Reklama

Reklama

Key Largo

  • USA Key Largo (viac)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Frank navštíví krachující hotel, který vede zmrzačelý James Temple a jeho snacha Nora, vdova po Frankově příteli z války. Vládu nad hotelem přebral Johnny Rocco a jeho gang. Zpočátku je Frank k Roccově chování k jeho milence-alkoholičcce lhostejný, avšak vražda dvou Indiánů ho dovede k přesvědčení, že Rocco musí být zastaven. Frankova jediná šance přichází, když ho Rocco donutí, aby mu pomohl doplavit se i s gangem na Kubu. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (82)

ScarPoul 

všetky recenzie používateľa

U Hustona a Bogarta idem vždy na istotu. A hoci interiérové scény pôsobili miestami už ťažkopádne, zvyšok filmu mal v sebe takú tú dravosť, akú vidím len pri týchto starých filmoch. Každá postava má svoj vlastný archetyp. Či už mĺkvy hrdina alebo ukecaný gangster. Byť uväznený počas hurikánu s notorickým gangstrom určite nie je žiadna sranda. Hlavne keď si jeden nesie duševné jazvy z druhej svetovej vojny. Síce s Lauren Bacall sa na ten svet pozerá trošku lepšie, ale to svoje miesto na svete si predsa len treba vybojovať. Vo filme boli v rovnakej miery zastúpené aj tie kladné a aj tie záporné postavy. Huston s presnosťou, aká je u neho povestná, pomaličky odkrýva studnicu pohľadov, úsmevov a odvážnych činov, ktoré veľmi logicky smerujú k veľmi napätému finále. A to svetlo na konci je síce dnes už trošku na smiech, ale do toho filmu sadne ako riť na šerbeľ. ()

Slasher 

všetky recenzie používateľa

Poválečný, post-prohibiční noir vyniká skvělou zápletkou a v ostrovním prostředí hotelu Largo ve vedru jižní Floridy. Bogartův "soldier" v šachu partičky gangsterů, pár dalších prototypických postav, atmosféra nemalá zatímco venku zuří hurikán -- popere se hlavní hrdina s osudem a zachová se sobecky srabsky, anebo nářezově chlapsky? Mlhavý Santana závěr má taky hodně do sebe. Značka zamračený letní podvečerní ideál. "Out of season in this heat... Why would they decide to sit down on Key Largo?" ()

Reklama

Pohrobek 

všetky recenzie používateľa

Mrazivý, mistrně stavěný noir, jenž graduje v jedné místnosti, odříznuté od světa zuřícím hurikánem. Bogart jako hrdina z nutnosti, jenž si svým "posláním" minimálně zpočátku není zcela jist a především jeho naprosto rozkošný protihráč Edward G. Robinson ve zcela uhrančivé roli bezskrupulózního mafiána. ()

novoten 

všetky recenzie používateľa

S Bogartem před a s Hustonem za kamerou jsem čekal klasický noir plný sak, zbraní a mezi zuby proceděných hlášek. A Key Largo skutečně všechno zmíněné nabízí, ale nejlepší je ve chvílích, kdy je úplně o něčem jiném. Vypráví totiž i o rasových otázkách, společenských problémech a ve značné míře i o teskných poválečných náladách lidí, kteří vědí, že je načase, aby po špatných letech bylo konečně lépe, ale i díky prospěchářským grázlům to není tak jednoduché. Paradoxně takový žánrový mišmaš se silnými ženami křehkého zevnějšku, hodnotami odvahy i s uvědomělými činy se začne sypat až v poslední třetině, kdy je tematicky nejjednoznačnější a konečně přepíná do očekávané bogartovky. Jenže o tu jsem v tu chvíli paradoxně už nestál a nejradši bych se melancholicky topil ve všem, co jí předcházelo. ()

genetique 

všetky recenzie používateľa

Vynikajúce obsadenie a dráma plná thrillerového napätia. Divadelné prostredie, ktorého dominanciou sú skvele napísané postavy. Bogard dominuje, a aj keď jeho postava toho veľa nenahovorí, práve ona je nosným pilierom tohto filmu, ktorý má veľkú výpovednú hodnotu. Na druhej strane Edward G. Robinson ako stelesnený gangster odviedol skvelú prácu. Navyše pamätná scéna, kde je Lionel Barrymore (v skutočnosti) pripútaný na vozík a pod nátlakom emócií a hnevu sa snaží prekaziť zlé úmysly líderovi gangu Roccovi je skutočne veľmi emotívna. Veľa súvislostí, ktoré robia tento film niečím viac si dnešný divák neuvedomí, ale to nevadí. Aj tak dostane skvelý film s kvalitnou réžiou, dobrým príbehom a plným charizmatických hercov. 85%. ()

Galéria (36)

Zaujímavosti (9)

  • Hlavný hrdina Frank McCloud (Humphrey Bogart) opisuje Nore (Lauren Bacall) bitku pri San Pietro v Taliansku, ktorej sa zúčastnil aj jej nebohý manžel. Režisér a spoluscenárista John Huston mal s touto bitkou osobnú skúsenosť, pre potreby americkej armády vytvoril dokumentárny film s názvom San Pietro (1945). (beso74)
  • Gaye Dawn (Claire Trevor) spieva pieseň "Moanin' Low". Táto pieseň bola populárna na začiatku 30-tych rokov v podaní speváčky Libby Holman. (beso74)
  • Štvrtý a posledný film, kde hrali Humphrey Bogart a Lauren Bacall pár. Piaty film bol plánovaný na neskôr, ale Bogart zomrel skôr ako sa stihol natočiť. (fishki)

Súvisiace novinky

Zemřeli Robin Williams a Lauren Bacall

Zemřeli Robin Williams a Lauren Bacall

13.08.2014

Dvě hollywoodské legendy během dvou dnů? Smutnější týden letos filmový svět ještě nezažil a snad už ani nezažije. Nejdříve jsme přišli o třiašedesátiletého komediálního génia Robina Williamse, který… (viac)

Reklama

Reklama