Reklama

Reklama

American Horror Story - Murder House

(séria)
Trailer 2
USA, 2011, 8 h 40 min (Minutáž: 39–52 min)

Hrajú:

Dylan McDermott, Connie Britton, Jessica Lange, Taissa Farmiga, Evan Peters, Frances Conroy, Alexandra Breckenridge, Jamie Brewer, Denis O'Hare (viac)
(ďalšie profesie)

VOD (1)

Epizódy(12)

Rozmanité hrôzostrašné príbehy nás zavedú na doteraz nepoznané, tajomné či zakázané miesta a predstavia nám svojich výnimočných hrdinov. Navštívime strašidelný dom, ústav pre duševne chorých ale aj školu pre čarodejnice a iné desivé miesta.
Nový hororový seriál od Ryana Murphyho a Brada Falchuka, tvorcov fenomenálneho seriálu Glee, získal v roku 2013 prestížnu cenu Zlatý glóbus v kategórii Najlepšia herečka vo vedľajšej úlohe televízneho seriálu (Jessica Langeová) a celkovo získal 14 cien a 53 nominácií. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Zaujímavosti (52)

  • Vo „Vražednom dome“, keď agenti obklopia Tata v jeho dome po masakre v škole, sformuje ruku do tvaru pištole a zastrelí sa. Toto je odkaz na Taxikára (1976), keď Travis Bickle (Robert De Niro), ktorý robí rovnaký pohyb ruky po streľbe v nevestinci. (Peter.N.5688)
  • Obete streľby v škole (1. séria) majú priezviská: Boggs, Greenwell, Stanley, Stapleton a Gedman. Sú to rovnako priezviská niektorých hráčov Boston Red Sox z konca 80. rokov. (Peter.N.5688)
  • Na začiatku roku 2018 podali noví majitelia domu s názvom the Rosenheim Mansion z tohto seriálu žalobu, v ktorej obvinili realitnú agentúru z toho, že im zatajila fakt, že sa tu natáčal tento seriál. Učinili tak po sústavných nepovolených vstupoch na pozemok, pokusoch o vlámanie a útokoch výtržníkov, ktorí sú fanúšikmi seriálu. (Marceloo)
  • Postava Elizabeth Short (Mena Suvari), ktorá sa objaví v deviatej a dvanástej časti prvej série, bola skutočnou osobou. Bola to začínajúca hollywoodska hviezdička, ktorú v roku 1947 našli mŕtvu v Los Angeles. Jej telo bolo rozpolené, jej ústa neznámy vrah rozrezal do zlovestného úškľabku. Zavraždená dostala prezývku Čierna Dahlia, podľa filmu Modrá Dahlia a Elizabethinej slabosti pre čiernu farbu. Z jej vraždy bol okrem iných podozrivý aj slávny režisér Orson Welles, avšak prípad ostal dodnes nevyriešený. (BlackTom)
  • Niektoré postavy zo štvrtej série seriálu sú inšpirované reálnymi ľuďmi z minulosti. Ako napríklad postava Ma Petite (Jyoti Amge) je inšpirovaná Luciou Zarate, Ethel Darling (Kathy Bates) je kópiou Annie Jones. Taktiež v minulosti existovala umelkyňa, ktorá vystupovala pod menom Koo Koo, the Bird Girl - slúžila ako predloha pre Meepa (Ben Woolf). Pepper (Naomi Grossman) a jej dvojča majú tiež svojich predchodcov, a to dvojčatá z Yucatánu - Pip a Flip. Postava Paula (Mat Fraser) je inšpirovaná umelcom nazývaným "The living skeleton" - Isaacom W. Sprague. Pre základ Postavy Jimmyho Darlinga (Evan Peters) taktiež čerpali z minulosti, existoval muž, ktorý vystupoval s rovnakou vadou na rukách, plus podobné znetvorenie mali aj jeho chodidlá. (Kreminka)
  • Seriál získal 17 nominácii na Emmy Awards. Z toho len jedna bola premenená vo výhru, ktorú si domov odniesla Jessica Lange za najlepšiu herečku vo vedľajšej úlohe. (DarkSaint)
  • Tvorcovia Murphy a Falchuk začali pracovať na American Horror Story ešte pred produkciou seriálu Glee (od r. 2009). Napriek tomu bola prvá séria American Horror Story dokončená až o viac ako dva roky neskôr ako prvá séria Glee. (IceFan)
  • Ve čtvrté sérii se objevuje postava liliputa Toulouse (Drew Rin Varick), která svým jménem odkazuje na slavného francouzského malíře a šlechtice Henri de Toulouse-Lautreca, který měl podobnou tělesnou vadu. Kvůli špatnému srůstu kostí nohou, které si zlomil v dospívání, byla jeho výška pouze 152 cm. (vanityfair)
  • Ve čtvrté sérii hraje také Jyoti Amge, indická herečka, která je k roku 2014 podle "Guinnessovy knihy rekordů" nejmenší ženou na světě. (DexMASTER094)
  • Postava Pepper, kterou hraje Naomi Grossman, je první postavou v seriálu, která se objevila ve dvou sériích. Přesněji ve druhé (Asylum) a čtvrté (Freak Show) sérii seriálu. (virus10)

Súvisiace novinky

Je rozhodnuto, Kick-Ass se přidá k Avengers

Je rozhodnuto, Kick-Ass se přidá k Avengers

05.10.2013

Samozřejmě, ne doslova, i když by to byl asi zábavný crossover. Poté, co si Kick-Ass 2 v kinech nevydělalo ani na produkční náklady, je tahle série asi nadobro ukončená. Aaron Taylor-Johnson ale… (viac)

X-Men versus Avengers: Ta postava je naše!

X-Men versus Avengers: Ta postava je naše!

26.05.2013

Většina z vás zřejmě o nějakém Quicksilverovi nikdy neslyšela. Komiksoví fanoušci jsou ale doma. Quicksilver alias Pietro Maximoff je Magnetův syn a Magneta určitě znáte. Jak už jméno naznačuje, je… (viac)

Karlík a továrna na mrtvoly

Karlík a továrna na mrtvoly

17.09.2012

Rozhodnutí čím dál úspěšnější kabelové stanice A&E (letos masivně zabodovala westernovou detektivkou Longmire) natočit seriálový prequel k slavnému Hitchcockovu Psychu zpočátku neznělo jako… (viac)

Seriálové popravy a znovuzrození

Seriálové popravy a znovuzrození

23.12.2011

Skončila nám podzimní televizní sezóna a kabelovky vyhodnocují čísla sledovanosti. Které seriály dostanou povolení pokračovat a které budou nemilosrdně zaříznuty? Nejdříve k těm úspěšným: Dexter bude… (viac)

Reklama

Reklama