Reklama

Reklama

Stvorení pre lásku

  • Česko Stvořeni pro lásku (viac)
Trailer 1

Obsahy(1)

Film o nenaplnenej láske, premlčaných slovách a odvrátených pohľadoch. Príbeh sa začína roku 1962 v Hong Kongu, kam sa do jedného domu nasťahujú dva mladé manželské páry: Chowovci a Chanovci. Keďže pani Chowová a pán Chan trávia väčšinu času na zahraničných služobných cestách, ich polovičky sa počas osamelých večerov často náhodne stretávajú na spoločnej domovej chodbe. Prehodia zopár zdvorilostných slov, ktoré viac zatajujú, ako hovoria, letmo sa dotknú... Režisér Wong Kar-Wai týmto filmom nadviazal na svoju ťažiskovú tému (ne)komunikácie medzi mužom a ženou, ktorí sú odsúdení na večné stretávanie a míňanie sa. Film sa vyznačuje čistým vizuálnym štýlom, dokonale zladeným s hudobným soundtrackom. Získal si taký vplyv na divákov na celom svete, že ovplyvnil medzinárodné hitparády i štýl obliekania. Na MFF Cannes získal cenu za najlepší mužský herecký výkon a Grand Prix technique, Cézara za najlepší zahraničný film a mnoho iných. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Videá (2)

Trailer 1

Recenzie (242)

ScarPoul 

všetky recenzie používateľa

Stvorený pre lásku je komorný príbeh o nenaplnenej láske. Wong Kar - Wai minimalisticky nasnímal a vyrozprával príbeh dvoch ľudí, ktorých nevera ich polovičiek zblížila a pomohla im pochopiť, čo sa za slovíčkom láska skrýva. Film som videl kedysi veľmi dávno a dodnes si pamätám rozpravy v daždi a rozpačité dotyky. Tým, že som sa k filmu vrátil som si pripomenul jeho silu. Je pomalý. Neukazuje absolútne nič iné ako polodetaily postáv, v miestnostiach alebo v uzatvorených uličkách, kedy si vymieňajú, nie len slová ale aj pohľady. Tony Leung predvádza ďalší zo svojich absolútne dokonalých hereckých prejavov. V rovnakej miere mu sekunduje filmová veteránka a kráska Maggie Cheung. Iskrý to medzi nimi a okrem lásky z nich cítiť aj bolesť. Film je plný drobných detailov, ktoré na prvé pozretie divák nie je schopný postrehnúť. Snaha nezachytiť širší priestor ako je nutné, robí z filmu prehliadku emocionálnych, statických a chladných detailov, ktoré dotvárajú nie len vonkajší, ale aj vnútorný svet hrdinov. Aj keby sme filmu mohli vytknúť dynamiku, aj napriek faktu že v hojnej miere využíva strih a zatmievačky, je to film o vnímaní vnútorných aspektov filmu, emócií ukrytých za tým čo vidíme. Wong kar - Wai natočil nezabudnuteľný film, ktorý nie je pre každého. Predsa len je minimalistický. Ale tomu, kto ho precíti a uchopí - sa dostane nezabudnuteľný emocionálny zážiťok, na ktorý sa nezabúda. ()

Skrk 

všetky recenzie používateľa

Stvořeni pro lásku. Uvnitř syrové a kruté. Dojemný, mnou nepopsatelný snímek s určitou poetikou a s tak krásnou vizuální stránkou. Nevzpomenu si na žádného jiného režiséra, který tento styl vizuality zvládá natolik, že i cigaretový kouř je tak úžasný. Hudební doprovod je kapitola sama o sobě. (24. nejlepší film všech dob) ()

Reklama

Sawy 

všetky recenzie používateľa

Po formální stránce mě film uhranul a fascinoval,po emocionální docela vytrvale míjel.Líbil se mi způsob,jakým je zachycena tvorba vztahu mezi ústřední dvojicí - nahodile působící změť více či méně důležitých okamžiků je ve skutečnosti velmi pevně uchopeným vypravěčským stylem.Stejně tak velký respekt před charismatem Tonyho Leunga a přirozeností a půvaby Maggie Cheung.O to víc mě mrzí,že jsem se s filmem nedokázal naplno sžít.Možná příště... 80 % ()

Marius 

všetky recenzie používateľa

Nadčasová štúdia medziľudských vzťahov a ich zložitosti. Veľmi by som sa vyhýbal označeniu "romantický" pretože film je skôr realistický. Obaja protagonisti tu predviedli jedny z najlepších hereckých výkonov aké som vôbec videl. Tony Leung ako navonok pokojný a sebaistý ale vnútri rozorvaný a nesmelý spisovateľ - amatér hrá snáď aj vlasmi, a Maggie Cheung verím aj vzorky na papučkách a kamienky odkopnuté cestou k obchodíku s rezancami (okrem toho, je neskutočne sexi). Pokiaľ ide o vizuálnu stránku je rovnako striedma ako aj estetická. Toľkokrát spomínaná kamera tu pôsobí neskutočne funkčne a civilne - väčšina záberov je robená cez dvere, okná, zo skrine, cez ploty a podobne, takže divák má pocit väčšej blízkosti k postavám. Takisto perfektné je použitie a výber hudby. Scény, v ktorých postavy prichádzajú na to, že sú podvádzané, míňajú sa na schodoch obchodíka s rezancami a trénujú rozhovory patria do zlatého fondu kinematografie. 10/10 ()

emma53 

všetky recenzie používateľa

" V dávných dobách, když měli lidé něco, co nesměli nikomu vyzradit, víš co dělávali? Vylezli na nějakou horu, našli si strom, vyryli do něj díru a zašeptali tajemství do ní. Pak jí ucpali bahnem a jednou provždy tam to tajemství nechali." Velmi jemný, citlivý příběh dvou lidí, který na mě zavanul jak příjemný vánek, přestože byl trochu smutný. Stendhal jednou napsal, že "Mezi lidmi je možná tolik způsobů cítění jako způsobů vidění.“ A tohle byl přesně ten případ. Letmé pohledy, doteky, ladná chůze paní Chan, kanoucí slza po tváři, úsměv, stoupající cigaretový dým.........to kouzlo okamžiku, které bylo podkresleno úžasnou hudbou, bez které by tenhle film rozhodně nebyl tak atmosféricky krásný. ()

Galéria (96)

Zaujímavosti (35)

  • Natáčanie trvalo 15 mesiacov, čiastočne kvôli improvizačnej a perfekcionistickej povahe Kar-Wai Wonga. Kameraman Christopher Doyle, ktorý bol kvôli tejto zdĺhavej produkcii nútený odmietnuť niekoľko ďalších projektov, nakoniec odišiel dodržať predchádzajúci záväzok a nahradil ho Ping Bin Lee a Pun-Leung Kwan. Doyle neskôr urobil to isté vo filme 2046 (2004), čo sa ukázalo ako jeho posledná spolupráca s Wongom (od roku 2022). (Pat.Ko)
  • Pôvodný čínsky názov filmu, ktorý znamená "vek kvetov" alebo "roky plné kvetov", je čínskou metaforou pre krátky čas mladosti, krásy a lásky. Tento názov je odvodený od piesne rovnakého názvu od Zhou Xuana z filmu z roku 1946. Anglický názov filmu pochádza zo skladby "I'm in the Mood for Love." Režisér Wong plánoval pôvodne nazvať film "Tajomstvá", až kým v neskoršej fáze postprodukcie nepočul túto pieseň. (Pat.Ko)

Súvisiace novinky

100 nejlepších filmů všech dob podle kritiků

100 nejlepších filmů všech dob podle kritiků

02.12.2022

Britský měsíčník Sight and Sound po deseti letech opět požádal kritiky o aktualizovaný seznam nejlepších filmů všech dob, a díky obří anketě, v níž se zúčastnilo rekordních 1639 recenzentů, kinařů,… (viac)

Reklama

Reklama