Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Siedmeho apríla 1944 sa Alfrédovi Wetzlerovi podarilo čosi jedinečné – unikol spolu s mladším väzňom Vrbom z prísne stráženého tábora smrti Osvienčimu. Cieľom úteku však nebolo zachrániť si vlastný život, ale zabrániť umieraniu tisícov ľudí. Po smrteľne nebezpečnom putovaní došli na Slovensko, kde vznikla správa o genocíde. Tajnými cestami sa dostala až do rúk Winstona Churchilla a Franklina D. Roosevelta a zasiahla do vývoja 2. svetovej vojny. Príbeh plný napätia a emócií osloví diváka napínavou drámou úteku, absurditou vývoja dejín, ale aj vnútornou silou muža, ktorý sa postavil proti zvrátenosti systému. (Continental film)

(viac)

Videá (1)

Trailer 1

Recenzie (154)

DJ Rocco iNc odpad!

všetky recenzie používateľa

Z tohto rozsiahlo promovaného filmu som veľmi sklamaný. Veľmi preceňovaný, ako aj samotný režisér, ktorý týmto počinom neurobil vôbec žiadnu dieru do sveta. Vo výsledku je toto spracovanie na úrovni videí s kradnutím triednej knihy. Neuveriteľné nudné scény, nezáživné, žiadne napätie, dej, scenár. Otravný nemecký dôstojník, ktorý takmer celý film prekričal mal viac priestoru, než samotní hrdinovia. Postavám som nevenoval ani jedinú myšlienku súcitu, nič to vo mne nevyvolalo, žiadnu emóciu. Nevidím v tom žiaden potenciál, nič veľkolepé, iba obyčajná tv produkcia typu Rodinné prípady. Tento počin sa ani zďaleka nevyrovná oscarovému Pianistovi, ktorý bol natočený pred 20mi rokmi. ()

maddy 

všetky recenzie používateľa

Oceňujem, že Slováci sa konečne naučili točiť filmy a minimálne po technickej/vizuálnej stránke sa už nemáme začo hanbiť ani v porovnaní s inou európskou produkciou. Ešte keby sa naši filmári, resp. hlavne Bebjak naučil zvládať aj aký-taký storytelling. Správa sa síce odohráva v koncentračnom tábore a pojednáva o veľmi silnom príbehu podľa skutočnej udalosti, bohužiaľ bez akéhokoľvek dopadu na diváka. Celý film je natočený nesmierne odťažite, bez štipky akejkoľvek atmosféry, čo sa k podobnému námetu absolútne nehodí, prakticky tu po celý čas nemáte záujem o jednu postavu, emočne to nefunguje vôbec, aj keď sa o to v niektorých scénach film usiluje, ani jeden moment nestrhne a nebudú žiadne pocity napätia. Vo výsledku tak aj napriek skromnej minutáži dosť ťažko usledovateľné, pretože natočiť takýto silný námet, tak slabo, chladne a bez vyvolania čoby len najmenšieho záujmu o dianie na pláte/obrazovke by malo byť na okamžité vrátenie vysokoškolského diplomu z odboru Filmová a televízna réžia. CELKOVO: 4/10 ()

Reklama

Cappuccino 

všetky recenzie používateľa

Film sa skladá z dvoch časti. V prvej sledujeme, ako nacisti strpčujú životy väzňom, a v druhej Wetzler s Vrbom utekajú, aby podali správu o koncentračnom tábore. Prvú časť sme v histórii kinematografie videli natočenú na XY rôznych spôsobov. V prípade Bebjakovej drámy som však nemal k postavám vybudovaný žiaden vzťah, a tak ma viac-menej netrápilo, ako s nimi naložia. V druhej časti dvojica hlavných hrdinov prakticky iba neustále beží lesom a veľmi mi chýbala absencia dialógov. To sa zmenilo v závere, kedy sa rozpovedajú o dianí v koncentračnom tábore. Ani v tejto časti ma však Správa nezaujala, pretože mi ich výpovede prišli neautentické a naučené. Celkovo ide z mojej strany o veľké sklamanie. Jeden bod dávam za miestami slušnú atmosféru a dobrú kameru. ()

gogo76 

všetky recenzie používateľa

Očakávanie obrovské,  skutočnosť veľmi krutá... Ak by som mal presne napísať čo si o filme myslím, bol by som príliš vulgárny. Výsledok je katastrofa. Bebjakovi som veril a je mi fakt do plaču keď vidím koľko práce a peňazí vyšlo navnivoč. Kto nečítal knihu nemá absolútne žiadnu šancu orientovať sa v deji, ak to čo sa odohráva na plátne môžeme nazvať dejom. Prejde len pár minút a už sú Vrba aj s Wetzlerom v jame. Divák absolútne netuší, ktorý je ktorý a bežný divák ani nepozná ich mená. Nemá ich odkiaľ poznať, pretože Bebjak im nedoprial žiadnu scénu, v ktorej by sa oslovili, niečo plánovali, dohadovali sa, jednoducho nič. po bezduchom úvode sme v jame, v noci prejdem cez plot, potom cez les a na Slovensku dáme 5 minútový rozhovor, to je to naj z filmu. Medzi scénami buď fňukajú alebo sa rehocú..., strašné. Som Slovák, dokonale som pochytil poľský jazyk, nemčinu i angličtinu v závere no je kurva možné, že by som nerozumel ani slovo v slovenskom jazyku??? Hovorí vám niečo skúšobná projekcia? Tí dvaja úbožiaci medzi sebou prehodili asi 6 viet a ja som im nerozumel ani slovo! Aháá, on šepkal, tak šepkaj tak, aby ťa bolo rozumieť, alebo radšej držte huby, to bolo hrozné. V dokumente z natáčania kameraman nadšene rozpráva ako sa na stojacich väzňoch odráža žltočervený odtieň, to tá ŽIARA z KOMÍNOV...No fajn a to má divák ako zistiť, keď ste tie komíny neukázali??Bebjak nadšene rozpráva o odkaze pre mladú generáciu...keď si to pozrie mladý divák, netuší kto je kto, čo prežili a v podstate ani čo dokázali, pretože ste tomu nedali žiadny priestor. Postávaniu väzňov pred barákom venujete 20 minút? Ďalších 20-30 bezvýznamnému motaniu sa medzi barákmi, 15minút "úteku" cez les a len 5 minút poriadnemu dialógu, ktorý film ukončil. Je fajn hrať sa na umenie, hrať sa s obrazom, zvukom, ale kde je príbeh?? To je svetový príbeh, svetová kniha a vy ste z tej nezabudnuteľnej knihy predali divákom 1% . Najviac mi chýbali dialógy, scény medzi väzňami , plánovanie...Všetko narýchlo, akoby ani scenár nebol no a stopáž 94 minút hovorí za všetko. Akoby nebolo o čom. Na túto tému by aj 3 hodinový film nestačil. Som nasratý, 2 hviezdy za snahu. Zabudnime na to. 40%. ()

blackrain 

všetky recenzie používateľa

Na téma 2. sv. války toho bylo napsáno a natočeno mnoho. Bála jsem se, aby nešlo o hrdinský epos alá Hollywood. Na štěstí se tak nestalo. Bohužel, je stále potřeba připomínat hrůzy tohoto válečného konfliktu. Dnešní mladá generace tomu nebude chít uvěřit a budou se na to dívat jako na něco příliš vzdáleného. Doporučuju shlédnout i záverečné titulky. Povyšují tento příběh na úplně jinou úroveň. ()

Galéria (32)

Zaujímavosti (13)

  • „Přestože bylo filmů na téma holocaustu natočeno již mnoho, nebude jich nikdy dost. Při jejich tvorbě je dnes potřeba cílit především na mladého diváka, čemuž je nutné přizpůsobit filmové vyprávění i vizuální prostředky,“ říká jeden z producentů filmu Zpráva Ondřej Zima z české společnosti Evolution Films. (SONY_)
  • Na scenári sa aktívne podieľal konzultáciami Michael Douglas. Mal aj vo filme hrať, no nakoniec z časových dôvodov sa nakrúcania nemohol zúčastniť, jeho rola pripadla Johnovi Hannah. Práve sekvencia s J. Hannah má údajne 12 minút natočených neprerušene bez strihu, pritom zaujímavo zameranú na emočnú zmenu v postoji a tvári jeho postavy. (banacik)
  • Snímek se kromě Slovenska a Česka promítal například v USA, Velké Británii, Francii, Německu nebo Japonsku. (ČSFD)

Súvisiace novinky

Oscary a rekordní počet cizojazyčných kandidátů

Oscary a rekordní počet cizojazyčných kandidátů

09.01.2021

Americká Akademie filmového umění a věd (AMPAS) v pátek představila svým členům užší výběr 93 snímků, z nichž budou vybíráni finální kandidáti do kategorie nejlepšího cizojazyčného filmu pro… (viac)

Režisér Čáry se vydal do Osvětimi

Režisér Čáry se vydal do Osvětimi

17.01.2019

Jeden z nejúspěšnějších slovenských režisérů Peter Bebjak (Čára, Spravedlnost) připravuje nové drama z koncentračního táboru Osvětim. Snímek Správa / The Report se pak navíc možná dočká i americké… (viac)

Reklama

Reklama