Reklama

Reklama

Stvorení pre lásku

  • Česko Stvořeni pro lásku (viac)
Trailer 1

Obsahy(1)

Film o nenaplnenej láske, premlčaných slovách a odvrátených pohľadoch. Príbeh sa začína roku 1962 v Hong Kongu, kam sa do jedného domu nasťahujú dva mladé manželské páry: Chowovci a Chanovci. Keďže pani Chowová a pán Chan trávia väčšinu času na zahraničných služobných cestách, ich polovičky sa počas osamelých večerov často náhodne stretávajú na spoločnej domovej chodbe. Prehodia zopár zdvorilostných slov, ktoré viac zatajujú, ako hovoria, letmo sa dotknú... Režisér Wong Kar-Wai týmto filmom nadviazal na svoju ťažiskovú tému (ne)komunikácie medzi mužom a ženou, ktorí sú odsúdení na večné stretávanie a míňanie sa. Film sa vyznačuje čistým vizuálnym štýlom, dokonale zladeným s hudobným soundtrackom. Získal si taký vplyv na divákov na celom svete, že ovplyvnil medzinárodné hitparády i štýl obliekania. Na MFF Cannes získal cenu za najlepší mužský herecký výkon a Grand Prix technique, Cézara za najlepší zahraničný film a mnoho iných. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Videá (2)

Trailer 1

Recenzie (242)

Falko 

všetky recenzie používateľa

Dlho som premyslal nad tym, ako a ci vobec ohodnotit tento film alebo napisat komentar tak, aby ma fanusikovia azijskych filmov, medzi ktore patri i verna uzivatelka Madison neukamenovali k smrti. V profile mam, ze dvere ma u mna otvorene kazdy film a to myslim vazne. Takze je to nahoda, alebo som mal smolu akurat na tento film. V IMDB v topke sa objavil v rebricku, tak som si ho dal do budicku a cuduj sa svete, hned o tyzden bezal na STV 2, takze skor nahoda :-) Verim tomu, ze ked si Madison tento film Stvoreni pre lasku pozrie, urcite pochopi, preco ma to tak nudilo, ale nic sa nemeni na tom, ze veeelmi chcem vidiet aj film A MOMENT TO REMEMBER (2004), ktory podla Madison predstavuje najsmutnejsiu, najdojemnejsiu filmovú poeziu, ktora by ma mala svojim krehkym a korejsky duchovnym sposobom vyjadrenia emocii preniest do sveta, kde ma vraj kazdy romantik pravo verit svojim snom. No tak to som zvedavy, ale naspät k tomuto filmu. Takze je to film o zakazanej laske dvoch ludi, ktori k sebe nieco citia, ale kazdy z nich ma svoju druhu polovicku niekde vo svete a nechcu zahybat. Co sa tyka hudby, vsimol som si, ze reziser asi kazdych cca. 12 minut pouzival tu istu melodiu, ktora ak sa vam bude pacit, budete stastni, ze ju tam stale mozete znovu a znovu pocut, akokeby ste si pustili CD s nejakou pesnickou stale dookola na Repeat, ale ak ju budete neznasat a este sa pri tom aj nudit, budete mat chut hodit ovladac na televizor, nastastie u mna to nebol problem, lebo ta melodia bola celkom pekna, len skoda toho filmu. Nemozem za to, ale dalo sa to aj zaujimavejsie natocit... 23.11.2010 ________ Maggie Cheung - (Su Li-zhen - Pani Čanová) +++ Tony Leung Chiu Wai - (Chow Mo-wan) +++ Ping Lam Siu - (Ah Ping) +++ Produkcia: Kar Wai Wong +++ Hudba: Michael Galasso, Shigeru Umebayashi +++ ()

Shit 

všetky recenzie používateľa

První sem viděl Wongův film 2046, kterej je v podstatě pokračováním In the mood for love a myslim, že to nebylo úplně dobře, jelikož i když to nenavazuje nějak razantně, tak vývoj postavy Tonyho Leunga tady přímo navazuje nebo lépe řečeno se z něho dá pochopit styl chování Tonyho Leunga v 2046 nebo aspoň mi to tak přišlo a tak nějak sem díky tomuhle filmu líp pochopil i celej film 2046, krom toho je tu víc věcí, který jsou v pokračování dál rozvíjený, jedná se hlavně o myšlenky. Nicméně co se týká samotnýho filmu, tak je opět hodně poeticky natočenej, kamera opět nádherná, muzika nevtíravá, ale dobová a pro atmosféru perfektní a oproti 2046 se nejedná o tolik zmatenej kousek, příběh si plyne svým pomalým tempem a i tak dokáže zaujmout ()

Reklama

Marius 

všetky recenzie používateľa

Nadčasová štúdia medziľudských vzťahov a ich zložitosti. Veľmi by som sa vyhýbal označeniu "romantický" pretože film je skôr realistický. Obaja protagonisti tu predviedli jedny z najlepších hereckých výkonov aké som vôbec videl. Tony Leung ako navonok pokojný a sebaistý ale vnútri rozorvaný a nesmelý spisovateľ - amatér hrá snáď aj vlasmi, a Maggie Cheung verím aj vzorky na papučkách a kamienky odkopnuté cestou k obchodíku s rezancami (okrem toho, je neskutočne sexi). Pokiaľ ide o vizuálnu stránku je rovnako striedma ako aj estetická. Toľkokrát spomínaná kamera tu pôsobí neskutočne funkčne a civilne - väčšina záberov je robená cez dvere, okná, zo skrine, cez ploty a podobne, takže divák má pocit väčšej blízkosti k postavám. Takisto perfektné je použitie a výber hudby. Scény, v ktorých postavy prichádzajú na to, že sú podvádzané, míňajú sa na schodoch obchodíka s rezancami a trénujú rozhovory patria do zlatého fondu kinematografie. 10/10 ()

Djkoma 

všetky recenzie používateľa

Nevím co mám hodnotit. Kar-Wai Wong je mistr stylizace, atmosféry a krásy pohledu kamery. Bohužel příběhově hraje v tomto díle druhé housle a z nudného a zdlouhavého příběhu chce dostat něco více, ale to se nedaří. Příběh opravdu je spíše pozadí, pro Kar-Waiovi kvality. Je to velká škoda, velké očekávání se vytratilo a toto místo zaujalo zklamání. Jediné co mi utkvělo v paměti... Je to neklidná chvíle. Sklonila hlavu dolů, aby mu dala šanci přiblížit se. Ale on nemohl, z nedostatku odvahy,ona se otočila a odchází... ()

ambron 

všetky recenzie používateľa

Ešte som nevidel film, ktorý by bol taký krásny, emocionálny a jemný. Aj keď je vo filme minimum slov, všetko nahrádza reč obrazov - prekrásne intímne zábery na gestá tvárí, postavenie tiel, či prostredie v tichu. Pohyby sú veľmi prsne sprevádzané hudbou, ktorá tvorí akoby ďalšiu postavu. Kar-wai Wong majstrovsky ukázal, že láska má vlastný nevyspytateľný jazyk. Divák je doslova vyzvaný do snového, poetického a hypnoticky krásneho vesmíru. Tento film je veľká lyrická báseň. ()

Galéria (96)

Zaujímavosti (35)

  • Film vybral Les Cahiers du Cinéma (Francúzsko) ako jeden z desiatich najlepších snímok roku 2000 (#05). (Pat.Ko)
  • Pred uvedením filmu do kín Wong vystrihol 32 minút z konca filmu. Tieto dodatočné scény sa odohrávajú v rokoch po pôvodnom ukončení filmu v roku 1966 a pokračujú do sedemdesiatych rokov, kde sa pán Chow (Tony Leung Chiu-wai) a pani Chan (Maggie Cheung) stretávajú niekoľkokrát. (Pat.Ko)
  • Tento film sa nachádza v oficiálnom rebríčku top 250 naratívnych hraných filmov na platforme Letterboxd. (Pat.Ko)

Súvisiace novinky

100 nejlepších filmů všech dob podle kritiků

100 nejlepších filmů všech dob podle kritiků

02.12.2022

Britský měsíčník Sight and Sound po deseti letech opět požádal kritiky o aktualizovaný seznam nejlepších filmů všech dob, a díky obří anketě, v níž se zúčastnilo rekordních 1639 recenzentů, kinařů,… (viac)

Reklama

Reklama