Reklama

Reklama

Star Trek

(seriál)
  • USA Star Trek (viac)
USA, (1966–1969), 65 h 51 min (Minutáž: 50–51 min)

Tvorcovia:

Gene Roddenberry

Hrajú:

William Shatner, Leonard Nimoy, DeForest Kelley, Nichelle Nichols, James Doohan, George Takei, Walter Koenig, Majel Barrett, Grace Lee Whitney, John Winston (viac)
(ďalšie profesie)

Série(3) / Epizódy(79)

Posádka hvězdné lodi Enterprise pod velením kapitána Kirka se noří hluboko do vzdálených koutů vesmíru, aby objevila nové světy a civilizace. (Netflix)

Recenzie používateľa majo25 k tomuto seriálu (82)

Série 1 (1966) (S01) 

Väčšina dielov 1. série je skvelá, otvára mnoho futurologických tém, aké ľudia mali na mysli v 60. rokoch a práve z tohoto dôvodu je veľmi zaujímavá, aj keď samozrejme naivná. Nájdu sa tu aj priemerné epizódy, našťastie, nie je veľa. ()

Kam se dosud člověk nevydal (1966) (S01E01) 

Pilot numero due ešte o chlp lepší než jednička. Akčný a s veľmi zaujímavou zápletkou o tom, čo sa stane z človeka, keď ho ovládne moc "bohov". Hlavne keď má pár nedostatkov a tiež komplexov. Výborné obsadenie zápornej postavy (známy napr. pre fanúšikov filmu 2001: Vesmírna odysea). ()

Manévr s korbomitem (1966) (S01E02) 

Záver je síce milo vtipný, ale inak fajn epizóda so zaujímavým napätím a takým tým "neznámom", ktoré v podobných seriáloch očakávam. Prvá epizóda s poručíčkou Uhuru (Nichelle Nichols). ()

Muddovy ženy (1966) (S01E03) 

V takýchto epizódach pojednávajúcich o ženách sa asi najviac odrážajú 60. roky, sexuálna revolúcia, emancipácia žien a tak podobne. Epizóda je po väčšinu času odľahčená, čo mne príliš neimponuje, aj keď občas je humor podarený. ()

Nepřítel v nás (1966) (S01E04) 

Vadou transportéra sa v podobe Kirka vytvára akási variácia na tému Jekyll a Hyde. Je úsmevné, ako je "zlá" Kirkova polovica herecky teatrálne podaná, občas doplnená o nasvietenie zospodu ako z o niekoľko desaťročí starších hororov. Po úsmevnom začiatku sa epizóda dobre rozbieha a stavia nie len na zaujímavej zápletke, ale aj na fungujúcom napätí. ()

Past na muže (1966) (S01E05) 

Nielen pasca na mužov, ale aj na ženy. Uhuru je toho dôkazom. Pokiaľ sa členovia posádky venujú záhade a vraždám, je to zaujímavé. Trochu ale takejto téme chýba väčšia dávka napätia. ()

Čas obnažení (1966) (S01E06) 

Skvelá epizóda, v ktorej sa mimozemská látka dostáva na palubu lode a dejú sa s posádkou divy. Záhada sa postupne odhaluje. Humoru je trochu viac - občas je ustrelený, ale občas podarený - šermujúci Sulu či "opitý Ír". Dochádza dokonca aj k pästnej výmene medzi Kirkom a Spockom. Napätie, čo sa týka katastrofy lode, je síce slabšie (viacmenej slovne) spracované, ale epizóda napriek tomu vydarená. ()

Tajemný Charlie (1966) (S01E07) 

Epizóda začína nevinne, ale postupne sa na hviezdnej lodi odohráva terno. Kapitán ani posádka, ktorí sú vydaní na pospas nevychovaného a hormónami nabudeného tínedžera s mentálnymi superchopnosťami, si nedokážu dať rady a prestávajú mať kontrolu nad loďou. Atmosféra stúpa. Celkom dobré obsadenie mladíka Charlieho. Akurát ten záver. ()

Rovnováha hrůzy (1966) (S01E08) 

Prvýkrát sa Enterprise stretáva s rasou mimozemšťanov, ktorá susedí s pozemskou alianciou a sú ňou obávaní Romuláni. Musím pochváliť ich kostýmy, menej už kulisy romulánskej lodi, ktoré sú príliš strohé a interiér tvorí iba jedná malá hala. Epizóda okrem pre diváka atraktívnych vojnových akcií ponúka aj psychológiu, nielen dvoch kapitánov, ale aj dvojice, ktorá sa chcela zobrať. To nahradí aj občasnú naivitu. "Ten pozemský kapitán musí byť snáď čarodejník." ()

Z čehopak se vyrábějí děvčátka? (1966) (S01E09) 

Zaujímavá epizóda o androidoch, ktorí chcú alebo skôr budú lepší ako ľudia. Je zaujímavé, že hoci ľudia v Star Treku cestujú naprieč galaxiami, androidom/ľudským strojom sú mierne šokovaní. Aj to, že bol vyrobený s pomocou vyspelejšej civilizácie, nie tej ľudskej (v ST: Nová generácia sú už androidi bežne - napr. Data). Nezabudnuteľný je aj mohutný Ted Cassidy (aka Lurch z Adamsovcov). ()

Dýka v mysli (1966) (S01E10) 

Trestanecká kolónia a zároveň psychonápravné zariadenie, ktoré skrýva tajomstvo. Začiatok s hľadaním votrelca pôsobí trochu nudnejšie, ale len čo vystúpi posádka na planétu, získava to grády. Prišlo mi úsmevne, keď popisovali votrelca: ...výška 180 cm, štyridsiatnik... hlavne že votrelec vyzeral na 60-ročného sivovlasého deda (foto na plagáte). :-) Dotyčný herec zahral rolu tak, ako keby to mala byť jeho posledná. ()

Miri (1966) (S01E11) 

Epizóda ťaží hlavne zo zaujímavého námetu a tiež napínavej zápletky nákazy na planéte, kde dospelí neexistujú a deti staršieho veku než sa zdá začínajú tiež vymierať. Nákaza je častým námetom vesmírnych opier a Star Trek ju spracoval veľmi dobre. ()

Jeho Veličenstvo vrah (1966) (S01E12) 

Krimi zápletka prepašovaná do sci-fi. Síce nie tak zaujímavá, ako väčšina ostatných epizód seriálu, ale fajn spracovaná, hlavne tie trilerové momenty, atmosféra a postupné odhaľovanie. ()

Sedm z Galilea (1967) (S01E13) 

Epizóda zameraná hlavne na Spocka a jeho neoblomnú logiku. Až mi bolo ľuto toho, ako je neustále terčom či už sťažností alebo posmeškov. A preto - nech žije logika. Záver bol pekne akčný. ()

Vojenský soud (1967) (S01E14) 

Super epizóda o súdnom procese v kozme. Síce záver vyzerá ako šitý horúcou ihlou, ale ako celok funguje. Niektoré veci pobavia, ako napr. keď počítač pre súdom predstavuje osobu Kirka a výčet jeho medailí je tak rozsiahly, že by mu závidel aj 80-ročný admirál. Nechýba tiež odsudzovanie "chladných" počítačov. Alebo hlášky: "Pán Spock, vy ste ten najchladnokrvnejší muž, akého poznám." Spock: "Ďakujem vám, doktor." ()

Zvěřinec - 1. část (1966) (S01E15) 

Vzbura vždy loajálneho Spocka je podivuhodná a z prvej epizódy sa človek veľa toho nedozvie, prečo koná ako koná. Jeffrey Hunter je zamaskovaný k nepoznaniu. Škoda však, že väčšinu epizódy tvoria ukážky z pilotného dielu, ktorý fanúšikovia seriálu veľmi dobre poznajú a tak sa iba rekapituluje a rekapituluje. ()

Zvěřinec - 2. část (1966) (S01E16) 

Iba dokončenie dvojdielu, v ktorom sa rekapituje pilotná epizóda. Bohužiaľ nemá žiadnu pridanú hodnotu. A na konci, počas vyústenia zápletky, je pilotný diel mierne upravený (resp. je zamlčná istá scéna), aby koniec vyznel inak. ()

Dovolená (1966) (S01E17) 

Doslova i obrazne oddychová epizóda, ktoré ako také príliš nemusím. Naviac je to až príliš fantazijný úlet. Vyskytne sa tu pekná nová poručíčka - ale že si vyberie práve obstarožného doktora? To mi hlava neberie. ()

Zeman z Gothosu (1967) (S01E18) 

Škoda záveru, ktorý mi neprišiel podarený, ale celkovo štandartne fajn epizódka. Inak, viac fantazijný námet než vedecko-fantastický. ()

Aréna (1967) (S01E19) 

Epizóda má síce viac drobných vád, ale aj jednu veľkú a úsmevnú, ktorou je šokantný súboj Kirka s plazoidným emzákom. Nielen jeho rýchlosť, či skôr pomalosť (mimochodom, jeho rýchlosť sa pri rôznych úkonoch mení), ale aj jeho ošatenie, za ktoré by sa nehanbil ani Fred Flinstone. Naivné zháňanie surovín pušného prachu, ktoré sú volne vytrúsené na povchu planéty, je tiež úsmevné. A bacha, warp faktor 8 je už cez hranu. Epizóda ale aj napriek zmienenému má šmrnc. ()

Súvisiace novinky

Star Trek má nového Pikea

Star Trek má nového Pikea

11.04.2018

Zatímco studio Paramount řeší, jak bude vypadat další filmový Star Trek, seriálový bratránek Star Trek: Discovery směle uhání kupředu. Na konci patnáctidílné první série (a tady možná chcete přestat… (viac)

Zemřel Leonard Nimoy

Zemřel Leonard Nimoy

27.02.2015

"Život je jako zahrada. Zažíváme dokonalé chvíle, ale uchovat je můžeme pouze ve vzpomínkách." Takhle před několika dny komentoval život herec a režisér Leonard Nimoy, v němž určitě poznáváte pana… (viac)

Star Trek po česku!

Star Trek po česku!

22.07.2007

Asi bychom jenom ztěží našli kultovnější sci-fi sérii, než je Star Trek. V úvahu připadá ještě Lucasovy Hvězdné války, ale ty nemají tak bohatou historii. Už tomu bude 41 let, kdy byl první díl Star… (viac)

Reklama

Reklama