Reklama

Reklama

Sopranovci

(seriál)
  • Česko Rodina Sopránů (viac)
Trailer
USA, (1999–2007), 78 h 30 min (Minutáž: 43–72 min)

Tvorcovia:

David Chase

Hrajú:

James Gandolfini, Lorraine Bracco, Edie Falco, Michael Imperioli, Dominic Chianese, Steven Van Zandt, Tony Sirico, Robert Iler, Jamie-Lynn Sigler (viac)
(ďalšie profesie)

Série(6) / Epizódy(86)

Obsahy(1)

Jeden z najpopulárnejších seriálov vôbec nezískal päť Zlatých glóbusov len tak pre nič za nič. Zoznámte sa s Tonym Sopranom, priemerným biznismenom v najlepších rokoch. Aj s jeho poslušnou ženou a so synom, ktorý už zďaleka tak poslušný nie je. A tiež s psychiatričkou, ktorej Tony zveruje všetky svoje tajomstvá okrem jediného: že je šéfom mafie... (HBO Max)

(viac)

Recenzie používateľa Yoss k tomuto seriálu (46)

Sopranovci (1999) 

The Sopranos sú pojem. Výborne napísané postavy, dialógy,  výnimoční herci, ktorí si sadli a dokonale previedli na plátno scenár Davida Chasea. A nejde "len" o to, že je to najlepšie napisaný i zahraný seriál o mafiánoch. Ide najmä o to, že postavy a hlášky sa stali kultovými. ()

Rodina (1999) (S01E01) 

Veľmi vydarený štart do najlepšieho mafiánskeho seriálu, aký bol kedy nakrútený. Pre naše končiny je skvelou vložkou Emil Kolar, pôvodom z Československa, ktorý sa chce s rodinou miešať do "waste management" biznisu Tonyho. A to sa teda nerobí... takže Emila už nikdy nikto nenájde. Už začiatok je plný odkazov na Godfathera alebo Godfellas aj s vtipnou vsuvkou pomýleného Christophera "Luca Brasi sleeps with the fishes". Nervácky strýko Tonyho, jeho večne sa sťažujúca matka, pubertálna dcéra,  manželka platonicky milujúca farára sú originálnymi členmi rodiny, ktorú vytvoril scenárista David Chase. A stojí to za to už od úvodného dielu. Mojou obľúbenou je aj postava vlastníka Vesuvia Artieho Bucca či majiteľa striptíz baru Silvia Danteho. Danteho hrá Steven Zandt, ktorý si neskôr po ukončení seriálu Sopranovci strihne rolu v komediálne ladenom severskom počine Lillehammer. Nezabudnem ani na psychiatričku Lorraine Bracco, ktorý si dobre pamätajú isto fanúšikovia The Godfellas. Jej vnútorný zápas, keď na jednej strane chce byť profesionál, ale vie, že radí mafiánovi, sa tiež zaujímavo rozvinie. ()

14 metrů na délku (1999) (S01E02) 

Tak, a Tonyho mama patrí do starobinca po tom,  čo prešla autom svoju kamarátku. Kamarát Christophera to zase poserie s krádežou talianskych oblekov aj s kamiónom a zhorší vzťahy medzi Tonym a strýkom. Ale najlepší je aj tak úvod  a posedenie mafiánov pri kartách,  pričom sledujú v TV spoveď nejakej mafiánskej krysy. Čierny mafiánsky humor par excellence s odkazom na Godfathera III. Silvio Dante zabil: "Just when I thought I was out, they pulled me back in." ()

Odmítání, vztek, smíření (1999) (S01E03) 

Tak sa nám to rozbehlo. Nezhody Tonyho a strýka naberú nové obrátky a odnesie si to nie len jeden soldier, ale smrti sa do očí pozerá aj Chris. A celé to paradoxne spustila matka Tonyho, ktorá v rozhovore naznačila, ako sa má Jr. Corrado Soprano vyrovnať s nekooperujúcim synovcom Tonym. A scénky so židovským synom boli skvelou sprievodnou dejovou líniou. ()

Lučiny (1999) (S01E04) 

Tak Jackie Aprile to už ďalej nedal. A musí sa rozhodnúť o novom bossovi. Keďže Tony bojuje s vlastnými démonmi a chce mať pokoj v rodine, prenechá túto úlohu strýkovi. Veď aj tak vie, že o všetkom bude rozhodovať on a jeho crew. ()

Univerzita (1999) (S01E05) 

Jeden z najsilnejších dielov. Tony stretáva na výlete s dcérou zradcu rodiny a ako sa na správneho mafiána patrí, revenge is on. V tejto časti je dokonale vidieť,  ako sa môžu prelínať rodinné starosti s tým, čo musí človek oddaný zločinu páchať. Na toto treba mať žalúdok. Príbehová línia Tonyho manželky s farárom tiež nemá chybu. Ich spoločný filmový vkus prerastie takmer až do aférky. Tu je ďalší dôkaz tohto, prečo by sa mali katolícki kňazi radšej ženiť! 😄 ()

Smíření (1999) (S01E06) 

Mám rád tento diel najmä preto, že tu chcú protagonisti nastaviť pravidlá toho, ako budú fungovať pod novým bossom Juniorom. Dejová linka s Heshom je univerzálna, starého priateľa predsa zdierať nebudeš a nemôžeš byť gready. Toto Junior nechápe, Tony áno. Čo už Tony nechápe je fakt, že začínať si so svojou psychiatričkou nie je zrovna rozumný nápad. ()

Jen se tak trochu napít (1999) (S01E07) 

Pohľad do minulosti na otca a marky Tonyho dopĺňa skladačku toho, prečo je vlastne z Tonyho niekto, kto sa nedokázal odpútať od mafiánskej minulosti rodiny. A vyzerá to tak, že syn Tonyho nepôjde inou cestou. Matka Olivia je v celom seriáli asi tou najmenej znesiteľnou postavou. ()

Boca (1999) (S01E09) 

Scénka na golfe nemala chybu a napätie medzi Juniorom a Tonym sa dá krájať. Opäť vydarený diel. ()

Hit je hit (1999) (S01E10) 

Tu sa mi najviac pozdávala dejová linka s Tonym, ktorý sa skamaráti so susedom a možno má najprv pocit, že to bude fungovať. Ale ako neskôr spomenie Melfiovej, že sa cíti ako cvičený medveď,  ktorý novým kamarátom slúži ako exotická zábavka. Situáciu dobre vyhodnotí a susedovi sa pomstí s balíčkom s neznámym obsahom, ktorý nedá Cusamanovi ani jeho žene spávať.😁 ()

Nikdo nic neví (1999) (S01E11) 

Rat in the family. Maybe. Vypointovaný diel s podozrením, že  Big Pussy sa dal na spoluprácu s FBI a zradil rodinu. Tony váha, nie je si istý a dokonca chytí Pauliho pod krk, keď si myslí, že Pussy sleeps with the fishes. Napokon sa nájde iný vinník, ale nič nie je tak, ako sa na prvý pohľad zdá. Škoda slizniaka Makaziana, ktorý si to hodí po policajnej razii v bordello... ()

Isabella (1999) (S01E12) 

Výborný,  komplexný pohľad na Tonyho a na jeho osobné problémy, ktoré sa prekrývajú s jeho "prácou." Pokus odstrániť Tonyho nevyšiel a strýko Junior sa teraz má čoho báť. ()

Sen o Jeannie Cusamanové (1999) (S01E13) 

Perfektné ukončenie prvej série. Tony sa chce pomstiť Juniorovi za pokus o jeho vraždu,  ale ten má šťastie a zatknú jeho skupinu. Dvaja členovia jeho bandy už to šťastie nemajú... Dr. Melfi sa predsalen rozhodne odísť z mesta. Netúži sa dostať na zoznam tých,  ktorí zmiznú bez stopy. A ešte dve scény,  ktoré mi utkveli v pamäti: smejúca sa Tonyho matka na posteli po jej údajnej porážke a pohľad farára,  keď mu Carmela vysvetlí, že zneužíva pocity žien v kríze v strednom veku. Ouch. ()

Přijde chlap k psychiatrovi (2000) (S02E01) 

K Tonymu sa vracia nielen Pussy, ale aj jeho "obľubená" sestra Janice. Zatiaľ čo voči jeho mafiánskemu kamošovo si Tony ponecháva zatiaľ len vnútornú nedôveru, voči sestre pociťuje len čistú nenávisť. A to sa s ňou ešte budú diať veci... ()

Neresuscitovat (2000) (S02E02) 

Fat fuck! 😆🤦 Tony má starosti s matkou a strýkom, ktorý by chcel, aby sa s Liviou udobril. Ale to teda nehrozí,  pričom o to isté sa snaží aj Tonyho sestra Janice. Tá však ide po peniazoch matky, čo jej brat rýchlo prekukne. ()

Pápá (2000) (S02E03) 

Prichádza môj obľúbený zmrd Richie Aprile. Ten naštve aj mŕtveho. Perfektne napísaná postava - po návrate z väzenia, ktorá si robí čo chce a neprejavuje Tonymu dosť rešpektu. A nakoniec tak aj dopadne. Výborný diel s Davidom Provalom, ktorý zvládol postavu hajzla excelentne. ()

Commendatori (2000) (S02E04) 

Tak Tony, Paulie a Christopher sa vyberú do Neapola a je to pecka. Ale ešte väčší kontrast by to bol, keby išli na Sicíliu. Škoda,  že nad tým David Chase neuvažoval, mohol to byť ešte jeden diel. ()

Velké holky nebrečí (2000) (S02E05) 

Jeden z najlepších dielov série. Nasratý Tony, ktorý by svoju sestru najradšej zakopal na zadnom dvore, neistý herec Chris, výborný záporácky záporák Richie Aprile či dočasný Tonyho psychiater Hash. Ale Tonyho psychatrička je len jedna, Dr. Melfi. ()

Št'astný poutník (2000) (S02E06) 

That's a lucky break. I wonder what happened. Veta Carmely na záver vystihuje celý diel. Kamarát Tonyho to preženie so stávkami na poker,  a nielenže naserie Richieho, ale aj Tonyho. To napätie,  ktoré spôsobia nezaplatené dlhu mafiánom aj medzi nimi, sa dá krájať. ()

Súvisiace novinky

Zemřel herec Burt Young

Zemřel herec Burt Young

19.10.2023

Ve věku třiaosmdesáti let odešel americký na Oscara nominovaný herec Burt Young, mnohým fanouškům známý zejména svou rolí Paulieho Pennina z populární série filmů o Rockym Balboovi. Deníku New York… (viac)

Miguel Sapochnik opouští Rod draka

Miguel Sapochnik opouští Rod draka

01.09.2022

Režisér Miguel Sapochnik, mimo jiné tvůrce nejlépe hodnocených epizod Hry o trůny, se původně do světa Západozemí vracet nechtěl. Museli ho nakonec přemlouvat scenárista Ryan Condal a autor předlohy… (viac)

Zemřel Peter Bogdanovich

Zemřel Peter Bogdanovich

06.01.2022

V prvních dnech nového roku přichází smutná zpráva pro celý svět filmu. Ve věku 82 let zemřel americký režisér, scenárista, herec, producent, filmový kritik, historik a v prvé řadě cinefil, Peter… (viac)

Sylvester Stallone míří do televize

Sylvester Stallone míří do televize

07.12.2021

Herec Sylvester Stallone, jehož Rocky v roce 1976 vyhrál Oscara, a který má za sebou role v komiksových blockbusterech Strážci Galaxie Vol. 2 a Sebevražedný oddíl a čerstvě dotočil i čtvrté… (viac)

Reklama

Reklama