Reklama

Reklama

2046

Trailer 2

Obsahy(1)

Příběh filmu 2046 navazuje na režisérův předchozí snímek Stvořeni pro lásku: hrdinou je tu opět spisovatel Chow Mo-wan, který se živí psaním novinových sloupků. Na začátku filmu, který je zasazen do roku 1966, se Chow stěhuje ze Singapuru do hotelu Oriental v Hongkongu, kde hodlá pokračovat v psaní o budoucnosti. Ve skutečnosti píše o minulosti: v jeho románu vyjíždí tajemný vlak do roku 2046. Všichni, kdo v něm jedou, chtějí nalézt ztracené vzpomínky. Obecně se totiž soudí, že v roce 2046 se nic nemění, ale nikdo to nemůže potvrdit, protože se odtamtud nikdy nikdo nevrátil. až na jednoho člověka, který tam byl a rozhodl se vrátit, protože se chtěl změnit. 2046 je však také číslo sousedního pokoje, jehož obyvatelka se stane Chowovou milenkou. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Videá (2)

Trailer 2

Recenzie (135)

Exkvizitor 

všetky recenzie používateľa

Je to nápaditě provedené ve všech smyslech tohoto slovního spojení, nicméně jsem se v příběhu v druhé polovině nějak ztratil. Mimochodem (ne že by to bylo důležité), taky mi často unikal smysl citátů, které se objevily několikrát během filmu a nemohl jsem si u nich nevzpomenout na prastaré japonské přísloví - slovní hříčku, která by se dala do češtiny přeložit asi jako: "Kolik třešní, tolik višní." :o) Vize budoucnosti ze spisovatelova pera (tedy spisovatele - hlavní postavy filmu) jsou poněkud srandovní, ale zbytek filmu, který je o vztazích mužů a žen (což je téma proklatě nadčasové a univerzální), byl proveden úžasně. ()

sniper18 

všetky recenzie používateľa

Je to vydarená mierne sci-fi ladená umelecká romantická dráma od Wong Kar-Waia. Má dosť dobrý príbeh o spisovateľovi, ktorý sa nasťahuje do bytu s číslom 2046, kde začne písať knihu odohrávajúcu sa v budúcnosti. Ale v skutočnosti do nej prenáša svoje skutočné zážitky, rozličné vzťahy, ktoré prežil s viacerými ženami. So spracovaním som veľmi spokojný, ale k dokonalosti tomu ešte trochu chýba. Už po prvých pár sekvenciách je jasné, že toto bude dosť netradičný zážitok, pričom cítiť veľký potenciál naprieč niekoľkými žánrami a ten sa aj podarilo z väčšej časti naplniť. To jediné, čo tu môžem čiastočne vytknúť je, že dej akoby tak smeruje odnikam nikam a po celý čas sa drží prakticky na tej istej vlne, ale tým to zároveň aj končí, pričom ani toto nie sú žiadne výrazné zápory, skôr len tie jediné menšie prekážky, ktoré bránia k celkovej dokonalosti. Inak ma to skutočne bavilo, po celý čas sa postupne mení niekoľko známostí hlavného hrdinu, pričom s každou prežíva trochu odlišný vzťah, ale všetky sú zaujímavé. Chválim aj celé to prepojenie medzi budúcnosťou a minulosťou, prípadne realitou a tým sci-fi až fantasy štýlom, na tomto film rozhodne nestojí, nemá to moc priestoru, ale je to skvelo zvládnuté a celé to tak zaujímavo ozvláštni. A navyše po celý čas sa to nesie v skvelej atmosfére s výrazným umeleckým štýlom, ktorý mám rád a tak aj tá vyše dvojhodinová dĺžka mi prešla veľmi rýchlo, chytilo ma to a až do konca nepustilo, pričom najradšej mám fázu so susedkou Ziyi Zhang. Herecké obsadenie je vynikajúce, skvelý Tony Leung Chiu Wai v hlavnej úlohe a perfektné ženské zloženie, či už spomínaná Ziyi Zhang, ale aj Gong Li, Faye Wong, Carina Lau, len Maggie Cheung mohla mať viac priestoru. Réžia a technická stránka sú prvotriedne, tradične úžasný a nápaditý vizuál, pričom niektoré sekvencie majú úžasné čaro, k tomu tá spomínaná atmosféra, Wong Kar-Wai je nesmierne talentovaný. A opäť nesklame ani hudba. Upraviť pár spomínaných prvkov v rámci scenára a neváham s plným hodnotením, ale aj tak je 2046 výnimočný film, ktorý si ešte párkrát musím pozrieť. 80% ()

Reklama

Anderton 

všetky recenzie používateľa

Tak toto som ledva vydržal dopozerať až do konca, párkrát som mal namále, cítil som sa ako maratónec, ktorý musí počas závodu chytiť niekolkokrát druhý dych. Dopredu ma hnal pocit, že na konci ma čaká niečo emocionálne odzbrojujúce, namiesto toho som do troch minút zaspal. Prvá tretina sa ešte tvári normálne (ako zo života európana), potom ale nastúpi sci-fi prvok a začína sled metafor, nad ktorými sa mi nechce rozmýšlať, pretože nechápem chlapíka, ktorý nie je schopný žiť so ženou, ktorú lúbi a píše knihu, kde sa zalúbi do androidky, ktorá ale nemože lúbiť jeho. ()

MikO_NR_1909 

všetky recenzie používateľa

Wong tak trochu rozvetvil fantáziu spisovateľa a príbeh o nedosiahnuteľnosti a nenávratnosti stratenej lásky. Miesi svetom prázdna a každodennosti, pričom dôležitá je pre efekt skôr absorbčná hĺbka a akési precitnutie, v ktorom mu dopomáha samozrejme priama zahľadenosť na svet postáv a Umebajašiho emotívne inštrumenty. Lásku nahradil popudom pôžitkov a nie vždy sme si istý, či je to jeho umelecký výplod, alebo nekompromisné sito reality. Ide ale predovšetkým o silno pocitový feeling, ktorý Stvoreným pre lásku (2000) nerobí záslužilý komparz a kvitujem tak i za veľkú rozdielnosť spracovania medzi týmito snímkami. Proste aj divák, ktorý sa na tento film pozerá samostatne ho musí brať individuálne a vedieť jeho svetom recipročne nasiaknuť, keďže práve v emočnej anamnéze je jeho ručná synergia taká silná a podmanivá. 2046 je v podstate len akýsi symbol, rok, je únikom a návratom poznaného, kde sa po prebdenej ceste časom vraciame tam, kde nás to páli. A nevieme to zvrátiť. ()

balone 

všetky recenzie používateľa

Snímek o touze, ne o lásce, nemůžete přeci milovat někoho, koho jste právě potkali, to jen vaše smysly s vámi hrají nekalou hru a vy se propadáte do apatie, mnoho endorfinů se vám rozkládá v hlavě a vy máte pocit, že na vás někdo vychrstl živou vodu, ale jak se opaříte, když zjistíte, že ten člověk naproti neprožil to sámé, nemá ty samé tužby, nejste mu povůli či vámi přímo opovrhuje. Jak se živá voda změní ve studenou sprchu a vy byste si nejraději prohnali nůž hrdlem. Asi takové pocity jsem z toho filmu měl. Nebýt tam pár suchých míst v restauraci atd. neváhal bych ani chvíli a tak jako lásce na první pohled dal bych hned hvězd pět, takhle s chladnější hlavou a klidnějším srdcem dávám hvězdy čtyři, ale pro rozkvétajícího se muže je nutné vidět tento film. ()

Galéria (81)

Zaujímavosti (12)

  • Každá z hlavních postav mluví svým jazykem: Mr. Chow kantonsky, Bai Ling mandarínskou čínštinou a Tak japonsky. Přesto si spolu všichni rozumějí. (imro)
  • Kopie filmu přišla na festival v Cannes tři hodiny před premiérou s policejní eskortou. Bylo to poprvé, co kvůli nějakému snímku museli měnit program festivalu. (imro)
  • Produkce byla přerušena během epidemie SARS v březnu 2003. (imro)

Reklama

Reklama