Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jason Bourne už poskladal skoro všetky črepiny svojej rozbitej životnej mozaiky. Potrestal väčšinu tvorcov zvláštneho programu, ktorý z neho stvorili stroj na zabíjanie. Chce hodiť minulosť za hlavu a žiť ďalej v jednoduchej prítomnosti, ktorou sú ilegálne boxerské zápasy. Z tohto komfortu ho vytrhne bývalá kolegyňa, skúsená agentka Nicky (Julia Stiles), ktorá mu pripomenie, že odpovede na tie najdôležitejšie otázky ešte nedostal. Keď sa Jason vzápätí takmer stane obeťou nájomného vraha, znovu sa pustí do boja s Agentúrou, ktorú teraz reprezentuje tvrdý riaditeľ Robert Dewey (Tommy Lee Jones) a nebezpečne bystrá analytička (Alicia Vikander). Bourne sa znovu ocitá na dobre známej horúcej pôde, v prostredí, kde nemôže veriť nikomu a ničomu. V prostredí, v ktorom si prežitie vyžaduje, aby si spomenul na to, čo sa naučil v programe, vďaka ktorému ako agent skončil. (CinemArt SK)

(viac)

Videá (38)

Trailer 1

Recenzie (811)

novoten 

všetky recenzie používateľa

Pokračování, kterému jsem se bránil a dost dlouho si přál, aby nikdy nevzniklo, protože původní trilogie funguje jako dokonalý akčně-špionský diamant, který nemá cenu dál brousit. A jak už ukázal Odkaz, pokračovat odjinud není nejlepší nápad. Přesto jsme tady a podle očekávání v něčem, co Greengrassovy předchozí příspěvky připomíná tak moc, že se jedná snad až o citaci. Mýtus vidím v konkrétních scénách či zvratech, zápletka zase parafrázuje Ultimátum a než si do sebe všechny flashbacky a domněnky pořádně sednou, moc lehký pocit jsem neměl, obzvlášť když je jedním z cílů překvapivě mizerný Tommy Lee Jones. V Damonově buldočí tváři to ale pořád je a i když akce tentokrát už trochu vykračuje ze zaběhlých mezí a koketuje s (na dosavadní poměry) překvapivou nerealističností, fyzičnost a nekompromisnost mi pořád zvedá adrenalin tak strašně nahoru, že mi vydržel celou cestu z kina domů. V kombinaci s návratem Nicky, nečitelnou Heather a nenapodobitelnou atmosférou se sice opravdu jedná o zbytečné rozrývání dořešeného, ale osobní podzápletka nakonec účel plní na jedničku. 75% ()

Jara.Cimrman.jr 

všetky recenzie používateľa

Jsem velkým fandou tajných služeb a CIA je mi z nich nejsympatičtější. Snad by se jen mohla o něco méně vměšovat do záležitostí cizích států, šmírovat soukromé počítače a zabíjet nepohodlné lidi. To jsou však jen drobnosti proti tomu, jací to jsou ohromní sympaťáci. Ovšem v případě, že mi CIA vypne světlo na záchodě, když budu protiamericky luštit sudoku, tak se naštvu, aktivuju Bournea a ten mi to světlo zase zapne. Bourne totiž umí vše potřebné - okrádat neopatrné lidi, mlátit ty špatné i kličkovat mezi kamerami. Pátý Bourne mne zkrátka pobavil, rozklepal, napnul a ještě k tomu přihodil sympatickou agentku Heather Lee, které bych po chvilce sexuálního mučení zbaběle přiznal všechny kódy od ruských jaderných hlavic, PSČ Rychnova nad Kněžnou i velikost kondomů Donalda Trumpa. Ale ty už má asi vyzkoušené.. ()

Reklama

TeeAge 

všetky recenzie používateľa

Čo na to povedať? Dalo sa tušiť, že to bude námet, z ktorého sa už vyžmíkala aj posledná kvapka plnohodnotnosti, zmysluplnosti a originality. Scenár nie je tupý, ale je o dosť jednoduchší a plochší, než pôvodná trilógia, kde bola motivácia postáv na vyššej frekvencii. Herci síce hrajú jak o život, ale dosť často je tam cítiť určitá nekonkrétnosť a prázdnota, ktorú som z prvých troch Bournov nikdy necítil. --- Film ako taký je to ešte stále z remeselnej stránky totálny vrchol technickej zručnosti zúčastnených. Mám slabosť pre pôvodnú trilógiu, a dodnes pokladám druhý diel The Bourne Supremacy za mílnik v kinematografii akčného žánru. Rukopis Greengrassa je natoľko osobitý na rok 2004, že i dodnes, o 12 rokov neskôr mi príde nový Bourne ako hi-tech záležitosť po záberovej a strihovej stránke. Čo sa týka technickej stránky odohrávajúcej sa priamo v príbehu, privítal by som, aby si už scenáristi odpustili aplikované postupy, akými sú zaostrenia na nízkopixelové rozmazané kamerové zábery, alebo piráctvo s krásnym, graficky priateľským uživateľským prostredím. Doba sa posunula, a nie je potreba zjednodušovať a vysvetlovať, alebo naopak mystifikovať - najlepším príkladom je príšerná flashka s velkým nápisom: Encrypted. Porovnávaniu sa žial človek nevyhne, pretože keď sa tvorcovia rozhodli vzkriesiť obľúbený materiál mnohých z nás, musí to byť s pokorou a zmyslom pre detail. Žial, Bourne stratil aj zo svojej ľuďskej reality, a je silnejší a vytrvalejší, než kedykoľvek predtým. --- Napriek všetkým týmto veciam je nový Bourne stále silným nadpriemerom, a keby boli na trhnu podobné, vysokoúrovňové "nepodarky", bol by som veľmi šťastným divákom. Už kúzlo síce vyhaslo, ale akčná filmárčina to je so všetkým všudy. 80% | Atlas Praha, 27.7.2016 | ()

Xmilden 

všetky recenzie používateľa

Musel bych si samozřejmě znovu dát všechny předchozí díly, ale stejně mám pocit že tenhle je tak nějak nejslabší. Příběhově neopodstatněný návrat Jasona Bournea, ve kterém vlastně ani Matt Damon nemá hlavní roli, takže to vypadá jakoby sem spadnul jaksi odnikud. Vychtěné pokračování, ve kterém už ani akce není taková na jakou jsme byli zvyklí. Dříve mě bavilo mnohem více poznávat Jasonův svět. 55% ()

Malarkey 

všetky recenzie používateľa

Jak kdyby se z příběhů Jasona Bourna stala rutina. A nejenom z příběhů, ale i z akce. A ta ještě k tomu všemu začíná mít koule až na konci filmu v momentě, kdy se film neBournovsky odehrává v USA. Nicméně je pravda, že na film jsem docela dost kritickej. Na druhou stranu si myslím, že první a druhý díl měl alespoň nějaký příběh zatímco tento je jen stále se opakující série uteč - najdi - zabij. Přitom filmařina Paula Greengrasse je stále poměrně přesná. Jen bych k Jasonovi potřeboval trošku nějakého oživení a Alicia Vikander to nezachrání, protože od ní dostanete přesně to, co si pod špionážním thrillerem představíte. Nic víc, nic míň. ()

Galéria (126)

Zaujímavosti (20)

  • Matt Damon odmietol dabovať hlas Bourna vo video hre "The Bourne Conspiracy" (2008), pretože podľa neho bola hra až príliš násilná. Tým pádom sa herec ocitá v roli Jasona prvýkrát od filmu Bournovo ultimátum (2007). (Da_reba)
  • Film sa nakrúcal v Berlíne a v Severnej Amerike – Washingtone a Las Vegas, kde sa odohráva záverečná časť s veľkou automobilovou naháňačkou. Pri nej bolo zničených dovedna 170 áut a točilo sa od polnoci do svitania celkom 5 týždňov. (classic)
  • Matt Damon viackrát prehlásil, že rolu Jasona Bourna stvárni znova len ak Paul Greengrass prevezme réžiu. Damon a Greengrass ohlásili svoj návrat k Bournovi v novembri 2014. (Da_reba)

Súvisiace novinky

Jason Bourne se vrátí

Jason Bourne se vrátí

21.11.2023

Jakmile člověk získá Oskara za nejlepší cizojazyčný film, a k tomu tři další ceny Akademie, dveře do Hollywoodu se mu s nadšením otevřou. Své o tom teď může vyprávět režisér Edward Berger, jenž pro… (viac)

Vary přivítají Alicii Vikander a Ewana McGregora

Vary přivítají Alicii Vikander a Ewana McGregora

13.06.2023

57. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech už nám klepe na dveře, vše vypukne na přelomu června a července, kdy lázeňské město opět zaplní davy nadšených filmových fanoušků i… (viac)

Zemřel britský herec Albert Finney

Zemřel britský herec Albert Finney

08.02.2019

Ve věku 82 let zemřel britský herec Albert Finney, známý například z filmů Velká ryba nebo Dobrý ročník. Finney byl pětkrát nominovaný na Oscara, v roce 2003 pak získal Zlatý glób za hlavní roli v… (viac)

Jason Bourne míří do televize

Jason Bourne míří do televize

17.08.2018

Americká stanice USA si čerstvě objednala 1. sérii nového seriálu ze světa Jasona Bourna, spin-off pojmenovaný Treadstone. Jméno samozřejmě odkazuje na tajný program pro výcvik agentů, kterým prošel… (viac)

Reklama

Reklama