Reklama

Reklama

Himaláje

  • Česko Himaláj - Karavana (viac)
Trailer

Obsahy(1)

Režisér pri tvorbe svojho celovečerného debutu využil skúsenosti, ktoré nadobudol ako fotograf pre National Geografic v odľahlých končinách Nepálu. Príbeh filmu sa sústredí na život obyvateľov nepálskych hôr žijúcich podľa starých tradícií v kmeňovom zriadení. Je nielen fascinujúcim hraným etnografickým dokumentom o unikátnej, do seba uzavretej, sebestačnej a tradičnej komunite, ale aj takmer mytologickým príbehom o boji nového so starým, osudu so skutočnosťou, priateľstva s nenávisťou. Vyniká nesmiernou fotografickou krásou, značnú pozornosť venuje vykresleniu rituálov a zvyklostí obyvateľov osady. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (106)

easaque 

všetky recenzie používateľa

-3* Sice je tady hodnocením nejvýše ze skupinky filmů odehrávajících se v Himalajích (Himaláj-Karavana, Samsara, Pohár), ale mě nejvíc uspával. Tím však nechci zpochybňovat kvality filmu. Téměř polodokumentárně nás provází s karavanami cestou necestou a poznáváme běžný život místních obyvatel a konflikt mezi starší a mladší generací. Jako ve všech filmech z této lokace uchvacují záběry do liduprázdné krajiny. [ PŘÍBĚH: 1 /// ATMOSFÉRA: 1 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 2 /// NÁLADA: 1 /// ART: 1 /// STYL: 2 /// CASTING: 1 (3*MAX) ] ()

Karush 

všetky recenzie používateľa

Himalaya vyrozpráva príbeh na 10 minút za 108 minút. Prekrásne oblasti a fantastické zábery máme možnosť vidieť, pričom od takéhoto príbehu očakávané múdrosti dostávame. Ale bolo z toho všetkého cítiť režisérovu dokumentárnu minulosť, čo veľmi poznačilo celkovú úroveň filmu. Himalaya je určite film, ktorý ostane ešte dlho v pamäti, ale skôr kvôli bravúrnej hudbe a záberom ako kvôli samotnému príbehu. Jednoducho povedané je to viacej krásny film ako dobrý. Podobné filmy: Nanouk, The Naked Prey, Dersu Uzala. ()

Reklama

-bad-mad-wolf- 

všetky recenzie používateľa

Kdekdo se pokouší natočit výpověď o samotné podstatě života a zamotává se v nekonečných vrstvách vyprávění, překombinovanosti a záplavě velkých slov. Pak si někdo odjede daleko od civilizace a v překrásných himálajských kulisách natočí prostinký příběh, který toho o úlohách mladých, starých a zodpovědných poví mnohem víc. ()

nascendi 

všetky recenzie používateľa

Krásny film, ktorý v záplave obvyklej produkcie pôsobí osviežujúco, ako nechlórovaná voda z himalájskych bystrín. Neviem, či ho nazvať dramatizovaným dokumentom alebo zdokumentovanou drámou. To ani nie je dôležité. Dôležité je, že 108 minút sledujeme drobné radosti i vážne problémy v živote nepálskych horalov. Neskutočná kamera a mystická hudba vytvárajú rámec autentickému zápasu o vplyv a moc vo vnútri kmeňa, ale nezriedka aj zápasu o holé prežitie v drsnom prostredí veľhôr. Takže nečakajte rozprávku o tom, ako Pasang s Norbom a jakmi prešli sedmoro hôr a sedmoro údolí, až uvideli po prvýkrát v živote strom. ()

genetique 

všetky recenzie používateľa

Oku lahodiaci a uchu príjemný film, poskladaný z krásne pôvabných obrázkov a prirodzených (ne)hercov v ich prirodzených roliach na ceste k podstate ich životných poslaní a právd. Nič viac netreba, žiadne efekty, násilne prekombinovaný scenár, každú scénu bolo cítiť, že réžia je dokonale zžitá s prostredím a mentalitou týchto tibetských domorodcov. 80%. ()

Galéria (33)

Zaujímavosti (6)

  • Francouzský distribuční název filmu lze přeložit jako "Himaláj: Dětský vůdce". (Tristan Rafael)
  • Až štyria účinkujúci vo filme mali svoje skutočné meno Karma (Karush)
  • Film se natáčel přes devět měsíců v horských oblastech Dolpa, kam se lze dopravit pouze pěšky. (Tristan Rafael)

Reklama

Reklama