Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Siedmeho apríla 1944 sa Alfrédovi Wetzlerovi podarilo čosi jedinečné – unikol spolu s mladším väzňom Vrbom z prísne stráženého tábora smrti Osvienčimu. Cieľom úteku však nebolo zachrániť si vlastný život, ale zabrániť umieraniu tisícov ľudí. Po smrteľne nebezpečnom putovaní došli na Slovensko, kde vznikla správa o genocíde. Tajnými cestami sa dostala až do rúk Winstona Churchilla a Franklina D. Roosevelta a zasiahla do vývoja 2. svetovej vojny. Príbeh plný napätia a emócií osloví diváka napínavou drámou úteku, absurditou vývoja dejín, ale aj vnútornou silou muža, ktorý sa postavil proti zvrátenosti systému. (Continental film)

(viac)

Videá (1)

Trailer 1

Recenzie (153)

Autogram 

všetky recenzie používateľa

Očakávania boli veľké, ale výsledný dojem poslabší. Nejde tu ani o príbeh, ani o správu (až na konci), ale skôr o psychológiu dozorcov, fašistov a možno trochu aj väzňov a utečencov. Aj pri krátkom trvaní sa film zdá zdĺhavý, a celkom ma rozladilo, keď sa v polovici kameraman rozhodol, že bude natáčať na výšku, asi mu dali mobil. Film je po celý čas primerane nepríjemný, ale skutočne znepokojivý je až v titulkoch, kde dostali priestor súčasní politici a iné podobné živly so svojimi vyjadreniami. –––– Tak čo? Bolo to ťažké dostať sa z Osvienčimu? ()

Muel 

všetky recenzie používateľa

| Samuel Goldwyn Films | Bolo to veľmi dobré, ale mohlo byť oveľa lepšie. Kamera jak od Deakinsa, len ja som chcel vedieť aj niečo o ústrednej dvojici. A chápem Bebjaka, že si ide show, don't tell štýl, neberiem mu to a sčasti mu to aj vychádza, len keď sa tí dvaja už dostanú von, no necítil som tú eufóriu. Možno to tak má byť, čo ja viem, ale potom pre mňa bohužiaľ film ostáva "iba" nádherne natočený film, o ktorom vlastne neviem nič. Zato cením, že Bebjak točí takéto filmy. Pri jeho ďalšom kúsku určite nebudem chýbať a verím, že raz trafí do čierneho. Lebo na to zjavne určite má, tu sa mu to ešte žiaľ nepodarilo. Ale je fakt blízko. Viac TU. | Hodnotenie: 6/10 | ()

Reklama

JančiBači 

všetky recenzie používateľa

Rudolf Vŕba a Alfréd Wetzler boli dvaja Židia, ktorým sa podarilo ujsť z Osvienčimu a doručiť tak svetu správu o tom, čo sa tam v skutočnosti deje. Že tábor nie je pracovný, ale je to tábor smrti. Obidvaja utečenci neskôr napísali aj knihy. Ja mám radšej tú od Vŕbu, pretože Wetzlerova mi štylisticky moc nesedela a pôsobila na mňa miestami dosť chaoticky. No a práve táto kniha Čo Dante nevidel, sa stala hlavnou predlohou filmu. Možno to bolo aj trochu na škodu, pretože tá Vrbova je komplexnejšia. Film má len 94 minút, osobne by som hneď na začiatok polhodinu pridal, pretože neznalým môže vo filme chýbať predstavenie postáv. Divák nevie, kto je kto, sleduje len útek. Áno, o tom ten film má byť, ale takto by bol možno pochopiteľnejší pre neznalých témy. Preto je potrebné sa možno trochu na film pripraviť a naštudovať si kto Vŕba s Wetzlerom boli. Trochu mi chýbal patriotizmus a slovenčina. Je to film hlavne o Slovákoch, takže by som sa snažil Slovensko viac vyzdvihnúť a viac predať. Je škoda, že film nenaplnil oscarové ambície, minimálne nomináciu by si zaslúžil. Keďže už bolo nakrútené o holokauste asi všetko, Peter Bebjak išiel tou umeleckejšou a komornejšou formou. Niektoré zábery sú dychberúce. Kamera Martina Žiarana je výborná. Najviac ma dostala scéna v lese, ktorá začína záberom z hora. Potom postupne zosníma veliteľa, zem a pomaly sa kamera posúva do zadu a na obraz sa dostáva celá scenéria a biely kôň. Toto je po technickej stránke najlepšia scéna z celého filmu. Určite odporúčam vidieť v kine. Jednak kvôli podpore slovenskej kultúry, kvôli tomu, že na tieto udalosti sa nesmie zabudnúť a tiež aj kvôli tomu, že je to po réžijnej stránke výborne zvládnutý film. ()

Dadel 

všetky recenzie používateľa

Na film jsem se velmi těšil, protože jsem četl knižní předlohu Vrby a Wetzlera a taky že je to jeden ze vzácných slovenských filmů, co má mezinárodní ambice. Bohužel první půlka v táboře je hrozná, v záběru je max. 30 lidí (slovenský film, no) a vy si říkáte, že ten holocaust byl pěkná nuda. Po útěku se to naštěstí zlepší, a když se dvojice setká s lidmi "tam venku" a začne jim podávat hrůzná svědectví, kterým nikdo nevěří, tak je film velice silný. Až si říkám, že celý film měl být jen o tom. A úplně nejlepší a nejmrazivější moment se odehraje během závěrečných titulků (nevypínat film hned na jejich začátku!!!) ()

ChrisBa 

všetky recenzie používateľa

Bohužiaľ.. snaha síce bola, ale je to iba veľký nepodarok. Najprv začnem obsahovou stránkou. Čudujem, že Hollywood sa zatiaľ nechopil takéhoto skvelého námetu podľa skutočnosti. Veď už len príbeh o tom, že 2 hrdinovia utiekli z Osvienčimu a cez všemožné útrapy podali správu o tom, čo sa tam deje, je niečo, z čoho by taký Spielberg dokázal vytvoriť kvalitu typu Schindlerov zoznam. Čo urobil Bebjak(a to ho mám rád)? Servíruje nám tu chabú 90 minútovú udalosť, ktorá nám nič o hrdinoch nepovie(doteraz neviem, ktorý z hercov bol Wetzler a ktorý Vrba), nič nepovie o útrapách, ktoré zažili či už v Osvienčime alebo aj po úteku.. človek si ani nemal kedy vybudovať vzťah k postavám...a teraz formálna stránka.. tá je snáď ešte horšia.. Slovenským hercom absolútne nerozumieť, čo rozprávajú.. artikulácia žiadna..To si nik nepozrel ten film predtým, než ho vydali? Najviac mi ale vadila kamera.. filmy, ktoré bude kamerovať Žiaran už asi nebudem pozerať.. už pri Slovanoch mi vadila tá jeho akože "umelecká" kamera.. aby 20 minút nepretržite sme počas cesty lesom a príchode do dediny nevideli normálny záber.. namiesto toho videli hlavu protagonistu na celú obrazovku, zatiaľ čo nevidíme okolie, kulisy ani to čo sa deje mimo neho, prípadne videli iba tie kvázy umelecké natáčania kamery do rôznych uhlov, pri ktorých absolútne nevidíte scénu alebo roztrasená kamera pri strieľaní židov vystupujúcich z nákladiakov(mimochodom poriadne ani nevidíte čo sa tam deje).. celé zle.. to nehovorím o tábore, na ktorom je príliš vidieť, že ide iba o zmenšenú repliku.. kto bol v Osvienčime, tak sa iba musí smiať na tom, aký malý je tábor vykreselený vo filme.. s prižmúrením oka 2* ()

Galéria (32)

Zaujímavosti (13)

  • Tábor verne podobný tomu v Osvienčime bol vybudovaný pre nakrúcanie v obci Láb pri meste Malacky, SR. (funesfilm)
  • Film měl mít v kinech premiéru 27. ledna 2021 na Mezinárodní den památky obětí holocaustu, ale kvůli pandemii covid-19 se premiéra přesunula až na 11. listopadu 2021. (montongery)

Súvisiace novinky

Oscary a rekordní počet cizojazyčných kandidátů

Oscary a rekordní počet cizojazyčných kandidátů

09.01.2021

Americká Akademie filmového umění a věd (AMPAS) v pátek představila svým členům užší výběr 93 snímků, z nichž budou vybíráni finální kandidáti do kategorie nejlepšího cizojazyčného filmu pro… (viac)

Režisér Čáry se vydal do Osvětimi

Režisér Čáry se vydal do Osvětimi

17.01.2019

Jeden z nejúspěšnějších slovenských režisérů Peter Bebjak (Čára, Spravedlnost) připravuje nové drama z koncentračního táboru Osvětim. Snímek Správa / The Report se pak navíc možná dočká i americké… (viac)

Reklama

Reklama