Reklama

Reklama

Khyentse Norbu

Khyentse Norbu

nar. 1961
Bhután

Biografia

Norbu patrí medzi najznámejších predstaviteľov malého štátiku Bhután. Okrem nakrúcania filmov sa totiž venuje aj literatúre, charitatívnej činnosti a je nositeľom titulu láma (duchovný učiteľ v tibetskom budhizme).

Narodil sa v roku 1961 ako Dzongsar Jamyang Khyentse. Študoval v Indii (v Sikkime a v Rajpúre) a okrem toho sa mu dostávalo vzdelania aj v oblasti náboženstva – bol vychovaný ako budhista a pretože je jeho rodina jedným z najvýznamnejších klanov v tibetskom budhizme, navštevoval prednášky významných duchovných (napr. Dilgo Khyentse). Neskôr sa Norbuovi podarilo študovať aj v zahraničí, na londýnskej School of Oriental and African Studies.

Už od mladosti sa Norbu venoval šíreniu budhizmu. Založil mnohé budhistické centrá (okrem iného aj v Austrálii alebo Severnej Amerike) a venoval sa charitatívnej činnosti (založil napr. nadácie White Lotus Charitable Trust alebo Khyentse Foundation). Norbu si získal uznanie aj za to, že venuje pozornosť málo známym sociálnym problémom Indie či Kambodže a dokázal pre ne zaujať globálnu verejnosť – jeho práca našla ohlas napr. v Kanade, Británii, Nemecku či na Taiwane.

Čo sa týka jeho režisérskych začiatkov, potrebné skúsenosti nabral pri práci s Bernardom Bertollucim. Jeho prvým filmom bola snímka Pohár z roku 1999, o štyri roky neskôr nasledoval film Travellers and Magicians – oba boli nadšene prijaté a premietali sa napr. vo Francúzsku či USA. Norbu sa tak stal popredným predstaviteľom bhutánskeho filmu, čo dokázal aj svojím najnovším počinom Vara: The Blessing, ktorý zahajoval MFF v juhokórejskom Pusane.

unclejack

Režisér

Scenárista

Herec

Reklama

Reklama