Reklama

Reklama

Key Largo

  • USA Key Largo (viac)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Frank navštíví krachující hotel, který vede zmrzačelý James Temple a jeho snacha Nora, vdova po Frankově příteli z války. Vládu nad hotelem přebral Johnny Rocco a jeho gang. Zpočátku je Frank k Roccově chování k jeho milence-alkoholičcce lhostejný, avšak vražda dvou Indiánů ho dovede k přesvědčení, že Rocco musí být zastaven. Frankova jediná šance přichází, když ho Rocco donutí, aby mu pomohl doplavit se i s gangem na Kubu. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (82)

Kulmon 

všetky recenzie používateľa

Fandím spolupráci Johna Hustona a Humphreyho Bogarta, ale zde se až příliš projevuje skutečnost, že jde jen o pro film adaptovanou divadelní hru. Skoro bych řekl, že se zde Bogart mírně vytrácí vedle mafiánského Edwarda G. Robinsona. Ale přes to všechno nadprůměrný film, s nímž se hodinku a půl divák pobaví. ()

novoten 

všetky recenzie používateľa

S Bogartem před a s Hustonem za kamerou jsem čekal klasický noir plný sak, zbraní a mezi zuby proceděných hlášek. A Key Largo skutečně všechno zmíněné nabízí, ale nejlepší je ve chvílích, kdy je úplně o něčem jiném. Vypráví totiž i o rasových otázkách, společenských problémech a ve značné míře i o teskných poválečných náladách lidí, kteří vědí, že je načase, aby po špatných letech bylo konečně lépe, ale i díky prospěchářským grázlům to není tak jednoduché. Paradoxně takový žánrový mišmaš se silnými ženami křehkého zevnějšku, hodnotami odvahy i s uvědomělými činy se začne sypat až v poslední třetině, kdy je tematicky nejjednoznačnější a konečně přepíná do očekávané bogartovky. Jenže o tu jsem v tu chvíli paradoxně už nestál a nejradši bych se melancholicky topil ve všem, co jí předcházelo. ()

Reklama

Jara.Cimrman.jr 

všetky recenzie používateľa

"Proč na ten uragán nevytáhnete pistole? Odpráskněte ho!" Osamělých hrdinů v boji s mafiány jsem viděl mnoho a výjimečnost vojáčka Franka McClouda v boji s gangstery krále podsvětí Johnnyho Rocca vidím nejspíš v tom, že patří mezi průkopníky této nyní již poměrně obehrané situace. Mohu pouze odhadovat, že kdysi to asi bylo hodně napínavé, ale mne spíše rušila nesmyslná lehkovážnost padouchů. Nicméně gangsterskou férovku při pistolnickém souboji jsem si užil, nepotrestanou drzost Nory taky a Frankovi jsem rozhodně fandil, když se rozhodl deratizovat svět od gangsterů. Jen jsem doufal, že mě to vtáhne víc do děje, budu chránit něžné pohlaví a budu při uragánu statečně bojovat s otevírajícími se okenicemi. Místo toho jsem jen poklidně seděl a čekal, až to všechno udělá Frank za mě. ()

Anderton 

všetky recenzie používateľa

Key Largo je film, po ktorom ma asi nejaký čas bude v mojich nočných morách strašiť tvár Edwarda Robinsona. Skoro sa ani nechce veriť, že občas so svojim výzorom dokázal vytvoriť aj "normálnu" postavu. Pozrieť si film v kine, nikto by ma nepresvedčil, že vonku nezúri hurikán a že nie som na nejakom zabudnutom karibskom ostrovčeku. Tých dialógov bolo v interiéroch hotela možno až príliš, zmena prostredia tak nastala v ten pravý čas. Netušil som, ako z toho Frank dokáže vyviaznuť, ale scenár si s jeho zapeklitou situáciou podaril obstojne. ()

nascendi 

všetky recenzie používateľa

O Key Largu som nemal žiadne informácie a tak som film sledoval nezaťažený oceneniami a kritikami. Naopak o Bogartovi, Bacall a Robinsonovi viem toho dosť, takže som sa pohyboval medzi starými známymi. Nebudem mudrovať, či to bol alebo nebol film-noir. Pre mňa to bola filmová verzia divadelnej hry. A ako taká musí mať bezvadný scenár a herecké výkony. Myslím, že herecké výkony sa vydarili lepšie, ako scenár. Ale ani v ňom neboli závažné nedostatky, iba som mal pocit, že v niektorých pasážach bolo možné jeho drobnou úpravou dosiahnuť lepší efekt. Film je zaslúžene v tieni Pokladu na Sierra Madre, ale je možné ho pripočítať k úspešným filmom Johna Hustona. ()

Galéria (36)

Zaujímavosti (9)

  • Postava Gaye Dawn (Claire Trevor) bola vytvorená na základe skutočnej Gay Orlovovej, priateľke známeho mafiána Lucky Luciana, údajne zastrelenej nemeckou popravnou čatou. (fishki)
  • Štvrtý a posledný film, kde hrali Humphrey Bogart a Lauren Bacall pár. Piaty film bol plánovaný na neskôr, ale Bogart zomrel skôr ako sa stihol natočiť. (fishki)
  • Hlavný hrdina Frank McCloud (Humphrey Bogart) opisuje Nore (Lauren Bacall) bitku pri San Pietro v Taliansku, ktorej sa zúčastnil aj jej nebohý manžel. Režisér a spoluscenárista John Huston mal s touto bitkou osobnú skúsenosť, pre potreby americkej armády vytvoril dokumentárny film s názvom San Pietro (1945). (beso74)

Súvisiace novinky

Zemřeli Robin Williams a Lauren Bacall

Zemřeli Robin Williams a Lauren Bacall

13.08.2014

Dvě hollywoodské legendy během dvou dnů? Smutnější týden letos filmový svět ještě nezažil a snad už ani nezažije. Nejdříve jsme přišli o třiašedesátiletého komediálního génia Robina Williamse, který… (viac)

Reklama

Reklama