Reklama

Reklama

Sloboda pod nákladom

  • Česko Svoboda pod nákladem
Trailer

Obsahy(1)

S krošňou na chrbte sa brodia v snehu, odolávajú búrke i víchrici. Zásobujú vysokohorské chaty za každého počasia. Odhaľme poznanie najstaršej generácie tatranských nosičov. Možno sa dozvieme niečo viac aj o vlastnom náklade a možno pochopíme, prečo v Tatrách ostali nosiči poslednými mohykánmi na európskom kontinente. (K2studio)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (83)

nunka 

všetky recenzie používateľa

Tradično-netradičné tatranské remeslo, ktoré očisťuje dušu a šlachtí človeka. Nie je závislé od veku, potrebná je vôľa a vnútorná sila. Príbehy z nosenia ťažkých nákladov vo vysokohorskom tatranskom prostredí pôsobia ako balzam na dušu v jedinečnom Barabášovom spracovaní. Súzvuk hudby, obrazov, slov a ľudí s rešpektom k prírode. Nádherná kamera, vycibrené "pohyblivé obrázky", názov filmu pekne vystihuje jeho podstatu a zmysel. Film odkazuje modernému svetu a upriamuje pozornosť na celkom nemodernú profesiu. I napriek svojej staromódnosti má terapeutické a antistresové účinky. Pri Barabášovi nepíšem prvý krát slovo REŠPEKT k jeho námetom, myšlienkam a kinematografickému odkazu. ()

2-Xtreme 

všetky recenzie používateľa

Dokument, ktorý nie je o vysokohorských nosičoch, ale o ľuďoch, ktorý sa nimi rozhodli byt. Ona ta príroda a Tatry všeobecne sú nádherne a milujem ich a aj preto som sa na Slobodu pod nákladom tešil. Žiaľ, realita je iná. Nedostal som nič o vysokohorských nosičoch, ale osudy a myšlienky par ľudí, ktorí tuto prácu robia. Žiadne ''zákulisne infošky", dych vyrážajúce zaujímavosti ..nič. Barabáš ma opäť sklamal a ukázal, že Suri nebola náhoda. On proste nemá vlastný rukopis a do svojich dokumentov nevie vložiť svoj podpis. Z textovej premisy na dokument som cítil viac než z dokumentu samotného. Chýba tomu forma a srdce. ()

Reklama

sator 

všetky recenzie používateľa

Netušil jsem jak riskantní to je co krok to riziko...Hodně porovnaní chlapi... Koľko zarobí nosič? Je to lukratívne zamestnanie? Viktor Beránek z Chaty pod Rysmi sumarizuje: „Nosič urobí za deň jednu vynášku, ale musí aj regenerovať. Za mesiac tak vyjde zhruba dvadsaťkrát, za čo pri náklade šesťdesiat kíl nezarobí ani päťsto eur. Lepšie sú platené práce na chate. Kto k nám príde kvôli peniazom, je veľmi rýchlo odsúdený na zánik." ()

Santino7 

všetky recenzie používateľa

Netradične ladený dokument o tradičnom povolaní v našich končinách. Áno, Tatry sú krásne, povolanie nosičov (hoci už pomaličky "vymiera" pod nátlakom doby) musí byť krásne a oslobodzujúce, Barabáš je taktiež majstrom svojho remesla, avšak oproti zvyšným jeho (najmä tatranským) dokumentom mi chýbalo možno viac záberov na tamojšie fascinujúce horské prostredie, a možno ísť v rozhovoroch s nosičmi viac do hĺbky, dopracovať sa k niečomu zásadnejšiemu, neviem. Každopádne dokument to je nepochybne príjemný, zaujímavý, taká zmena. 80% ()

alchac 

všetky recenzie používateľa

Stačilo mi jen ty ajrondědky sledovat a astmatické plíce mi kolabovaly, atrofované svalstvo se snažilo odtrhnout od kancelářskou krysařinou pokřivené páteře a zbaběle zdrhnout pod stůl společně s kolenními chrupavkami a šelest mi na myokard vyzváněl hlasité SOS. Jeden musí těm starcům fakt závidět. A to nejen jejich superkvalitní kardiovaskulární systém. ()

Galéria (13)

Zaujímavosti (29)

  • Majiteľmi štyroch vysokohorských chát vo Vysokých Tatrách sú Klub slovenských turistov a Slovenský horolezecký spolok JAMES. V roku 2013 bol ročný prenájom Chaty pod Rysmi sedemtisíc eur za sezónu. Na Téryho chate 27-tisíc eur, na Zbojníčke trinásť. Dnes už sú ceny vyššie. (Zdroj: K2studio)
  • Hlavnými postavami filmu sú Viktor Beránek (1951), Laco Kulanga (1949), Peter Petras (1946) a Laco Chudík (1940) – generácia horských nosičov, ktorá prišla s krásnymi ideálmi do Tatier v šesťdesiatych rokoch v stredoškolskom veku, ale i mnoho mladších nosičov. Film sa nakrúcal dva roky. (Zdroj: K2studio)
  • Profesionálni nosiči sú na európskom kontinente už iba v Tatrách. V Himalájach je stanovený limit pre nosičov 25kg. V Tatrách žiadne váhové obmedzenia nie sú. Každoročne na začiatku sezóny sa usporiadajú preteky na Zamkovského chatu nazvané „Nosičská stovka", ktorej sa zúčastní okolo 30 najlepších nosičov. (Zdroj: K2studio)

Súvisiace novinky

19. Kino na hranici = kino pro mě

19. Kino na hranici = kino pro mě

22.04.2017

Jarní filmový maratón nad hraniční řekou Olší se blíží. Devatenáctá těšínská mezinárodní filmová přehlídka Kino na hranici, která se každoročně koná na přelomu dubna a května v Českém Těšíně a… (viac)

Reklama

Reklama