Reklama

Reklama

Československo, (1974–1975), 9 h 49 min (Minutáž: 52–66 min)

Predloha:

Oldřich Železný (poviedka)

Kamera:

Václav Hanuš

Hrajú:

Vladimír Brabec, Rudolf Jelínek, František Němec, Miloš Willig, Ladislav Mrkvička, Vladimír Ráž, Josef Větrovec, Pavla Maršálková, Josef Beyvl, Jiří Bruder, Vlastimil Čaněk, Jaroslav Cmíral (viac)
(ďalšie profesie)

Epizódy(10)

Zaujímavosti (85)

Tridsať prípadov majora Zemana - Smrť pri jazere – 1945 (1974) (epizóda) (S01E01)

  • Táto časť bola voľne inšpirovaná skutočnou udalosťou konfidentov a kolaborantov z mesta Soběslav. Konkrétne išlo hlavne o dvoch mužov, a to konfidenta gestapa Jaroslava Nachtmanna, neskôr spolupracovníka StB, a konfidenta a kolaboranta Ladislava Vanka, neskôr spolupracovníka StB s krycím menom "Horský". (Raccoon.city)

Tridsať prípadov majora Zemana - Medirytina – 1950 (1975) (epizóda) (S01E07)

  • Príbeh bol inšpirovaný skutočným prípadom Jana Metličku. V päťdesiatych rokoch sa do obehu dostávali falošné potravinové lístky, škoda bola vyčíslená na 14 miliónov korún. Pracovník magistrátu Jan Matička používal na výrobu falzifikátov klasickú kníhtlač s pomocou medenej doštičky. Existovala sieť distribútorov do mäsiarstva a reštaurácií. Všetko sa prevalilo náhodou. V Bartolomejskej ulici naproti SNB bolo holičstvo. Tam si jeden policajt všimol, že holičovi ktosi ponúka na predaj potravinové lístky. Výpoveď tohto muža SNB doviedla až k Matičkovi a jeho dielni. Režim označil vinníkov za strojcov hospodárskej krízy. Matička a dvaja jeho komplici boli popravení. (Raccoon.city)

Tridsať prípadov majora Zemana - Strach – 1951 (1975) (epizóda) (S01E08)

  • Režisér Jiří Sequens sa podľa svojich slov len riadil námetom, ktorý dostal od ideovej komisie. Tá na príkaz komunistických pohlavárov na výrobu časti seriálu dohliadala. Ideová komisia sa pri vyberaní námetu nechala inšpirovať príbehom bratov Mašínovcov. Bratia Mašínoví boli obaja vyznamenaný prezidentom E. Benešom za chrabrosť, viedli v roku 1953 skupinu piatich ľudí pri úteku za hranice. Všetko prasklo, ale bratia Mašínoví sa na západ prestrieľali. Zostalo po nich šesť mŕtvych. Dvaja z ich skupiny boli neskôr zadržaní a popravení, bratia Mašínoví a Milan Palmer sa dostali až do USA, kde narukovali do americkej armády. (Raccoon.city)

Tridsať prípadov majora Zemana (1974) (seriál)

Reklama

Reklama