Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Siedmeho apríla 1944 sa Alfrédovi Wetzlerovi podarilo čosi jedinečné – unikol spolu s mladším väzňom Vrbom z prísne stráženého tábora smrti Osvienčimu. Cieľom úteku však nebolo zachrániť si vlastný život, ale zabrániť umieraniu tisícov ľudí. Po smrteľne nebezpečnom putovaní došli na Slovensko, kde vznikla správa o genocíde. Tajnými cestami sa dostala až do rúk Winstona Churchilla a Franklina D. Roosevelta a zasiahla do vývoja 2. svetovej vojny. Príbeh plný napätia a emócií osloví diváka napínavou drámou úteku, absurditou vývoja dejín, ale aj vnútornou silou muža, ktorý sa postavil proti zvrátenosti systému. (Continental film)

(viac)

Videá (1)

Trailer 1

Recenzie (154)

erased 

všetky recenzie používateľa

Překvapivě solidní holocaustový výlet, ač je trochu škoda, že Auschwitz vypadá trochu jako perfektně uklizený dětský tábor. Otazník zůstává stát hlavně nad roztěkanou kamerou, kdy se roztřesené handheld podivnosti jednu chvíli objevovaly úplně náhodně, a jindy naopak perfektně zachytávaly stav hrdiny. Single-shot závěr je ale naprostá lahůdka. ()

TheSpearCZ 

všetky recenzie používateľa

Film, který strašně moc chce být něčím víc, ať už co se týče atmosféry, kamery nebo příběhu, ale ve všech ohledech se mu to nedaří. Škoda, že se toho ujmul Peter Bebjak, který nemá kvalitu na to tenhle jednoznačně parádní námět posunout tam, kam by měl patřit. I přesto se na to ale díky krátké stopáži dá dobře koukat a nenudit se u toho, ale právě stopáž je tu zároveň i problémem, protože film nemá čas diváka upoutat ve scénách, ve kterých by měl být nejvíce na trní (což bylo nejvíce vidět především při útěku hlavních postav z tábora, kdy snad každý člověk musel očekávat daleko více). Celkově ale nemůžu říci, že jsem zklamaný. Čisté 3* ()

Reklama

Astaroth12 

všetky recenzie používateľa

O rodákovi z môjho mesta Rudolfovi Vŕbovi tu bolo niekoľko filmov, ale tento je rozhodne jeden z najnapínavejších a najlepšie spracovaných. Je tu ukážka nezmyselnosti vojny, vo filme je aj krutosť, pohŕdanie a aj urputný útek za slobodou, ktorý aj tak nemusí skončiť šťastne.  Škoda, že film bočí od niektorých ťažších scén a tak divák si len môže domyslieť, čo sa vo filme deje a tak celkom nechapem načo, keď sa tvorí takáto ťažká scéna, tak ide veľa podstatného mimo kameru. Ale to je aj jediná chyba, ktorú som v tomto filme zachytil, lebo inač je to silná a ťažšie stráviteľná dráma o útrapách tých čo utiekli a aj tých, ktorý stále boli v tom koncentračnom tábore. Slabé 4*. ()

ChrisBa 

všetky recenzie používateľa

Bohužiaľ.. snaha síce bola, ale je to iba veľký nepodarok. Najprv začnem obsahovou stránkou. Čudujem, že Hollywood sa zatiaľ nechopil takéhoto skvelého námetu podľa skutočnosti. Veď už len príbeh o tom, že 2 hrdinovia utiekli z Osvienčimu a cez všemožné útrapy podali správu o tom, čo sa tam deje, je niečo, z čoho by taký Spielberg dokázal vytvoriť kvalitu typu Schindlerov zoznam. Čo urobil Bebjak(a to ho mám rád)? Servíruje nám tu chabú 90 minútovú udalosť, ktorá nám nič o hrdinoch nepovie(doteraz neviem, ktorý z hercov bol Wetzler a ktorý Vrba), nič nepovie o útrapách, ktoré zažili či už v Osvienčime alebo aj po úteku.. človek si ani nemal kedy vybudovať vzťah k postavám...a teraz formálna stránka.. tá je snáď ešte horšia.. Slovenským hercom absolútne nerozumieť, čo rozprávajú.. artikulácia žiadna..To si nik nepozrel ten film predtým, než ho vydali? Najviac mi ale vadila kamera.. filmy, ktoré bude kamerovať Žiaran už asi nebudem pozerať.. už pri Slovanoch mi vadila tá jeho akože "umelecká" kamera.. aby 20 minút nepretržite sme počas cesty lesom a príchode do dediny nevideli normálny záber.. namiesto toho videli hlavu protagonistu na celú obrazovku, zatiaľ čo nevidíme okolie, kulisy ani to čo sa deje mimo neho, prípadne videli iba tie kvázy umelecké natáčania kamery do rôznych uhlov, pri ktorých absolútne nevidíte scénu alebo roztrasená kamera pri strieľaní židov vystupujúcich z nákladiakov(mimochodom poriadne ani nevidíte čo sa tam deje).. celé zle.. to nehovorím o tábore, na ktorom je príliš vidieť, že ide iba o zmenšenú repliku.. kto bol v Osvienčime, tak sa iba musí smiať na tom, aký malý je tábor vykreselený vo filme.. s prižmúrením oka 2* ()

xLIGHTx 

všetky recenzie používateľa

Je dobré, že sa natočila takáto vec aktuálne aj u nás. /Tiež kvôli tomu, že máme žiaľ exotov, ktorí sa hlásia k ujovi Adolfovi a sedia v našom parlamente, kde pekne zarábajú (hoci neonacisti sú vlastne rozlezení asi takmer všade)./ Film by si zaslúžil väčšiu výraznosť, údernosť, keďže ide o takto citlivú, závažnú a smutnú tému, tvorcovia asi robili, čo sa dalo, keďže asi i rozpočet bol obmedzený, je asi vôbec úspech, že režisér Bebjak to aspoň takto zvládol. Inak nerozumiem, prečo mnohé násilnejšie scény boli rozostrené alebo iba z diaľky naznačené, predsa jednou z hl. point by asi malo byť poukázať na zverstvá, zvrátenosť, neľudskosť a násilníckosť najhrubšieho zrna u nacistov. Tiež som mal problém porozumieť niektorým vetám a rozhovorom protagonistov (boli miestami veľmi tiché, nezrozumiteľné, asi opäť nižšia kvalita ozvučenia ovplyvnená rozpočtom). Ale som rád, že film vznikol a že som ho mal možnosť vidieť, ale malo sa z tejto témy vyťažiť viac. (Dodatok, za tri hviezdy, ale trochu s odretými ušami, škoda, lebo ozaj táto téma ponúkala tvorcom potenciálne fantastický priestor na vytvorenie možno pútavého, poučného diela.) ()

Galéria (32)

Zaujímavosti (13)

  • Film bol najprv premietaný v iných krajinách (USA, Španielsko, ...), až neskôr bol uvedený v kinách doma na Slovensku. (banacik)
  • Jan Nedbal pro roli Pavla drasticky zhubl. Po vzoru Christiana Balea přestal jíst a začal pít whisky. Měl nanejvýš polévku, pil kávu a kouřil. Tímto stylem zhubl za měsíc a půl 7kg – během natáčení vážil 55kg. (marokankaa)
  • Noel Czuczor v rámci prípravy na rolu Alfréda Wetzlera schudol 18 kilogramov. Docielil to prísnou diétou a cvičením. O samotnej príprave na film v rozhovore s The L.A. TIMES sa vyjadril takto: "Fyzická príprava nebola jednoduchá, ani príjemná, ale kombináciou disciplíny a odhodlanosti bola dosiahnuteľná. Omnoho ťažšie bolo nájsť pravdu v tom, čo som nikdy nezažil a uveriteľne stvárniť pohnútky človeka, ktorému, ako jednému z miliónov ďalších, vzali všetko čo mal a poznal, a ktorý sa napriek tomu rozhodol nevzdať a bojovať. To bola tá najväčšia výzva." (darkphoenix)

Súvisiace novinky

Oscary a rekordní počet cizojazyčných kandidátů

Oscary a rekordní počet cizojazyčných kandidátů

09.01.2021

Americká Akademie filmového umění a věd (AMPAS) v pátek představila svým členům užší výběr 93 snímků, z nichž budou vybíráni finální kandidáti do kategorie nejlepšího cizojazyčného filmu pro… (viac)

Režisér Čáry se vydal do Osvětimi

Režisér Čáry se vydal do Osvětimi

17.01.2019

Jeden z nejúspěšnějších slovenských režisérů Peter Bebjak (Čára, Spravedlnost) připravuje nové drama z koncentračního táboru Osvětim. Snímek Správa / The Report se pak navíc možná dočká i americké… (viac)

Reklama

Reklama