Reklama

Reklama

Československo, 1976, 13 h 16 min (Minutáž: 70–89 min)

Hrajú:

Vladimír Brabec, Rudolf Jelínek, František Němec, Miloš Willig, Ladislav Mrkvička, Vladimír Ráž, Josef Větrovec, Pavla Maršálková, Radoslav Brzobohatý, Jiří Vala, Blanka Bohdanová, Nina Popelíková (viac)
(ďalšie profesie)

Epizódy(10)

Zaujímavosti (77)

Tridsať prípadov majora Zemana - Krížová cesta – 1954 (1976) (epizóda) (S02E01)

  • Jiří Vala (Michálek) tvrdí, že ide opravovať do dedinky Krásné Pole varhany z roku 1793, ale v skutočnosti sa jednalo o chrám Narození Panny Marie v Doksanoch, kde boli barokové varhany z roku 1732, ktoré však boli odvezené do Národného múzea českéj hudby v Prahe a tak v záberoch môžeme vidieť iba nové varhany z roku 1929. (Raccoon.city)

Tridsať prípadov majora Zemana - Krížová cesta – 1954 (1976) (epizóda) (S02E01)

  • Toccatu na varhany nehral Jiří Vala (Michálek), ale Jiří Ropek ocenený prestížnou cenou Charlese Crosse. Bol prvým organistom, ktorý koncertoval v londýnskej sieni Royal Festival Hall. Roku 1968 zahajoval kultúrnu časť olympiády v Mexiku. V roku 1995 dostal ako prvý umelec z Východu, diplom čestného člena britskej Kráľovskej varhanickéj akademie - Royal College of Organists. (Raccoon.city)

Tridsať prípadov majora Zemana - Prekliate dedičstvo – 1960 (1976) (epizóda) (S02E07)

  • Príbeh sa sčasti voľne inšpiroval skutočnou lúpežou poštového vozu v Čakoviciach, ktorý sa odohral v roku 1968 a dodnes sa nazýva "najdokonalejšia lúpež poštového vozu v Československu." Vo filmovom spracovaní išlo o prepad poštového vozu u Nového Jičína v roku 1954 pri ktorom bol vodič a spolujazdec zastrelený a stratilo sa 380 tisíc Kčs a páchatelia lúpeže emigrovali do cudzineckej légie. Peniaze sa po šiestich rokoch dostali do obehu. Skutočný príbeh sa stal tak, že páchatelia ukradli odstavený poštovný voz plný peňazí pred Čakovickou poštou, keď si osádka vozu išla pozrieť zápas Majstrovstiev sveta v hokeji medzi Československom a Kanadou. Pri krádeži poštového vozidla nebol nikto zabitý ani zranený. Odhadovaná suma krádeže je niekoľko miliónov československých korún. Peniaze sa nikdy nenašli a páchatelia lúpeže nie sú dodnes známi. (Raccoon.city)

Tridsať prípadov majora Zemana (1974) (seriál)

Reklama

Reklama