Reklama

Reklama

American Horror Story

(seriál)
  • USA American Horror Story (viac)
Trailer 2
USA, (2011–2024), 100 h 14 min (Minutáž: 34–74 min)

Predloha:

Ryan Murphy (kniha), Brad Falchuk (kniha), Danielle Vega (kniha)

Hrajú:

Sarah Paulson, Evan Peters, Lily Rabe, Jessica Lange, Denis O'Hare, Kathy Bates, Angela Bassett, Frances Conroy, Taissa Farmiga, Emma Roberts, Adina Porter (viac)
(ďalšie profesie)

VOD (1)

Série(12) / Epizódy(132)

Obsahy(1)

Seriál American Horror Story je, jak už název napovídá, hororovým seriálem. American Horror Story však není ledajaký seriál. Má tu zvláštnost, že každá série má stejné herce, ale úplně jiný příběh. Seriál nás zavede do strašidelného domu, psychiatrické léčebny, spolku čarodějnic v New Orleans, do panoptika, do tajemného hotelu a do Ameriky pod velením Donalda Trumpa. Těšte se. Budete se bát! (Bull)

(viac)

Recenzie používateľa maddy k tomuto seriálu (4)

American Horror Story (2011) 

Season 1: Murder House = 5* (10/10) / Season 2: Asylum = 4,5* (9/10) / Season 3: Coven = 4* (8/10) / Season 4: Freak Show = 5* (10/10) / Season 5: Hotel = 2,5* (5/10) / Season 6: My Roanoke Nightmare = 3* (6/10) / Season 7: Cult = 2,5* (5/10) / Season 8: Apocalypse = 1,5* (3/10) / Season 9: 1984 = 2,5* (5/10) / Season 10: Double Feature = 3,5* (7/10) / Season 11: New York City = 2* (4/10) ()

Murder House (2011) (S01) 

Season 1: Murder House = 5* (10/10) / Season 2: Asylum = 4,5* (9/10) / Season 3: Coven = 4* (8/10) / Season 4: Freak Show = 5* (10/10) / Season 5: Hotel = 2,5* (5/10) / Season 6: My Roanoke Nightmare = 3* (6/10)< / Komentár sa vzťahuje k prvej sérii: Musím, jednoducho musím komentovať už po pilotnej epizóde, pretože American Horror Story naozaj ponúkol hneď na úvod výbornú kvalitu. Prostredie „haunted housov“ som mal vždy rád a AHS sa s týmto hororovým „sub-žánrom“ pohráva naozaj rafinovane. Áno, je neuveriteľne jednoduché vyčítať mu inšpiráciu alebo vykrádanie tisícky podobných snímkov (osobne ma pri sledovaní napadali filmy od Amityville Horror, The Others cez Carrie, Rosemarys Baby až po Sixths Sense alebo Shining), ale povedzme si pravdu, ktorý horor o strašidelnom dome bol za posledných 10 rokov originálny? Hmm, mňa osobne v tejto chvíli nenapadá ani jeden. AHS navyše všemožné prvky z týchto hororov spája do veľmi príjemne stráviteľného a pútavého sústa, navyše na poli seriálu, kde sa takýto námet objavuje prvý krát. Na to, že sa jedná o americkú televíznu (v určitých smeroch stále konzervatívnu) produkciu, tak navyše veľmi oceňujem aj otvorenú sexualitu a dávku úchylnosti (nie že by ma pohľad na latex, mužský zadok alebo sexujúcich 40tnikov nejako zvlášť priťahoval, ale prečo trocha neprekročiť zabehnuté hranice). Mysteriózna miestami úchylná atmosféra drží pozornosť po celú dobu a nechýba kde jedna lakačka. Po technickej stránke sa taktiež jedná o vysoký nadpriemer – pekná statická kamera, krásne minimalistická hudba, a celkovo by mohol snímok konkurovať väčšine haunted house filmom smerujúcich do kín. Snáď seriál časom neomrzí, neskĺzne do rutiny a zachová si rovnaký šmrnc „inakosti“, určite sledujem aj naďalej a budem rád, ak nebudem musieť z hodnotenia ubrať. / Takmer nezvyčajný jav, ale všetky epizódy držia nadpriemernú kvalitu / Season 2: Asylum = neveril som, ale je to možné, druhá séria je 100x zvrátenejšia, 100x sexuálnejšia, 100x zvrhlejšia, zatiaľ maximálna spokojnosť - spojiť psychošov, sériových vrahov, mimozemšťanov, posadnutých diablom, mutantov, šialených doktorov, úchylé mníšky a pod. do jednej série = skvelý nápad!). ()

Hotel (2015) (S05) 

American Perverse Story: Sexuálne orgie na sto spôsobov v Hoteli. Po prvý krát pri American Horror Story zmiešané pocity. Murphy sa už po piaty krát začína trochu vykrádať a pilotná epizóda Hotelu tak neprináša nič nové. Príbehu tu je úplne minimum, dosť pripomína prvú sériu (duchovia žijúci v dome/hoteli) a namiesto neho sa úvodná hodina snaží predviesť čo najviac sexuálnych a iných úchylností a brutalít. No zatiaľ čo v Asylum a Freak Show to vzhľadom na zasadenie deja medzi bláznov, resp. do cirkusu dávalo zmysel a bolo využívané v rozumnej mierne, Hotel sa v tomto prípade nekontrolovane utrhol z reťaze a okrem tých bizarností tu nie je nič iné –zaujímavé dialógy, postavy alebo príbeh. V tomto prípade to je skutočne iba o tých perverznostiach, čo by mi samo o sebe možno nevadilo, keby to tentoraz nebola iba samoúčelná hra na efekt, ktorá sa po celý čas ukája nad formou, avšak chýba jej obsah. Napríklad posteľové orgie Lady Gaga a Matta Bomera sú zbytočne dlhé a také análne znásilnenie chlapa akýmsi kovovým penisom už absolútne zbytočné pre celé dianie. Zatiaľ čo predošlé série podobné výjavy dávkovali postupne a vždy za nimi bolo nejaké príbehové pozadie (napríklad znásilnenie latexovým duchom v Murder House), Hotel ho zatiaľ nemá alebo ho minimálne za prvú hodinu nedokázal dostatočne predstaviť. Samozrejme nechcem, aby seriál vytasil karty na stôl už v pilotnej epizóde, ale minimálne aký taký základ prečo sa podobné perverznosti dejú práve v tomto hoteli poskytnúť mohol. Celá úvodná epizóda je tak iba chaotickým spletencom buď brutality, na ktorú sú už ale všetci po predošlých štyroch sériách maximálne zvyknutý, takže nemá čím šokovať alebo často zbytočných sexuálnych bizarností, navyše aj končí pomerne nepútavo a po prvý krát sa mi pri AHS stalo, že vôbec nie som zvedavý na ďalšiu epizódu a pozriem si ju iba zo zvyku. Podivnú atmosféru si to stále drží, rovnako ako aj skvelých hercov, rovnako som rád pokiaľ sa tvorcovia neboja vo svojej tvorbe zachádzať za hranice, no fakt je, že v tomto podaní po piaty krát už nemá AHS výrazne čím prekvapiť, pokiaľ tu chýba pútavý obsah a zatiaľ sa to bohužiaľ javí iba ako ďalšia variácia na už v tejto sérii niekoľko krát videné a to aj napriek tomu, že famóznu Jessicu Lange tu nahradila kontroverzná Lady Gaga. Pokiaľ sa to čoskoro nerozbehne nejakým zaujímavejším smerom, tak to pre Murpyho bude veľmi slabý rok. Najprv sklamanie zo Scream Queens a po prvý krát po štyroch rokoch aj z American Horror Story. CELKOVO: 3* (6/10) (uvidíme po celej sérii) ()

New York City (2022) (S11) 

Od jedenástej série American Horror Story s podtitulom New York City som si sľuboval mnoho. Pozrieť sa totiž do New Yorku v roku 1981 na prepuknutie epidémie AIDS v spojitosti s mierou úchylností, ktorú ponúkali predošlé AHS série, mohla byť trefa do čierneho. Nestalo sa a Ryan Murphy si tentoraz odhryzol až príliš veľké sústo. Namiesto American Horror Story totiž dostávame ďalšiu sériu American Crime Story, a aj to značne podpriemernú. Ústredná krimi zápletka totiž nie je nijako zaujímavá, za celých desať epizód si diváka nezíska jediná postava a aj napriek pomerne krátkej stopáži jednotlivých epizód (35-45min) sa to celé neskutočne vlečie. S výnimkou pár scén je preč prakticky akýkoľvek horor alebo mystery prvky. Dno podpriemernosti nakoniec dokonajú posledné dve epizódy, ktoré namiesto akéhoľkovek vyvrcholenia ponúkajú skôr dejový chaos, plácajú piate cez deviate a po skončení zanechajú v divákovi iba pachuť absolútne premrhaného času. Ach jo, kde sú tie časy Asylum ... CELKOVO: 4/10 ()

Súvisiace novinky

Zemřel herec Mark Margolis

Zemřel herec Mark Margolis

04.08.2023

Ve věku třiaosmdesáti let zemřel ve čtvrtek v nemocnici Mount Sinai v New York City po krátké nemoci americký herec Mark Margolis, mnoha divákům známý především jako zlověstný don Hector Salamanca ze… (viac)

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

29.12.2018

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD.cz tradičně sestavili trojku nej filmů a seriálů, uvedených do distribuce nebo na filmových festivalech v uplynulém roce. S pěti hlasy jednoznačně vyhrávají mezi filmy… (viac)

Netflix ulovil Ryana Murphyho

Netflix ulovil Ryana Murphyho

16.02.2018

Jméno Ryan Murphy vám možná nic neříká, určitě ale znáte Plastickou chirurgii s. r. o., Glee, American Horror Story nebo American Crime Story. Ano, tyhle seriálové hity pochází z Murphyho hlavy. A… (viac)

Reklama

Reklama