nějaký rozpočet, protože jinak se děj omezil na dvě hradiště a kromě hlavních postav na pár komparzistů... P.S: Je zajímavé, že u nás při nedokonalosti češtiny slovenské herce hned někdo předabuje, ale na Slovensku nechávají pravidelně mluvit příšernou slovenštinou Marka Vašuta. ()

misterz 

všetky recenzie používateľa

V rámci slovenskej produkcie, či koprodukcie s ukrajinou, celkom fajn počin. Nič extra to síce nebolo, napríklad tie súboje boli ako päsť na oko a výprava skoro ako z Hallmarku, ale príbeh nenudil. Prišlo mi to celkom magické v spojení s tými lesnými duchmi a ako také príjemné osvieženie pamäte na slovanské božstvá. Čo sa týka historických faktov, určite tu autori vychádzali z franskej kroniky, pretože ju dej celkom slušne kopíruje. Samozrejme, v hrubých detailoch a len tam, kde sa to hodilo. Historické neperesnosti ale aj tak nemá zmyslel riešiť, pretože aj historici tu len tápu. Toto bola tvrdá doba temna, o ktorej sa v podstate nevie skoro nič. Celkom spokojnosť, lepší priemer. 65/100 ()

Galéria (42)

Zaujímavosti (13)

  • Stejný symbol, který se objevuje v logu seriálu, nosí Čarad (Dušan Cinkota) na čelence. (Cheeter)
  • Natáčení probíhalo na severozápadě Ukrajiny, konkrétně v Žytomyrské oblasti nedaleko Kyjeva. Pro účely seriálu zde byly postaveny dvě historické slovanské dřevěné vesnice. (SONY_)

Reklama

Reklama