Reklama

Reklama

Agatha Christie: Slečna Marpleová

(seriál)
  • Česko Slečna Marplová (viac)
Veľká Británia, (2004–2013), 35 h 47 min (Minutáž: 82–103 min)

Predloha:

Agatha Christie (kniha)

Hrajú:

Geraldine McEwan, Julia McKenzie, Joanna Lumley, Herbert Lom, Griff Rhys Jones, Ian Richardson, Christian Coulson, James D'Arcy, Timothy Dalton (viac)
(ďalšie profesie)

Série(6) / Epizódy(23)

Obsahy(1)

Slečna Jane Marplová sa vydáva na mnohé dobrodružstvá pri odhaľovaní vražedných záhad. Amatérska detektívka, ktorá žije v mierumilovnej anglickej dedinke St. Mary Mead, oplýva analytickou mysľou a tak nejako záhadné zločiny a vraždy v celom svojom okolí priťahuje. Aj keď k nej miestna polícia pristupuje mierne nedôverčivo, čoskoro zistí, že jej analytické schopnosti sú veľmi užitočné. (TV Markíza)

(viac)

Recenzie používateľa Autogram k tomuto seriálu (23)

Mŕtva v knižnici (2004) (S01E01) 

Veľa postáv v zložitých vzťahoch a celkom nepravdepodobné realizovanie vraždy. No ale taká už je Agatha Christie. Záver je veľmi dobrý, ale ide len o posledných pätnásť minút, zdĺhavý zvyšok som musel pretrpieť. Škoda, že sa tvorcovia nevedia držať pri zemi a natáčať päťdesiatminútové svižné kriminálky. –––– Mali ste šťastie? – To nie je šťastie, ale roky skúseností. ()

Vražda na fare (2004) (S01E02) 

Trochu rozťahaná adaptácia s množstvom postáv a ochotných vrahov na zmätenie diváka. Nechýbajú pekné a pekne oblečené ženy v peknom dedinskom prostredí, čo potvrdzuje, že slečna Marplová je poirotovka viac pre ženy. Rozuzlenie tentoraz nekomplikované a vôbec nie prekvapivé. –––– Vražda nie je nikdy jednoduchá. Boli by sme hlúpi blázni, keby sme nezvažovali všetky možnosti. –––– Žiadostivosť prináša hriech a hriech prináša smrť. ()

Vlak z Paddingtonu (2004) (S01E03) 

Slečna Marplová tu má dôstojnú zástupkyňu na záhadnom panstve Rutherfordovcov. A nielen inteligentnú, pohotovú a cieľavedomú, ale naviac mimoriadne krásnu. Takto plynie pátranie jedna radosť aj pre diváka až k záverečnej napínavej druhej ceste vlakom. Záhadou je po celý čas nielen osoba vraha, ale aj identita obete. –––– Niektoré ženy majú na mužov šťastie. A niektoré cestujú samy. ()

Ohlásená vražda (2005) (S01E04) 

Príbeh je celkom klasický, ani sa k nemu nedá nič napísať v rámci nespoilerovania. Snáď len to, že dôležitú úlohu hrá mazanie dverí a samozrejme dedičstvo, to je absolútna samozrejmosť. Inak je to dosť zdĺhavé, hlavne zisťovanie minulosti postáv, to sa rozpitváva neuveriteľne dlho, asi tri štvrtiny filmu, ale mal som pocit, že to trvá dve hodiny. ()

Zabudnutá vražda (2006) (S02E01) 

Naozaj dobrá krimi, kde ani najostrieľanejší fanúšik Agathy nemá šancu a na konci sa môže cítiť ako dvojročné dieťa, podobne ako hlavná hrdinka na začiatku pri zábleskoch spomienok. Príbeh sa odohráva v dvoch obdobiach, to staršie je tradične zaujímavejšie. Na záver je dlhé vysvetľovanie nevyhnutné pre tak komplikované a nečakané objasnenie prípadu. –––– Kde ste našli túto ženu, pane? Ihneď ju pošlite tam, odkiaľ prišla! ()

Niet dymu bez ohňa (2006) (S02E02) 

Príbeh akoby snový, pripomína to aj zvláštne nasvietenie, niekedy slnečné, niekedy zamračené alebo aj modrá temnota. Tiež hudba hororová, sláky často ako od Hitchcocka. Marplová veľkú úlohu nemá, iba štrikuje a popritom si vypočuje pár rozhovorov a súhlasne prikyvuje. Záverečné rozuzlenie už je celkom v jej réžii a nie je nečakané, aj by sa na to dalo prísť, keby nás po celú dobu nezavádzali inými potenciálnymi vinníkmi. –––– Niekedy uvažujem, či nie je klebetník rovnako vinný ako páchateľ. –––– Keď máme možnosť prežiť chvíle šťastia, berme to ako požehnanie. ()

Svrbenie v prstoch (2006) (S02E03) 

Dve tety, staršia a mladšia riešia niekolko vrážd v obzvlášť nudnom príbehu. Keby som na tom mal nájsť niečo zaujímavé, tak jedine ten zvláštny obraz, pri pohľade na ktorý som už na začiatku videl, ako to s ním bude. Vrah bol samozrejme neodhaliteľný, takže divácke pátranie nula bodov. ()

Sittafordská záhada (2006) (S02E04) 

Veľká politická zápletka a nakoniec po dosť dlhom čakaní je z toho obyčajná malá vražda. Marpleová nič nevyšetruje, takmer ničoho sa nezúčastňuje a na konci vytiahne z rukáva celé riešenie. Vyzerá to zvláštne, ale aspoň to vyústenie dáva zmysel, je dávkované po vrstvách a pridal sa aj zvláštny mysteriózny záver, ktorý nech si každý vyloží po svojom. ()

Hotel Bertram (2007) (S03E01) 

Hneď od začiatku je divák vtiahnutý do atmosféry luxusného hotela, kamera pláva pomedzi stoly, kochá sa prepracovaným interiérom, drahými obrazmi a výhradne v tomto hoteli sa odohrá aj celý príbeh. Tentokrát ho budú riešiť až tri bystré mozgy, ak zarátame aj ten policajtský. Zápletiek a zločinov je viac a príbeh je prehnane prekombinovaný, presne tak, ako to mám rád. Riešenie nie je spočiatku žiadne a nakoniec ich je dokonca viac, ale správne pozná jedine slečna Marpleová. Pritom divák má už v priebehu filmu dostatok očividných pomôcok, ktorých by sa mohol chytiť. ()

Skúška neviny (2007) (S03E02) 

Miesto činu je klasicky od sveta odrezané vodou a vrah je vždy prítomný na mieste. Všetci sú podozriví, ja by som asi našiel motív aj dôkaz na každého. No len jeden je vrah a pri klasickom záverečnom posedení pri káve sa to dozvieme. Tento diel premyslenosťou a podaním na Poirota nemá, záverečná reč a odhalenie je na môj vkus príliš bleskové. ()

V nultom bode (2008) (S03E03) 

Agatha Christie je neprekonateľnou majsterkou krimi a potvrdzuje sa mi to, hoci nejaký diel sledujem len občas a nezáväzne. Možno práve preto odhaľujem vinníka vždy nesprávne, čo bolo aj v tomto prípade presne tak, ako si to tvorcovia želali a urobili to znamenito. Príbeh a vyšetrovanie plynie vlažne v dôchodcovskom tempe, no posledná polhodina zdvihne adrenalín každému. ()

Nemesis (2009) (S03E04) 

Road-movie so slečnou Marplovou, takže pomerne netradičné krimi. Nie je to síce výstavne dielo, ale určitú atmosféru tajomna to má. Každá zastávka autobusu prináša novú záhadu a posledná samozrejme kompletné objasnenie. Hoci kvôli komplikovanosti málo pravdepodobné, ale ku všetkému predchádzajúcemu to pasuje. Chvíľu som sa nudil, chvíľu čakal s napätím, takže priemer. ()

Vrecko plné zrna (2009) (S04E01) 

Aj nudné anglické podávanie čaju o piatej nadobudne celkom iný adrenalín, ak deň predtým bol pán domu otrávený práve čajom. Falošných indícií je ako zrna vo vreci a chytí sa ich nielen polícia, ale všetci vrátane diváka, samozrejme okrem slečny Marpleovej. Záverečné odhalenie je podané trochu netradične a akoby predčasne, prekvapivé je až príliš a tak trochu neuveriteľné. Výmena v hlavnej postave mi nepripadá tak problematická, ako tu píšu skoro všetci, možno bola staršia herečka ako vetchá babička viac sympatická, ale tejto dokážem viac uveriť jej schopnosti. ()

Vraždiť je hračka (2009) (S04E02) 

Vidieť postavu geniálneho Shelocka v roli Watsona ako druhé husle pri staršej dáme je naozaj neobvyklé. Tentokrát je príbeh značne rozháraný, postavy sa počas pol filmu iba predstavujú a neprichádza žiadny poriadny podozrivý ani motív. Rozuzlenie je nakoniec nečakané, aj s vedľajšími vetvami, ale nenapraví slabý dojem z celého filmu. ()

Nevidieť pre oči (2009) (S04E03) 

Že tie najjednoduchšie riešenia sú tie najsprávnejšie tu vôbec neplatí, lebo tentokrát bolo vyriešenie vraždy a nájdenie motívu asi najzložitejšie zo všetkých možných alternatív. Krv nie je voda a toho sa treba držať. Až po poslednú polhodinu, keď sa začalo rozjasňovať, to bola dosť nuda a hlavne prvá zoznamovacia polhodina sa takmer nedala vydržať. Niektorým dielom ako tento by pristalo skôr hodinové trvanie. Nafintenú vykopávku Joan Collins si tiež mohli odpustiť, hlavne keď tam nezohrala žiadnu podstatnú úlohu. ()

Prečo nepožiadali Evans? (2009) (S04E04) 

Vyšetrovanie začaté ako nevinná detská hra tínedžerov, presun do centra diania ako maximálna vtierka a tam snaha zamútiť vodu aj s priateľmi. Všetko veľmi neprirodzené, spočiatku bez akéhokoľvek posunu vo veci a až v poslednej polhodine sa niečo deje. Nakoniec sa toho udeje až príliš, ale nie veľmi logicky. Za zmienku tu stojí len na takúto kriminálku neobvyklý výskyt pekných dievčat. ()

Plavý kôň (2010) (S05E01) 

Výborný diel, skvelá zápletka a napínavé rozuzlenie, všetko ozvláštnené okultizmom a upaľovaním tradičnej miestnej Moreny. Vyšetrovateľa musí nesmierne mrzieť, že je za Marpleovou vždy dva kroky pozadu, tentokrát to platí dvojnásobne a asi sa s tým aj zmieril, keďže ochotne spolupracuje. Mnohých po skončení možno napadne, či to je až taký dobrý nápad vytvárať si profil zákazníka napríklad používaním zákazníckych kariet u obchodníkov. Dúfam, že neprezrádzam príliš... –– Proti zlu sa musí bojovať, inak sa prepadneme do temnoty. ()

Tajomstvo sídla Komíny (2010) (S05E02) 

Štandardné krimi bez šokujúcich zvratov, vtipu alebo zaujímavých momentov so spôsobom vykonania vraždy, aké by žiadnemu vrahovi asi nemohlo ani napadnúť. Prostredie honosného a pritom škaredého veľkopanského sídla ničím neprekvapí okrem jedného detailu. Zdá sa mi, že pre adaptácie niektorých poviedok je hodina a pol, ktorá sa dnes preferuje, až príliš, a mohli by sa vrátiť k stopáži do jednej hodiny. ()

Modrý muškát (2010) (S05E03) 

Bol som si taký istý, kto je páchateľ, mal som skrytý motív a indície, aj pohyb a správanie tomu naznačovalo... a predsa to bolo všetko inak. Tento diel dokáže zmiasť dokonale ani nie použitým prelínaním rôznych období, ale postavami, ktoré prichádzajú a miznú a často sa na seba navzájom podobajú. –––– Vy máte dobrý zrak, že? – Člověk se hodně naučí, když vidí pár mrtvých. ()

Puknuté zrkadlo (2010) (S05E04) 

Marplová rieši vraždu, pri ktorej tentokrát vôbec nebola, len zo sprostredkovaného podania. Tak je desaťkrát všetko zopakované, päťkrát prekrútené a takto podané aj nám. Táto hra na schovávačku sa mi nepáčila a dosť ma uspávala. Keď pravda na konci vyjde najavo, je už neskoro, a tiež je neskoro na zaujatie diváka. ()

Súvisiace novinky

Úmrtí herce Juliana Sandse bylo potvrzeno

Úmrtí herce Juliana Sandse bylo potvrzeno

28.06.2023

Britský herec Julian Sands byl od 13. ledna tohoto roku veden jako nezvěstný poté, co se vypravil na turistickou trasu zasněženými horami v oblasti Baldy Bowl přibližně 45 mil na východ od města Los… (viac)

Reklama

Reklama