Reklama

Reklama

Expremiéri

(seriál)
  • angličtina Ex Prime-Ministers
všetky plagáty
Trailer

VOD (1)

Epizódy(7)

Obsahy(1)

Cyklus portrétov siedmich bývalých slovenských premiérov, nakrútený študentami VŠMU. Projekt nadväzuje na rovnomenný úspešný projekt Českej televízie. Základnou myšlienkou je priniesť reflexiu novodobých politických elít na Slovensku očami študentov Ateliéru dokumentárnej tvorby FTF VŠMU, ktorí nie sú pamätníkmi udalostí a dejov a môžu priniesť nezaťažený pohľad pri rekonštrukcii a hodnotení udalostí a osobností. Sedem dielov cyklu, každý v dĺžke 26 minút, sa venuje jednotlivým expremiérom SR od roku 1989. Cyklus je sériou autorských dokumentov, ktoré reflektujú nedávnu minulosť a zároveň pátrajú po súčasnom osude bývalých premiérov a ich vplyve na dnešnú spoločnosť. Výsledkom je doplnenie projektu v rámci spoločných dejín Česka a Slovenska, čím sa zároveň umožňuje umelecká a profesionálna konfrontácia mladých českých a slovenských dokumentaristov. (RTVS)

(viac)

Recenzie používateľa Arkanoid k tomuto seriálu (8)

Expremiéri (2018) 

Je dôležité si opakovať históriu, aj ju konfrontovať z nového uhla pohľadu a mladí filmári túto úlohu výborne zvládli. Dokument sa nebál hravej vizuálnej formy (Čič), ani odhalenia hodnôt politika (Fico). Najslabší príspevok bol Radičová, kde tvorcovia dali dokopy prevažne zábery minulé a zachytenie súčasnosti expremiérky bolo v menšine. ()

Milan Čič (2018) (E01) 

Rozhodne pútavý vizuál, ktorý printi pozrieť si dokument, no znižuje trochu vážnosť podávaných udalostí. Skôr ako o Čičovi, je to dokument o ponovembrových udalostiach a akú úlohu v nich zohral on. ()

Ján Čarnogurský (2018) (E02) 

Miešanie minulosti s prítomnosťou je zaujímavé a konfrontuje zmeny správania tohto politika. Tentokrát žijúci expremiér Ján Čarnogurský vyznieva komicky pri rozprestieraní transparentu „Žiadne základne NATO na území Slovenska“. Smutnejšie je už neuvedomenie si aj ruskej hrozby a anexie Ukrajiny a preto aj základňa NATO na našom území má význam. Nezdá sa mi, žeby od začiatku svojho pôsobenia v politike chcel práve publikom fanúšikov Slovenského štátu druhej svetovej vojny, tak ako to je v roku 2018. K Čarnogurskému sa vyjadruje takisto expremiér Mikuláš Dzurinda a Marián Leško, ako vždy, potichu. Prebrať mandát po populárnom Mečiarovi veru nebola žiadna sranda, ňou už je ale objavenie sa v jednom zábere kamery s bakalárom Perným. Tento imidž politika stratených hodnôt, čo sa nehanbí podporiť Kotlebu, podporuje aj komická hudba pri zobrazení udalostí prítomnosti. Diskusia s ním, zamračeným pánom, ktorý sa teraz spojí aj s diablom, aby dosiahol svoje, je v protiváhe s jeho minulým ja, a to, opozíciou Mečiarovi, kde ešte slušné hodnoty uznával. Najkomickejšie tak nevyznieva rada vojakom, aby pri konflikte otočili a pridali sa k Rusku, ale získanie rovnakej politickej základne, akú mal Mečiar v deväťdesiatych . Tematicky zaujímavý dokument, ktorý vynikne aj po techickej stránke, kde môžeme pozorovať dobrú, občas dynamickú kameru a skvelý strih. ()

Vladimír Mečiar (2018) (E03) 

Vladimír Mečiar je dokonalý príklad krčmového štamgasta, ktorý obhajuje svoju pravdu a nie je schopný robiť kompromisy. Jeho urazené ego ešte stále nedostalo najväčšiu ranu hroziacu z kauzy únosu Michala Kováča mladšieho a nasledovných udalostí, ale ďalšie údery už neznesie a preto odmietol spolupracovať s mladým dokumentaristom. Ten bol nútený spraviť preto rozhovor s novinárkou, čo sa ním zaoberala a dnes pôsobí ako šamanka a vyznávačka alternatívnej medicíny v konšpiračnom Slobodnom vysielači, ktorá je stotožnená s únosom Michala Kováča mladšieho. Dočkáme sa od nej aj diagnostikovania.Táto novinárka sa nehanbí kritizovať mediálnu manipuláciu, čo sa dnešného obrazu Mečiara týka, no zabúda podotknúť, že sa podieľala na Mečiarovom populizme v deväťdesiatych. Starosta Ladomierskej Viesky, kde je Mečiarova rodina pochovaná, priznáva spojenectvo so Smerom, lebo inak by obec nemala podporu. Režisér do epizódy dáva svoj minimálny názorový vklad, čo by malo byť od jeho funkcie prirodzené. Pikoškou ostáva zabitie 40 oviec na záchranu sliviek. ()

Jozef Moravčík (2018) (E04) 

Akademik, hoc slušný, nenabehol na vlnu populizmu a preto jeho vláda bola fakt len dočasná. Vraj jeho jeho charakteristickou črtou pokoj a presne tak pôsobí aj celá epizóda. ()

Mikuláš Dzurinda (2018) (E05) 

Človek, čo chcel zanechať brázdu a vie si zo seba spraviť zábavu. Asi najschopnejší slovenský premiér. Škoda len, že podporuje vojnu. Vidno na ňom, že dokáže kriticky myslieť, no návrh o hlasovaní o dôvere vláde toho nie je dôkazom. Kauza Gorila nie je dosť prediskutovaná ani zo strany Dzurindu, ani zo strany režisérky. ()

Iveta Radičová (2018) (E06) 

Anketa o politických vtipoch síce nie je k Ivete Radičovej nutná, ale palec hore. Väčšinu epizódy tvorí zostrih kľúčových udalostí v politickom živote bývalej expremiérky. Zábery natočené špeciálne pre túto epizódu sú v menšine aj vzhľadom na váhavosť hlavnej protagonistky v ďalšom angažovaní na politickom dianí v krajine. Komentáre sociológov však stoja za to. ()

Robert Fico (2018) (E07) 

Kariéra rozložená vo vlastnom egu, pričom topiaci sa chytá akýchkoľvek slamiek, no na hladinu sa už dostať nedokáže. Chamtivé, trasúce sa ruky pri predávaní moci. A koľko káuz sa nespomenulo! Na to, ako málo času mala Lucia Kašová na prípravu, to na kvalite vôbec nevidieť. Vtipné nadpisy kapitol podtrhávajú parodovanie tohto človeka, ktorý sám seba zvládne zhovadiť v priateľskej atmosfére a pri zdanlivo nevinných otázkach. Do karát jej hrá aj zaujímavo použitá kamera v záberoch a točenie a použitie scén, kde expremiér nemá šancu robiť divadlo, čo zvyšuje autenticitu. Najlepšia a najkonfrontačnejšia epizóda série. ()

Reklama

Reklama