Reklama

Reklama

Expremiéri


Vladimír Mečiar (E03)

(epizóda)

VOD (1)

Obsahy(1)

JUDr. Vladimír Mečiar, Dr. h. c. je bývalý slovenský politik Po parlamentných voľbách v roku 1990, 1992 a 1994 sa stal predsedom vlády SR, dva razy - v roku 1991 a 1994 - bol z funkcie odvolaný. Počas prvého desaťročia po Nežnej revolúcii bol najpopulárnejším slovenským politikom. Často bol označovaný za populistu s autoritárskym správaním. (RTVS)

(viac)

Recenzie (6)

Cheeter 

všetky recenzie používateľa (k tomuto seriálu)

Zvláštní díl. Byť obsahově se alespoň trochu věnoval událostem z doby vlády Mečaira, tak to hlavní tam opět moc nebylo. Nejvíc mě zklamala absence toho závěrečného rozhovoru. Jakoby celý dokument byla cesta. Ona někdy cesta může být cílem, ale jestli tomu tak bylo zde, tak nebyl dobrý nápad. ()

Arkanoid 

všetky recenzie používateľa (k tomuto seriálu)

Vladimír Mečiar je dokonalý príklad krčmového štamgasta, ktorý obhajuje svoju pravdu a nie je schopný robiť kompromisy. Jeho urazené ego ešte stále nedostalo najväčšiu ranu hroziacu z kauzy únosu Michala Kováča mladšieho a nasledovných udalostí, ale ďalšie údery už neznesie a preto odmietol spolupracovať s mladým dokumentaristom. Ten bol nútený spraviť preto rozhovor s novinárkou, čo sa ním zaoberala a dnes pôsobí ako šamanka a vyznávačka alternatívnej medicíny v konšpiračnom Slobodnom vysielači, ktorá je stotožnená s únosom Michala Kováča mladšieho. Dočkáme sa od nej aj diagnostikovania.Táto novinárka sa nehanbí kritizovať mediálnu manipuláciu, čo sa dnešného obrazu Mečiara týka, no zabúda podotknúť, že sa podieľala na Mečiarovom populizme v deväťdesiatych. Starosta Ladomierskej Viesky, kde je Mečiarova rodina pochovaná, priznáva spojenectvo so Smerom, lebo inak by obec nemala podporu. Režisér do epizódy dáva svoj minimálny názorový vklad, čo by malo byť od jeho funkcie prirodzené. Pikoškou ostáva zabitie 40 oviec na záchranu sliviek. ()

Reklama

Radko 

všetky recenzie používateľa (k tomuto seriálu)

Erika Vincoureková (EV): "Všetci hovoria, že tu pasiete ovce. Kde sú ovce?" Vladimír Mečiar (VM): "Ovce už sme vyzabíjali." EV: "Bol guláš?" VM: "Ježišmária. Mal som 40 oviec a neviem čo sa im stalo, zbláznili. EV: "A čo robili?" VM: Za sobotu, nedeľu mi obhrýzli 600 kmeňov sliviek, takže mi vyschli.". EV: "Preboha!". VM: "Keď zoberiete hodnotu ovce a hodnotu slivky: obrovská strata.". Podarený polhodinový profil trojnásobného premiéra, ku ktorému sa snaží režisér dostať s pomocou novinárky, ktorá Mečiara nekriticky obdivuje (na Slobodnom vysielači s VM dodnes robí cca raz za dva týždne najmenej hodinový rozhovor - pozn. RK). Cesta za Mečiarom do jeho vily Elektra v Trenčianskych Tepliciach (kde sa za vlády Mikuláša Dzurindu polícia "vyznamenala" tým, že odstrelila hlavný vchod, aby dostala VM na výsluch) a ďalej na jeho haciendu. Cesta autom je podfarbená konfrontačným rozhovorom režiséra s Erikou Vincourekovou a trefne zostrihanými archívnymi zábermi, vrátane úvodnej ukážky rozhovoru VM s redaktorom rozhlasu, ktorého sa snaží VM slovne prevalcovať. Všetko zhustenou formou, napriek minimálnej priamej účasti expremiéra, presne opisuje, aký je a bol VM človek i premiér. Ľudový, inteligentný, no značne paranoidný vodca. Zakladateľ druhej Slovenskej republiky. Tvorca slovenskej kapitálotvornej mafiánskej vrstvy prostredníctvom ním dirigovanej privatizácie bývalých štátnych podnikov. Bystrý znalec politického systému, ktorého postupne pohltila moc a túžba byť milovaným vodcom Vladom. Nejasné ostávajú jeho napojenia na ruskú tajnú službu, a čachre so slovenskou tajnou službou. Indície, že tieto prepojenia boli a boli značné existujú. Čo v dokumente neodznelo: Mečiar je muž, ktorého do politiky uviedla politická strana Verejnosť proti násiliu. Začiatkom 90. rokov dostala "ohromný nápad" usporiadať konkurz na kreslo slovenského ministra vnútra. Konkurz, v ktorom mali hlavné slovo Fedor Gál a Peter Zajac, vyhral Mečiar. Muži konkurzu už onedlho, až dodnes nevedia VM prísť na meno. Nemajú preňho žiadneho dobrého slova. Fedor Gál v nedávno vydanej knihe (2020) o ňom doslova napísal: "Vladimír Mečiar je zlý človek.". A čo Feďo? To je ten Dobrý Sudca, hlavný aktér niekdajšieho "kvalitného" konkurzu? ()

Danqo

všetky recenzie používateľa (k tomuto seriálu)

Hodil som si tú tetu Eriku do googlu. Zakladateľka Smotánky, šamanka, pofidérne televízie, o ktorých nikto nikdy nepočul, Slobodný vysierač. A bude poučovať. A Dominik jej oponuje len slabunko, jej posolstvo vyznieva hlasnejšie ako jeho, pre nás, čo rozmýšľame, je to ilustráciou pomätenosti a naivity (ktorou sa furt oháňa), ale čo na to tí, ktorí ju nebudú vnímať kriticky? Potvrdí sa im názor, že Mečiar bol dobrý chlapák? Prezradí im to niečo, čo by mali o ňom vedieť? Nie je to artovka pre sedem ľudí, išlo to v televízore. Páčilo sa mi to, ale som smutný. ()

Galéria (10)

Zaujímavosti (1)

Reklama

Reklama