Reklama

Reklama

Sloboda pod nákladom

  • Česko Svoboda pod nákladem
Trailer

Obsahy(1)

S krošňou na chrbte sa brodia v snehu, odolávajú búrke i víchrici. Zásobujú vysokohorské chaty za každého počasia. Odhaľme poznanie najstaršej generácie tatranských nosičov. Možno sa dozvieme niečo viac aj o vlastnom náklade a možno pochopíme, prečo v Tatrách ostali nosiči poslednými mohykánmi na európskom kontinente. (K2studio)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (83)

majo25 

všetky recenzie používateľa

Barabáš a jeho lásku k Vysokým Tatrám je cítiť z každého jedného filmového políčka, teda pixelu. Uchvátia (ne)celebritní protagonisti, ktorým skláňať klobúk je zbytočné, pretože oni majú životné hodnoty nastavené ináč, a tiež parádne zábery na majestátne hory. Viacvrstevnatá línia dokumentu, ktorý má vzdať úctu x-desiatročným slovenským "šerpom", má za následok, že dokument bude behať hlavou ešte nejaký ten čas po pozretí. ()

2-Xtreme 

všetky recenzie používateľa

Dokument, ktorý nie je o vysokohorských nosičoch, ale o ľuďoch, ktorý sa nimi rozhodli byt. Ona ta príroda a Tatry všeobecne sú nádherne a milujem ich a aj preto som sa na Slobodu pod nákladom tešil. Žiaľ, realita je iná. Nedostal som nič o vysokohorských nosičoch, ale osudy a myšlienky par ľudí, ktorí tuto prácu robia. Žiadne ''zákulisne infošky", dych vyrážajúce zaujímavosti ..nič. Barabáš ma opäť sklamal a ukázal, že Suri nebola náhoda. On proste nemá vlastný rukopis a do svojich dokumentov nevie vložiť svoj podpis. Z textovej premisy na dokument som cítil viac než z dokumentu samotného. Chýba tomu forma a srdce. ()

Reklama

Maynard. 

všetky recenzie používateľa

Tak každopádně klobouk dolů před 67 letejma borcema, který si v klidu celej život nosí 100-150kg na zádech do auty nepřístupných chat. Jako, dokážu si představit tam donýst sám sebe s pár pifkama, ale celej sud? To fakt nee... :o). Krásně zachycená krása Vysokých Tater, což sou skutečný velehory (vím o čem mluvím) :o). Hlavně teda ty záběry z výšky berou dech. A do toho všeho panáčci, který si doslova vychutnávaj tuhle řeholi, ze který by většina lidí na místě zdechla... ()

Linki 

všetky recenzie používateľa

K tejto téme by sa dalo nakrútiť aj viac. Ísť viac do hĺbky. No berme to tak, že pointom boli pekné obrázky a zachytenie už odchádzajúcej generácie nosičov. No mne tam aj tak chýbal ešte apel, kontrasty, mladí či spomenutie Štefáničky alebo Andrejcovej. Za témou sa skrýva oveľa viac... toto je trošku pozlátkové. ()

alchac 

všetky recenzie používateľa

Stačilo mi jen ty ajrondědky sledovat a astmatické plíce mi kolabovaly, atrofované svalstvo se snažilo odtrhnout od kancelářskou krysařinou pokřivené páteře a zbaběle zdrhnout pod stůl společně s kolenními chrupavkami a šelest mi na myokard vyzváněl hlasité SOS. Jeden musí těm starcům fakt závidět. A to nejen jejich superkvalitní kardiovaskulární systém. ()

Galéria (13)

Zaujímavosti (29)

  • Juraj Petranský pracoval jako nosič, živil se zásobováním vysokohorských chat. Tento tvrdý horský chleba sa mu stal osudným, při vynášce v březnu 2000 ho v Malé Studené dolině smetla lavina. Nebylo mu ani 27 let. Na jeho památku vznikl Memoriál Juraja Petranského. (sator)
  • Profesionálni nosiči sú na európskom kontinente už iba v Tatrách. V Himalájach je stanovený limit pre nosičov 25kg. V Tatrách žiadne váhové obmedzenia nie sú. Každoročne na začiatku sezóny sa usporiadajú preteky na Zamkovského chatu nazvané „Nosičská stovka", ktorej sa zúčastní okolo 30 najlepších nosičov. (Zdroj: K2studio)
  • Na chaty sa už vynieslo všeličo: vaňa, hojdacie kreslo, klavír, turbína, čistička, lyžiarsky vlek, kajak, bicykel, ale i dievčatá. Nosič z Chaty pod Rysmi Jaro Švorc dopĺňa: "Raz sme na chatu vyniesli autobusovú zastávku. Turisti sa normálne postavili a čakali, takí boli zblbnutí. Aj sme napísali a vyvesili odchody autobusov z chaty." (Zdroj: K2studio)

Súvisiace novinky

19. Kino na hranici = kino pro mě

19. Kino na hranici = kino pro mě

22.04.2017

Jarní filmový maratón nad hraniční řekou Olší se blíží. Devatenáctá těšínská mezinárodní filmová přehlídka Kino na hranici, která se každoročně koná na přelomu dubna a května v Českém Těšíně a… (viac)

Reklama

Reklama